KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 14. (pé) – Vazul,Herta
Egész-ség

Dr. Gergely Ákos cikksorozata (3.)

Fogorvosok is áldozatai az amalgámnak

Az eddig leírtakat több száz tudományos vizsgálat bizonyította az elmúlt évtizedekben, mégis az amalgámot az Európai Fogorvosok Tanácsa 2006. májusi állásfoglalásában biztonságosnak és gazdaságosnak ítélte meg, mondván: az amalgám káros voltát kellően nem bizonyították.

Igaz, a testület hozzáteszi: támogatja, hogy tovább folyjanak a kutatások az alternatív, biztonságos tömőanyagok után. Ez mindenképp sántít, hát még ha hozzávesszük, hogy szerintük addig szó sem lehet az amalgám kategorikus betiltásáról, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik annak káros volta, és nincs megfelelő, gazdaságos alternatívája.

Tudathasadásos érvelés

Hogy is van ez? Nem káros, mondják, de azért nyitva hagyják annak a lehetőségét, hogy ha mégis bebizonyosodik az amalgámot ellenzők igaza, addigra találjanak egy megfelelő, olcsó tömőanyagot, amit a társadalombiztosítás támogathat. Még hozzáteszik, hogy a betegnek jár a tájékoztatás az alternatív megoldásokról, és szabadon dönthet a kezelés megválasztásáról. Azt sem átallják kijelenteni, hogy az amalgám betiltása megingatná az egészségügy pénzügyi alapját, és a betegek sem tudnák finanszírozni a költségeket.

Úgy néz ki tehát, hogy drága az egészség, a következményes betegségeket meg tudja finanszírozni minden érdekelt. Azt persze elhallgatják, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Parlament felszólított az amalgám korlátozására, amit több európai államban már közel egy évtizede alkalmaznak is. Sőt Svédországban svéd állampolgár részére tilos az amalgámtömés készítése 1997 óta. Ők egy 1981. évi kutatásra hivatkoznak, amely szerint az amalgám toxikológiailag teljesen alkalmatlan fogtömésre. Valamint vizsgálták a 30-40 évig amalgámmal dolgozó, elhunyt fogorvosok agyában található higanykoncentrációt, és megállapították, hogy 3-4-szer magasabb koncentrációban van jelen, mint a higanybányászok agyszövetében.

Nálunk miért támogatják?

Egy állam kormányának egészségügyi döntéseit 3 tényező befolyásolja,

  • szociális érzékenysége,
  • polgárainak fontossága és
  • gazdaság állapota.

Mindenki maga levonhatja a következtetést: Magyarországon ma miért támogatják még mindig minden hivatalos fórumon az amúgy bizonyíthatóan káros nehézfémötvözetet, az amalgámot. Vége van-e az amalgámháborúknak?

Szerencsére manapság az emberek sokkal jobban tájékozottak, és el tudják dönteni, hogy szükségük van-e az amalgámra vagy sem. Úgy gondolom, hogy ez a kérdés is, mint számtalan más feszítő kérdés a jövőben alulról jövő kezdeményezések következtében fog eldőlni. Maguk az emberek fogják kimondani, hogy számukra nem elfogadható az amalgám alkalmazása, hogy igénylik az egészségükre veszélytelen tömőanyagok alkalmazását és annak a társadalombiztosító által való finanszírozását. Így egyszer s mindenkorra vége lesz az amalgámkérdésnek.

Fontos az antioxidánsok rendszeres szedése

Addig is javaslom mindenkinek, akinek még amalgámtömése van, hogy megelőzés céljából rendszeresen, kúraszerűen szedjen antioxidánsokat (C-vitamin, E vitamin, szelén), valamint algakészítményeket (pl. Spirulina). Ha már kialakult betegsége van, ami kapcsolatba hozható az amalgámmal, akkor annak körültekintő, óvatos eltávolítása javasolt, majd az amalgámdepók (-raktárak – a szerk.) kivezetése és az alapbetegség kezelése szükséges.

Általánosságban elmondható, hogy szervezetünk 2-3 közepes méretű amalgámtömést képes viszonylag hosszú időn keresztül kompenzálni, megtűrni – ha más egyéb teher, betegség nincs rajta. Az átlag magyar embernek azonban 5-8 foga amalgámmal tömött. A következtetést mindenki saját maga levonhatja.

Persze az sem szerencsés, ha minden tünet, panasz, betegség forrásának az amalgámot nevezzük meg. Mindenképpen vége van ennek a régi és bizonyos szempontok alapján bevált tömőanyagnak. Most már jószerivel a kárelhárítási folyamatok következnek.

Az emberek megtanulnak környezet- és egészségtudatosabban élni,hogy a rájuk erőltetett külső körülmények ellenére is egészséges, boldog életet élhessenek. Ennek a tudatosságnak a fogorvosi vonatkozásait a későbbi írásokban fogjuk tárgyalni.

Dr. Gergely Ákos
fogorvos

Biológiai fogászat, elektroakupunktúra, homeopátia
1123 Bp., Kékgolyó u. 15/b. Tel: (1) 355-4618.
E-mail: drgergelyakos@freemail.hu

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com