KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 27. (hé) – Hella
Homeopátia

Hogyan találjunk szert?

Kedves Látogatónk!
Ebben a menüpontunkban gyakorlati segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy Ön könnyen, gyorsan és kényelmesen megtalálja azt a homeopátiás szert, amire szüksége lehet, illetve több információhoz jusson egy-egy konkrét készítményről. Mind a homeopátiás szerek választékát és leírását, mind a tünetek és jellemzők listáját folyamatosan bővítjük, ezért könnyen előfordulhat, hogy néhány hét múlva Ön már azt is megtalálja menüpontunkban, amit most esetleg hiába keres.

Szelíd gyógymód

Magáról a homeopátiáról, kialakulásának történetéről, e két évszázados tudomány fejlődéséről – mert meggyőződésünk szerint a homeopátia nem csupán egyfajta gyógymód, hanem sokkal több annál –, nos, minderről ezúttal részletesen nem szólunk, hiszen a témának könyvtárnyi irodalma van. Cikkeinkben azonban természetesen a homeopátia általános kérdéseivel is foglalkozunk.

Legyen elég itt annyi, hogy a Samuel Hahnemann német orvos által kifejlesztett, a „hasonlót a hasonlóval” elv alapján működő homeopátia lényege az információval való gyógyítás. Ez annyit jelent, hogy a homeopátiás szerek többsége esetén az adott készítmény anyagtartalma vagy elenyészően kicsi, vagy – a magas potenciáknál – annyira csekély, hogy még a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel sem mutatható ki. Éppen ezért nyugodtan kimondhatjuk, hogy ezek a szerek egészen más mechanizmus szerint működnek, mint a gyógyszertárban kapható, a szervezet működésébe anyagi (fizikai, kémiai, biokémiai) szinten beavatkozó egyéb, úgynevezett allopátiás készítmények.

A homeopátia információval, a szervezet finom áthangolásával, öngyógyító képességének beindításával vagy serkentésével éri el a javulást, segíti elő a gyógyulást. Teszi ezt ráadásul úgy, hogy az allopátiás gyógyszerektől eltérően nem juttat be a szervezetbe semmilyen testidegen anyagot, nem terheli meg a kiválasztó szerveket (a májat, a vesét, a tüdőt), és nincsenek mellékhatásai. Viszont – ha jól választjuk meg a szert – gyors állapotjavulást, gyógyulást érhetünk el vele. Nem csoda, hogy napjainkban Magyarországon is reneszánszát éli a homeopátia. Egyre többen alkalmazzák a patikában recept nélkül és viszonylag olcsón megvásárolható, gyógyszertári minőségű homeopátiás szereket.

Hogyan használjuk a szerkeresőt?

A homeopátiának nemcsak a működési mechanizmusa különbözik a többi gyógyszerétől, hanem más a fogalmi készlete, a betegségek megközelítési módja is. Amikor homeopátiás szert választunk, a tünetekből, esetleg szokatlan jellemzőkből indulunk ki. Míg az allopata orvos mindenekelőtt diagnózist próbál felállítani, például megkísérli eldönteni, hogy megfázásról, influenzáról, légcsőhurutról vagy arcüreggyulladásról van-e szó, addig a homeopata orvos vagy a homeopátiás kezelés mellett döntő laikus más fogalmakban gondolkodik. A hagyományos orvos a betegséget gyógyítja, míg a homeopata a beteget. A szerválasztás fontos szempontja lehet például, hogy a beteg – a fenti eseteknél maradva – száraz vagy nedves hideg hatásának volt-e kitéve, mi jellemző a köhögésére, szokta-e köhögés közben a mellkasára tenni a kezét, van-e csiklandozó érzés a torkában, hány órakor vagy melyik napszakban érzi magát a legjobban, illetve a legrosszabbul, mitől javul vagy mitől romlik az állapota stb.

A megfelelő szert tehát Ön úgy találhatja meg, hogy kiválasztja a legjellemzőbb tüneteket, majd egy kattintással a szerek leírásához jutva elolvassa, hogy ezek alapján egyáltalán milyen homeopátiás szerek jöhetnek számításba a kezelésre. Ha például az egyik tünet alapján 4-5-féle szer is jónak látszik, akkor a leírások (a Materia medica) alapján szűkítheti a kört, illetve további tünetek és jellemzők figyelembevételével eljuthat végül a legalkalmasabb homeopátiás szerhez.

Természetesen az is lehetséges, hogy az otthon már meglévő egyes homeopátiás készítmények leírását tanulmányozza át, hátha eközben felfigyel egy olyan jellemzőre, ami az adott pillanatban fontos lehet Önnek.

A potencia megválasztása, adagolás

Alapelv, hogy lehetőleg alacsony vagy közepes potenciával indítsuk a kezelést. Ezeket nyugodtan használhatjuk, ha a tüneteknek megfelelően választottuk ki őket. Ha jól döntöttünk, szinte azonnal tapasztaljuk a hatást, ha nem, akkor próbálkozhatunk egy másik szerrel. Gyakran előfordul az úgynevezett kezdeti rosszabbodás, amit nem szabad rossz szerválasztásként értékelni. Éppen ellenkezőleg: ilyenkor beindulnak az öngyógyító folyamatok, és más alternatív gyógymódokhoz hasonlóan átmenetileg romolhat a beteg állapota, mielőtt megkezdődik a gyógyulás.

A helyes potencia megválasztásában az alábbi táblázat segíthet:

Alacsony potencia: D2-D6, C3-C6 (3-6 CH)
Közepes potencia: D12-D30, C9-C15 (9-15 CH)
Magas potencia: D30-D200, C30-C200 (30-200 CH), C1000 (1000 CH)

Alacsony potenciájú szerekből naponta 3-4 alkalommal, közepes hígításúakból naponta kétszer, magas potenciájúakból általában naponta, kétnaponta, esetleg hetenként vagy kéthetenként egyszer vegyünk be. Általános szabály, hogy minél magasabb a potencia, annál hosszabban és mélyebben hat a szer. Szervi elváltozásokra alacsonyabb, érzelmi vagy általános tünetre magasabb potenciát használunk.

Magas potenciájú szert saját választásuk alapján ne használjanak, inkább bízzák ezt homeopata orvosra, aki a testi, lelki tünetek és jellemzők gondos mérlegelésével kiválasztja több ezer készítmény közül a legalkalmasabbat, az úgynevezett alkati szert. A homeopata orvosok elérhetőségét, a homeopátiás szereket árusító gyógyszertárak listáját megtalálhatják a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület honlapján: www.homeopata.hu

Ha bizonytalan a szerválasztásban vagy más jellegű homeopátiás tanácsot szeretne kapni, forduljon bizalommal e menüpontunk összeállítójához, dr. Sebő Zsuzsanna homeopata orvoshoz, portálunk egyik életmód-tanácsadójához.

old.natursziget.com