Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Vén Péter a gyerekek szeméről:

Jobban lát, ha a szabadban játszik

Nincs új a nap alatt! A sydney-i szemorvosok „felfedezték”, hogy a látás javítható természetes módon, szemüveg nélkül. Egy újszülöttnek minden vicc új, mondhatnánk. De a látásunk komoly dolog. A szemtréning atyja, dr. Bates csodálkozna, hogy még mindig csak itt tartunk...

3/1. oldal

Jobban lát, ha a szabadban játszikHa a gyerek gyakran játszik a szabad levegőn, kevesebb az esélye, hogy rövidlátó lesz, mutatták ki az ausztráliai Sydney Miopia Study (Sydney Rövidlátás Kutatócsoport) kutatói. A témában folytatott eddigi legszélesebb körű felmérés, amelyben 1765 hatéves és 2367 tizenkét éves gyerek szemét vizsgálták meg, bizonyította, hogy minél több időt tölt a gyerek a szabadban, annál kisebb a kockázat, hogy rövidlátó lesz, adta hírül a magyar sajtó, a Corriere della Sera című olasz napilapra hivatkozva.

Az okokról nem esik szó

A cikkre világszerte felfigyeltek, hisz szemész szakorvosok egy tudományos csoportja jutott el a következtetéshez: a természethez közelebbi életmód több esélyt ad a gyerekek egészségesebb látásának ápolására.

A bejelentés izgalmas, de az okok keresését illetően még csak nagyon óvatos fejtegetéseket sem olvashatunk...

Egy biztos: egyik ausztráliai szemorvosnak sem „ugrott be”, hogy hajdan volt kollégájuk 100 éve kimutatta, az egészséges nézési szokások, a napfény, a mozgás, a tánc, a sport hatására a tiszta látás megőrizhető, s ha már baj van, akkor sincs baj, mert a szemüvegesség orvosolható segédeszköz nélkül is, a természet segítségével.

Csakhogy dr. Bates az okokat is kutatta. Meg is találta kemény 30 éves munkával. Ráadásul egyedül. S mivel az okok megszűntetésével a betegek visszanyerték tökéletes látásukat, a hipotézis bizonyítékká, az ötlet tudományosan bizonyított és publikált módszerré nemesült.

Nos, örülhetünk, hogy a „centenáriumát ünneplő módszer”, amit inkább halálra fúrtak, mintsem használták volna, majd pedig valósággal elnyelte a föld, most hipp-hopp – igaz, még nagyon halványan – kipattant több tanult kolléga fejéből a földgolyó másik felén.

Sőt külön jó, mert a sok aggódó anyuka és idős korú nénike, bácsika egyaránt örvendezhet. Ajánlani fogják végre az orvosok éppen azt, amit eddig nem ismertek el, sőt tilos volt.

Nyissuk fel a Bates-dossziét

Most talán nyissuk fel dr. Bates porosodó dokumentumait és számoljunk...

Több mint száz cikk, több száz hivatkozás foglalkozik a szemüveg nélküli látásjavítással. Mindez egy vaskosabb könyvben és 11 éven keresztül havonta megjelenő folyóiratban.

Nézzünk bele a tartalomjegyzékbe csak úgy, kapásból. Minden augusztusban, tehát vagy 11-szer az iskola kezdése előtt, a magazin csak az iskolásoknak szólt.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com