Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

Vén Péter a jó látás kellékeiről (3.)

Mindenki láthat aurát

A jó látás legfontosabb kellékeinek harmadik csoportja a látás illúzióiról szól. Optikai csalódásról, káprázatról beszélünk, bár egyik szó sem fedezi pontosan a jelenséget. A kérdést talán magyarul körbe sem járták eddig, jelen írásom is dr. Bates 1920-as könyvére épül.

Bates műve XVI. fejezetének gondolatait boncolgatom az alábbiakban. A legizgalmasabb látási illúzió, hogy fejjel lefelé kellene látnunk a világot, mégsem látjuk úgy. A fizika törvényei szerint a szem nagyítós lencséje fordított képet vetít az éles látás helyére. De akár fejen állunk, akár fekszünk, rendre talpon marad a kép. Hogy történik mindez? Miért?

Szándékosan megvakított szem

Az se kutya, hogy az agy szándékosan „megvakítja” az egyébként teljesen hibátlan szemek egyikét, ha arra van szüksége. Például a kancsal tompalátók egyes eseteiben, amikor két kép közül az agy dönti el, melyiket akarja feldolgozni. A másik szemet fokozatosan elnyomja, végül a szem a fényre is érzéketlenné válhat. Mivel ez is „csak” funkcionális zavar – következtetett dr. Bates –, akár teljesen helyreállítható. „Csupán” újra kell tanulni az egészséges nézési szokásokat, és a vak szem újra lát.

Tudták, hogy mindenki „alapból” látja az aurát? Ha jó a látás, akkor minden tárgynak, betűnek, sornak, szónak dicsfénye van. (A látók szemmel való auraérzékelésének is ez az alapja.)

Nézzünk meg a teszttáblán egy betűt. Ha jó a szemünk, a körülötte lévő háttér, sőt a betű belseje is sokkal fehérebb, mint a háttér többi része. Mindenki tudja, hogy ezt az agyunk produkálja, a valóságban nincs ott semmilyen világosabb sziluett. Illúziót látunk csupán, káprázatot.

Most nézzük meg családtagjaink feje búbját. Látni kell egy világosabb vékony csíkot a testrész mellett. Színe a háttéré, de sokkal világosabb. Aztán gondolkodjunk el, hogy szentek lettünk egy pillanatra, vagy a látásunk kellékeinek megértéséhez jutottunk közelebb...

Segítsünk az agyunknak látni

Fordítsuk meg a dolgot, és vegyük bele a káprázatot a gyakorlatok közé, mert a rossz szem nem lát aurát. Gondoljunk arra, hogy ott van! Képzeljük, vizualizáljuk oda a betűkkel együtt. Eltakart szemmel, lehunyt szemmel, és nyitott szemmel is. Próbáljuk ki a mikrobetűkön is. Egyre tökéletesebben fogunk látni. Sőt képzeljük mindig azt, hogy látásunk maga a tökély. A legrosszabb szemű is el tudja képzelni, hogy mindent tökéletesen lát. Nem látni kell, hanem rá gondolni. Segítsünk az agyunknak látni! Dolgozzunk az aurával, no meg az emlékező- és felidéző képességgel. A memória ingázással, amiről sorozatomban korábban írtam.

Mivel agyunkkal látunk, ott látjuk rosszul a formákat, a színeket, a távolságot, és nem a szemünkben van a bibi. A dioptria jelentését is kezeljük másként, azt javasolom. Legyen ez a stressz erősségének mértéke, ami jelzi, mennyire rosszul érzi magát az agy látásért felelős része.

Hogyan működik agyunk hardverje?

A zaklatott agy kéknek, sárgának, zöldnek látja a fekete betűt, ráadásul állandóan változtatja a színeket. Aztán hol szellemképes a betű, hol a mérete változik, vagy az alakzat hirtelen megtöbbszöröződik. De szerencsére ez is agyunk hardverjének szüleménye, következik dr. Bates soraiból. Nem idézném pontosan a tudományos magyarázatot, inkább „reklámízűre veszem a figurát”, talán könnyebb megérteni.

Ha vakut villantottak mellettünk, komplementer színeket látunk egy darabig. Sokunknak évek óta legyek úszkálnak az üvegtestében. De ezek is csak látomások. Ha a látástraktust jól uraljuk, minden elmúlik. Először csak villanásnyira, majd egyre többet. Ha károsodott volna a szem, akkor a szemorvos is látná az úszó legyeket, a foltot az ideghártyán, de sokszor nincs ott semmi – még az idősebbeknél sem. Képzeljék csak el: valóban baj lenne, ha a csillagok tényleg megjelennének a koponyánkban, miután jól bevertük a fejünket.

Az egészséges látás kellékeit épp most teszteltük, vezető természetgyógyászok körében. Dalmát vizeken járva, posztgraduális utóképzésen cseréltünk tapasztalatokat. Többen szkeptikusan fogadták, hogy az auralátás nem kiváltságos képesség, ugyanakkor nagyon örültek, hogy pillanatok alatt sokkal jobban látták a tenger habjain bucskázó vitorlásokat, csónakokat, a hegygerinc vonulatait, ha odaképzelték a vékony fényesebb csíkot, az aurát. Az évek óta úszó fekete foltokat kikezeltük, és a napot is mindenki fehérnek látja már, nem sárgának, mert tudják, mi a titok.

A látás 90%-áért az agy felel

Egészítsék ki ezentúl a szemgyakorlatokat az egészséges látás kellékeivel. Nappal, este, műfény mellett vagy holdfénynél. A jó szemű szuper látó lesz, a nehéz esetek is remekül javulnak.

Mert a látásunk 90%-áért az agy felel, és e tekintetben még sok a talány. Olyan folyamatokról és jelenségekről van szó, amelyekről fogalmunk sem volt dr. Bates munkásságáig. Ezeket agyunk teremti, hogy a látás működjön. És elvenni is képes őket, ha kell, miként képes mozgatni, sőt dicsfényt von köré.
Mert ez maga a 100%-os látás.

Pag, Horvátország, 2007 augusztus

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

Gyerek látástréning 8-12 éves korig szeptember 15-én, szombaton 10-12.30 óra között Budapesten. Info: info@szemtorna.hu, tel.: (1) 216-1976.

Látásjavító wellness szombat felnőtteknek 13 éves kortól október 13-án 10-16 óra között Budapesten. Info: info@szemtorna.hu, tel.: (1) 216-1976.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com