Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Nystagmus – a látásjavítás sikertörténetei (8.)

A látástréning komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szemorvos dolgozta ki immár 100 éve, és ma is legalább olyan hatékony, mint a múlt század elején. Sajnos az igazi titkaival csak kevesen vannak tisztában, a mai orvoslás hivatalosan nem ismeri el, és a könyvek is inkább valami másról beszélnek, mint a valódi, az eredeti tiszta forrásról. Az is igaz, hogy az egészséges nézési szokásokat manapság nehezebb fenntartani, mint akárcsak 30 évvel ezelőtt. A komputer, a kontaktüveg vagy a televízió feltalálása óta a merev, egészségtelen nézési szokásokat sokkal hamarabb „megtanuljuk”, mint dr. Bates New York-i szemorvos idejében (1860-1931). Alább a szemtekerezgésről (nystagmus) lesz szó, amelynek gyógyításában az orvostudomány tehetetlen, de látástréninggel itt is javulást lehet elérni.

A szemtekerezgés (nystagmus) összetett probléma. A szem állandó, ütemes cikázása mellett sokszor komoly fénytörési hibával társul a betegség. Az orvostudomány tehetetlen. Mégis lehet eredményeket elérni... Amíg be nem kapcsolódtam a látássérültek kezelésének munkájába (VIZUS Alapítvány a látássérültekért), nem is mertem hasonló esetekkel foglalkozni.

Érdekes, hogy dr. Bates biztat az efféle problémák esetén is, és nagyfokú megnyugvásról számol be más érdekes szemészeti gondoknál (farkasvakság, színtévesztés, csőlátás, keratókonus stb.). Így aztán mindig nyugodtan adhatok tanácsokat ilyen esetekben is, és tanítom meg a betegeket ennek a méltatlanul „félretett” szemorvosnak a 100 éves módszerére.

Gábornál egy hónap alatt elértük, hogy elengedte az apja kezét, és önállóan át mert merni az utcán. Pedig már 8 éves volt, és el nem engedte volna a szülők kezét átkelésnél. Levente is nystagmusos. 25 éves és -2,5 D-s szemüveggel érkezett 2005. október 10-én. Miután mezőn dolgozik, a levegő, a távolság, a nyugalom, a csend is adott volt számára. Első ténykedésként azt próbáltam elmagyarázni, ha „akar” látni, akkor bajt csinál, mert jobban rezeg a szeme, bár két sorral többet olvas, mintha nem erőlteti. A látás automatikus, tehát erőltetéskor veszít az élességéből. Nehéz volt parancsolni a tudatalattijának, mégis valahogy sikeres a fiú, mert rengeteget szemmunkára képes, és eredménnyel. Azt is azonnal megértette, hogy nem a tökéletes látást kell célul kitűznie, hanem a javulást.

Rátalált az ingázás ütemére, és képes megmondani, mikor kezd jobban rezegni a szeme. Akarattal képes lassítani a rezgést, és ezt fejlesztve januárra nagyon messzire jutott. A közeli látása ideiglenesen képes a maximumra, messzire látása a duplájára nőtt. Persze még sok munka van hátra, hogy az eredmények tartósak vagy véglegesek legyenek. Bosszantja, hogy korábban semmit sem tudott a látás természetes javításának lehetőségéről, de nem csügged. Tudja, hogy a makacs eseteknél, a magas dioptriáknál akár évekig is eltarthat, mire a tartós javulás bekövetkezik.

Budapest, 2006. április

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com