Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Vén Péter:

A szem táplálékai századok előtt és ma

Aki helyesen táplálja testét, jót tesz a látásának is. Ma az ételek elkészítésekor és feldolgozásakor azonban az eredeti, létfontosságú alkotóelemek részben vagy egészben megsemmisülnek, érdemes hát megfogadni néhányat az alábbi – évszázados és modern – tanácsok közül.

3/1. oldal

Szerencsénk van, mert a táplálkozás helyességéről vagy 20 éve megszületett a „reformkonyha” szó, és mint blikkfangos magyar kifejezés, jól meghódította a magyar könyvespolcokat, a médiát, a netet és persze minket. Egyre többen megszívlelik az étkezési bölcseletek ősi tanácsait, és nem is marad el az eredmény. Lemennek a kilók, figyelemre méltóan csökken a felesleges gyógyszerfogyasztás, és talán egyre többen belátják, hogy ehhez nem drága porok, diétás hétvégék, wellness táborok szükségesek, hanem inkább egy kis akarat, odafigyelés, esetleg némi anyagi ráfordítás...

Megnyugtatok mindenkit, hogy a látás egészségének fenntartása sem kíván több odafigyelést, mint az egész testünké, hiszen a szemünk a testünk része. Aki helyesen táplálja a testét, jót tesz a látásának is.

A szem keringése is akkor szenved kárt, ha nem éri elég oxigéndús vér, ha rosszul és keveset használjuk – azaz nem „mozgunk” vele helyesen. A keringés frissítésével kevésbé romlik a szem, később jönnek ki a fénytörési hibák, és ha még látástréninggel is megsegítjük, akár tartós javulás vagy az újbóli tökéletes látás is elérhető. Eltűnnek a dioptriák, vagy ki sem jönnek egy olyan 100 éve bizonyító módszerrel, amely mellett volt szíves elsétálni a világ. Ha pedig azt sem felejtették el, hogy a szemüvegességnek és az egyéb látási zűröknek nem annyira a kor meg az öröklöttség az oka, hanem inkább a szem rossz használata, akkor helyes képük alakult ki a látás szelíd karbantartásáról.

Már 100 éve is majdnem késő volt?

Lássuk, hogyan is lehetne rendezni a szem egészségének érdekében tett táplálkozási nézeteinket. Szétnéztem a neten, a könyvtárakban, feljegyzésimben, és sok-sok bölcsességből lehetett válogatni... Bocsássák meg, ha kissé merészen népszerűsítek, közelítek...

A cél az volna, ha a SZEM-lélet változna meg. Nem csak a szemünkben, hanem az egész életünk vezetésében... Talán így volna érdemes elkezdeni.

Tedd élhetőbbé a világot, amit jól elszúrtuk – jöttünk rá alig egy évtizede. A látásunkat is jól elszúrtuk, jött rá másvalaki alig 100 éve. László Ervin kiváló magyar tudós professzorunkról beszélek először, aki szerint kb. hét évünk lehet arra, hogy észbe kapjunk és tehessünk valamit környezetünkért. Olvashatjuk, hallhatjuk intő szavait, kérését, érveit mindenütt a világban. Az Olaszországban élő magyar polihisztor, mint mindig, világos, nem túlzó. Csak finoman spirituális, nem vált ki azonnali frászt a hétköznapi átlagemberből, aki már szeretne gyógyulni, de amint meglátja a megannyi kifordított, egoista, modoros weboldalt, felszínes műbalhét, pénzért lihegő portált, könyvet, cikket, azonnal eltemeti lelkében az öngyógyítási szikrát, és még jó néhány évig inkább búcsút int egészségének. (http://www.budapestklub.hu/index.php?pid=193).

Tele a net is tanácsokkal!

Vagy például, aki zenerajongó, ráklikkelhetne a nálunk nem annyira ismert világsztár, Blue Man Group egyik szokatlanul ötletes klipjére a YouTube-on. Nem kell félni, csupán 110 másodperc az egész, de megéri! A lényege, hogy a mai világot, az emberiség egészségét már mi fogjuk elpusztítani, például a globális felmelegedéssel.

A kijózanító után talán mélyebben ráérezhetnénkünk dr. Bates anyagaira. Szintén szabadon hozzáférhető kb. 100 éve, hogyan is láthatnánk újra élesen szemüveg nélkül, mégsem törődtünk vele. Különösen a világháború óta. Remélhetően sikerült hű fordítású anyagokat közölni rendszeréről az elmúlt években itt, a Natúrszigeten. Eredeti anyagait – sajnos még csak angolul – mindenki megtalálhatja a weben, ahol a Wikipédia legalább egy éve magyar bevezetőben is számon tartja a kiváló tudóst és szemorvost.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com