Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Vén Péter:

Schneider-módszer: csak szelíden (2.)

A Schneider-módszer a világ egyik legkézenfekvőbb mozgás- és mozgatásterápiája. Gyógyító rendszerét az teszi rendkívül hatékonnyá, hogy a betegnek saját magát is masszíroznia kell. Vagy legalábbis a hozzátartozóknak meg kell tanulniuk a masszázsfogásokat.

Tapsolás, lábdobogás – zavarjuk össze az agyat

Schneider vallja és hirdeti, hogy sok fájdalom csak azért marad meg, mert agyunk megszokásból reagál fájdalommal. Tereljük el a figyelmét egy kis összezavarással. Vegyük például a nyakat. Üljünk le, lazítsuk ki forgatással. Csak lassan. A fájó pontoknál szinte milliméterekkel haladjunk előre és vissza. Kb. 20-szor mozgatunk ezen a mikroterületen, és máris csökken a fájdalom. Majd dobjunk be egy kis „Schneider-csavart”. Folytatjuk a nyakkörzést, a mikromozgatást, de tapsoljunk is. Utána változtassuk meg a fejkörzés irányát a tapsolás alatt, amitől teljesen megváltozik az agy reakciója. Szinte hihetetlen javulás áll be.

Ha nem elég csavaros a dolog, kapcsoljunk hozzá lábdobogást is. Ez a feladat igen komoly figyelmet igényel, mert szokatlan egyszerre két-három dolgot csinálni. Húsz másodperc elteltével nézzük meg nyakunkat. Fájdalom volt-nincs. Vagy annyira csökkent, mint még soha. Ha marad a fájdalom, akkor még nem gyógyultunk ki a bajból, és folytatni kell a kezelést.

Futás hátrafelé

A Schneider-módszert ismerők tudják: ha valami furcsa, attól még rendkívül jól működhet... Milyen kajlán néztek ránk az utcán, mikor tanulmányaink során hátrafelé kellett futni! Vagy oldalt, miközben tapsoltunk. A bénult betegek persze lassabban, kevesebbel kezdik, és teremben végzik a munkát. A súlyosabb esetek lépegetnek csak. De megéri, mert azonnal oldódik a páncélkemény terület, az izomgörcs. Szinte felfrissül az ember a legfáradtabb óráiban is. (Így dolgozott magával Berek Kati. Közismert, milyen szép eredményeket ért el az agyvérzése után. Vissza is jutott a színpadra!).

Aki sokat ül, gépel, komputerezik, annál a lapockák környékén, lefelé, egy jó 20 cm-es szakaszon teljesen leáll a keringés. Ebből aztán idővel, különösen, ha már beléptünk az ötvenedikbe, összetett problémák keletkeznek. Olyan kemény lesz a terület, mint a szíj. Számtalan esetben csupán egy-két perces finom masszírozás, ütögetés azonnali segítséget hoz, és egy-két hetes vagy hónapos, rendszeres kezelés után tartós tünetmentes időszakok következnek.

Ha feszes a váll, a hát

Álljon a partner szorosan a „beteg” mögé, és laza csuklókkal – csak a kézfej mozog – finoman ütögesse a hát, a váll kritikus területeit négy-négy ujjal. Föl-le, föl-le. Csak a csukló mozog. Először kissé furcsa lesz a művelet, mert önkéntelenül a kart is mozgatjuk. De ha nem akarunk idő előtt kidőlni, és valóban 10-20 percet szeretnénk masszírozni, ajánlatos megtanulni a „csak a csukló mozog” technikát. A kézfejek egymástól 5-10 cm-re érnek a testhez, és a pattogó, ütögető, csendes technika igen hatásos lesz mind felváltott, mind egyszerre lecsapó ujjak esetén.

Mindenki a saját vállait is kezelheti. Vagy a fej előtt teszi a kezét az ellentétes oldalon a váll mögötti területre, vagy a fej mögött. Egy- és kétkezes változat létezik. Egy kéz esetén a másik a „dolgozó kéz” könyökét nyomja felfelé, hogy mélyebben lenyúlhassunk a háton.

Budapest, 2007. február

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com