KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 15. (hé) – Henrik,Roland,Vlagyimir
Életmód

Időskori makula degeneráció

Vakságot is okozhat a dohányzás

Világszerte május 31-én tartják a Dohányzás elleni világnapot, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire. Tudjuk, hogy a dohányzás a rák különböző fajtáit idézheti elő. Kevésbé ismert azonban, hogy elősegítheti egy vakságot okozó betegség kifejlődését.

A közelmúltban publikált kutatás megállapította, hogy a dohányzóknak ugyanakkora esélyük van szemük világának elvesztésére, mint a tüdőrák kialakulására. A dohányzás következtében nagyobb eséllyel jön létre az időskori makula degeneráció – egy fokozatosan kialakuló retina elfajulás, amely az idős emberek látásromlásának jelentős részéért felelős –, és a retina központi részét károsítva az éleslátás elvesztéséhez vezethet. A nemzetközi Időskori Makula Degeneráció Szövetség (AMD Alliance) jelentése szerint az emberek többsége nincs tisztában ezzel a ténnyel, sőt, még az időskori makula degenerációról sem hallott.

Nálunk fél millió embert érint

Az időskori makula degeneráció különböző súlyosságú formája számítások szerint Magyarországon 500 ezer embert érint, és jelenleg nincs rá gyógymód. A diagnosztizált betegség tünetileg kezelhető, lefolyása lassítható, esetleg megállítható. Aki leszokik a cigarettáról, az csökkenti az időskori makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Egyértelmű összefüggést mutatott ki az AMD Alliance tanulmánya a dohányzás és az időskori makula degeneráció között. A szövetség jelentése szerint a dohányosoknál kétszer akkora eséllyel alakul ki az időskori makula degeneráció, amely a látás elvesztéséhez vezethet, mint a nem dohányzók körében. A dohányzás, akár passzív formájában is, növeli az úgynevezett szabad gyökök számát, amelyek károsítják a retina sejtjeit. A cigaretta füstje rontja a retina vérellátását is.

A 2005-ben készített felmérés szerint nagyon kevesen vannak tisztában a dohányzás és a látás elvesztése közötti összefüggésekkel. Az EOS Gallup Europe által 14 országban megkérdezett 15 000 lakos közül azok körében, akik már hallottak az időskori makula degenerációról, mindössze 32 százalék ismerte a dohányzás és az időskori makula degeneráció közötti kapcsolatot.

Aggasztó, hogy a köztudatból még hiányzik a dohányzás és a látáskárosodás összefüggésének ismerete. A cigarettáról való leszokás előnyei kézzelfoghatók. A felmérések kimutatták, hogy a dohányzásról 20 évvel ezelőtt leszokott lakosoknak már csak akkora az esélyük az időskori makula degenerációra, mint nem dohányzó kortársaiknak. Az időskori makula degeneráció kockázata már 10 év cigarettamentesség után csökken. A tanulmányok arra is felhívják a figyelmet, hogy az elszívott cigaretták száma arányban áll az időskori makula degeneráció kialakulásának veszélyével.

Látásvédő életmód

A túlhajszolt életmód kihatással van szemünk egészségére is. A szembetegségek és a látás elvesztésének veszélye a következő lépésekkel csökkenthető:

  • Szokjon le a dohányzásról!
  • Alakítson ki egészséges étrendet (amely tartalmaz leveles zöldségeket és belőlük készített ételeket, amelyekben sok a C- és az E-vitamin, cink és karotinoid, például lutein és zeaxantin)!
  • Szükség esetén szedjen étrend-kiegészítőket, amelyek megfelelő arányban tartalmazzák a szemorvosok által javasolt vitaminokat és antioxidánsokat – mint például a lutein és a zeaxantin –, amelyekkel megelőzhető az időskori makula degeneráció!
  • Rendszeresen ellenőrizze vérnyomását és koleszterinszintjét!
  • Éljen aktív életmódot!

Forrás: PReSolution

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com