Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Vén Péter szemtréner írása:

A szuper látás fejlesztése

Mr. Oswald rutinellenőrzésre jött hozzám. Öt éve járt először nálam, amikor otthagyta a pénz világát, és beállt pilótának. Korábbi repülős tapasztalatai alapján fel is vették. A vizsgálatokban jó eredményei voltak – persze a pilótáknál komolyan veszik az éles látást.

Azért az egyik szemén mégis csak ki lehetett mutatni némi halvány homályt. A „méregdrága” beszerzési pályázaton szerzett műszereim – egy kb. 70 cm-es spárga, rajta egy-két csomóval, meg a piros-zöld szemüveg – az extra látás tartományában „rejtett hibát” jeleztek.

Egy pilóta továbbfejleszti látását

Beszélgettünk a szuper látás fejlesztéséről, ami először furcsán vette ki magát. „Mit is lehetne fejleszteni egy pilóta látásán?”, tette fel a kérdést 38 éves repülős vendégem. „Bármennyit és bármikor”, szögeztem le, és nekikezdtünk a próbajátéknak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az egészséges látás kellékei miként „jönnek be” sasszem esetén.

Demonstráltam, hogy ha valamit nézünk, egy éles emlékkép is jelen van, de ha az nem tökéletes, nem lehet éles annak a látott változata a valóságban sem. Nem értette mindjárt, de a betűk lehunyt szemmel sokkal jobban mozogtak, mint másoknál, és az aura jelenséget is tökéletesen látta, csak senki nem hívta fel rá eddig a figyelmet. (Mindenki láthat aurát címmel írtunk erről korábban - a szerk.)

Megfigyeltük, mi van, ha olyan messze néz, hogy már nem látja az autók rendszámát, de belegondol az egészséges nézési kellékekbe. Sikerült. Feladatul kapta, hogy ezentúl az eddiginél három-négyszer messzebbről kell figyelnie, és meglátja, nemsokára „lökni fogja” az adatokat, egy kis memória inga és aura odaképzelése mellett.

A végén 70-80 cm-ről is belelátott a mini betűkbe, és a távoli látása megháromszorozódott. Elkezdtük a félhomályt meg az éjszakát imitálni. Ott is kitűnően látott. Nem semmi, amit ez a pár látószerv másfél órán belül teljesített...

A Vörös Báró nyomában

Feldobták az eredmények. Az éjszakai repülés során alkalmazható régi/új lehetőségeken szárnyaltunk. Tervek születtek. Eszébe jutott egy tipikus történet.

„Volt egy harci pilóta, még az első világháborúban, aki olyan jól látott, hogy minden repülőt lelőtt, mielőtt a gépét észlelték volna.” Mosolyogva folytattam: „Csak nem a Vörös Báróról beszélsz? Manfred von Richtofen egy háromfedeles, vörösre festett Fokkeren repült, innen a név. A sikereit senki nem értette, azt hitték, csodáról van szó.” Vendégem meghökkent: „De igen, hallottál róla?” „Dr. Bates dokumentálja”, válaszoltam. Az extra látás ugyanis nem más, mint szuper központi beállítás, rendkívül éles emlékkép-felidéző képesség. Nincs benne semmi különleges szemfelépítés meg ilyesmi. (A Vörös Báró nyolcvan légi csatát nyert, és ő volt a kor legjobb pilótája).

„Mi lenne, ha ennek emlékére kísértenéd a múltat”, kérdeztem. „Na nem lövöldözéssel, hanem, mondjuk, egy perccel előbb meglátnád a repteret, mint a másodpilóta, és játszva elmondanád, milyen márkájú autó megy alattad úgy 8000 méterrel, mikor a többiek csak annyit látnak, hogy fehér vagy kék?” Pilóta vendégem felbátorodott: „Megviccelem a huszonéveseket!”

Szerintem feszegetni fogja a látás – hivatalosan meglévő, ám igazából sosem volt – határait. Azt mondta, jelentkezik, és ha rá tud gyúrni a témára, elkísérhetném egyik útjára, meglesni a lehetetlent. Vinni fogok egy teleszkópot, hogy lássam, miről beszél. Tuti, hogy kölcsönkérik majd a „gyönge szemű” kollégái.

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

A szerző rendszeresen tart látástréning tanfolyamokat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Info: info@szemtorna.hu, tel.: (1) 216-1976

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com