Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Látótérkiesés daganat miatt – a látásjavítás sikertörténetei (10.)

A látástréning komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szemorvos dolgozta ki immár 100 éve, és ma is legalább olyan hatékony, mint a múlt század elején. Sajnos az igazi titkaival csak kevesen vannak tisztában, a mai orvoslás hivatalosan nem ismeri el, és a könyvek is inkább valami másról beszélnek, mint a valódi, az eredeti tiszta forrásról. Az is igaz, hogy az egészséges nézési szokásokat manapság nehezebb fenntartani, mint akárcsak 30 évvel ezelőtt. A komputer, a kontaktüveg vagy a televízió feltalálása óta a merev, egészségtelen nézési szokásokat sokkal hamarabb „megtanuljuk”, mint dr. Bates New York-i szemorvos idejében (1860-1931). Az alábbi történetből kiderül, hogy idős korban és daganatos betegség okozta látótérkiesésben is van lehetőség a javulásra.

Általában azt hiszik, hogy idős korban már nem gyógyíthatók a látásproblémák. Pedig nem így van. Hadd írjak egy daganatos betegség okozta látótérkiesésről...

Egy csongrádi hölgyről van szó, akinek az adenoma a látóideg-kereszteződés alatt volt, és az egyik szemén teljesen, a másikon pedig háromnegyed részben okozott látótérkiesést a sikeres műtét. Az orvosi ellátás következtében kissé jobb lett a helyzet, de elégedetlen volt, ezért szerette volna öngyógyítással siettetni a javulást.

A színlátása is nagyon szegényessé vált, míg a bal szemen maga a látás mintegy 20%-ra csökkent. Két szemével együtt azonban jól „elvolt”.

Egy hónapon át tartó, szorgalmas gyakorlás után lényeges változás következett be, de azt szerette volna, hogy a szeme „olvasóbb legyen”. Ez volt a második foglalkozásunk, de a napfényterápiát ismét nem tudtam bemutatni, mert megint szakadt az eső. Kénytelen voltam erős műfénnyel megtanítani a napoztatás elnevezésű gyakorlatot. Bekapcsoltam az 1000 wattos (!) lámpát, és még nagyítót is mozgattam az asszony lehunyt szeme előtt, hogy több fény jusson a szeméhez.

Mikor kipróbáltuk a hatást, mosoly jelent meg az arcán. Teljes betűket látott a rosszabbik szemén, annyira tágult a látótér. A színtévesztést mérő teszten pedig felismert három ábrát. A közeli látása a rosszabbik szemével négyszeresére nőtt, a távoli a kétszeresére. Úgy látszik, a fényterápia lesz a kedvence. Ragyogott az arca. Szemüveggel, két szemével elolvasott minden betűt. Távolit is, közelit is. A két szemes színtévesztése megszűnt. Ha ilyen kitartó lesz, az állapota tovább javul és stabilizálódik.

Megkérdeztem tőle búcsúzáskor: – Még mindig elégedetlen? – Már nem – mondta, és mosolygott.

Budapest, 2006. július

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com