Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Gyógynövénykereső

Útmutató a Gyógynövénykeresőhöz

„Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.” (Paracelsus svájci orvos, alkimista, 1493-1541)

A növényi készítmények ismerete, használata és az azzal történő gyógyítás egyidős az emberiséggel. A természetben rejlő, máig működő őserő gyógynövények formájában is megjelent a Földön. A növényi hatóanyagok egész tárházával állt és áll ma is az emberiség rendelkezésre, felkínálva a gyógyulás lehetőségét. Számos bizonyíték, írásos emlékünk van arra, hogy a legrégebbi koroktól jól ismerték és népi gyógymódként hatásosan alkalmazták a természet kínálta adományt.

Ma sokan azt gondolják, hogy gyógyszereket csak szintetikus úton, gyógyszergyárakban lehet előállítani és a gyógyszertárban megvásárolni. Gyakran szembesülünk azzal a ténnyel is, hogy a gyógyszerkészítmények sokasága gyógynövényi alapanyagokból készül.

A természet viszont egyetlen hatalmas egészséggyárként működve kínálja gyógyító anyagait számunkra, és rajtunk múlik, hogy élünk-e velük. Ma már azt is tudjuk, hogy a gyógynövényeknek nemcsak hatóanyaguk, hanem bioenergiájuk is van, amely közvetíti a természet, az univerzum egyetemes ősenergiáit az ember felé. Ez a bioenergia túlmutat a csupán hatóanyagon alapuló, racionális gyógyulás határain. Ilyen bioenergiája semmilyen szintetikus úton előállított anyagnak nincs.

A mai kor embere számára a gyógynövények alkalmazása vagy kiegészítő gyógymódja egy lehetőség a sokból, amellyel szabadon élhet, ha ezt az utat választja.

A gyógynövényekben a természet által kifejlesztett gyógy- és védőanyagok alkalmas gyógyerővé válhatnak, ha szakszerűen bánunk velük, ha pontosan ismerjük kezelésük, felhasználásuk, alkalmazásuk módjait.

A gyógynövénykereső célja és használata

„A gyógynövényekhez mindenki ért, ez olyan, mint a foci” – szoktam mondogatni. Ez igaz is, meg nem is. Gyakran már gyermekkorunkban megismerhetjük azokat a szép kis növényeket, amelyek kirándulás, természetjárás alkalmával utunkat övezik. Olyan természetes, ahogy virítanak, gyakran kínálják magukat a felhasználásra, s mi észre sem vesszük őket. A városiasodással ezek a növény-gyógynövény ismeretek is egyre jobban „megkopnak”. Nagyszüleink, szüleink még ismerték és birtokolták ezt a tudásanyagot, jól ismerték a növényeket, és pontosan tudták alkalmazni is a füvek gyógyító hatását. Ezt a tudást szeretnénk megőrizni, átörökíteni, még szakszerűbbé tenni az Internet segítségével.

Gyógynövénykeresőnk célja, hogy minél szélesebb körben megismertethessük azt a tudást, amelynek alapján a gyógynövényeket, készítményeket, azok szakszerű használatát biztonsággal ismét bevihetjük az otthonainkba. A Natúrsziget honlapjára érkező olvasói levelek tanulsága szerint nagy igény van a gyógynövények ismeretére, felhasználásuk gyakran ösztönösen, kockázatos módon történik. A pontos és hatékony felhasználásban igyekszünk segítségükre lenni a Gyógynövénykeresővel, hogy ha lehetséges, első választásként ne a gyógyszerekhez, hanem a természet kimeríthetetlen forrásaihoz, a gyógynövényekhez forduljanak segítségért, egészségük megőrzése céljából.

A kereső használata egyszerű, hiszen utánanézhetünk a következőknek:

  • egy-egy gyógynövény tulajdonságai (a magyar és a latin elnevezés szerint);
  • a gyógynövényeket mely esetekben használhatjuk belsőleg, azaz teaként (étvágyjavítás, vizelethajtás, görcsoldás, gyomorfekély, meghűlés stb.);
  • mely esetekben alkalmazhatók külsőleg a gyógynövények? (Pl. hajhullásra, bőrpanaszokra, ülőfürdőként, gargarizálóként, ínygyulladás, torokfájás esetén stb.);
  • a teakeverékek összeállítása milyen gyógynövényekkel történjen? (Pl. köhögéscsillapításra, lázcsillapításra stb.);
  • ellenjavallat, figyelmeztetés, a konkrét gyógynövénnyel kapcsolatos tudnivalók.

A gyógynövények számát, keresési lehetőségüket folyamatosan bővíteni kívánjuk. Bármely felmerülő kérdésre, véleményre a jövőben is számítunk, és szívesen válaszolunk.

A Gyógynövénykereső célja, hogy ismereteket közvetítsen a gyógynövények iránt érdeklődő és azt felhasználni kívánó olvasóknak, segítse az eligazodásban és a helyes kiválasztásban, alkalmazásban.

Ehhez kíván sok sikert:
Németh Imréné Éva, fitoterapeuta és a Natúrsziget

Felhasznált irodalom:

  • Dr. Bernáth Jenő: Vadon termő és termesztett gyógynövények (Mezőgazd. Kiadó, 1993)
  • Dr. Petri Gizella: Fitoterápia az orvosi gyakorlatban (Springer Orvosi Kiadó, 1999); Gyógynövények a gyógyászatban (Medicina Kiadó1984.)
  • Prof. Dr. Dános Béla: Farmakobotanika (Semmelweis Kiadó, 1998)
  • Rápóti Jenő-Romváry Vilmos: Gyógyító növények (Medicina Kiadó, 1974)
  • Varró Aladár Béla: A növényi gyógymódok (Black&White Kiadó, 2005)
  • Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése, felismerése és gyógyászati felhasználása (jegyzet, 1995); Betegségek gyógyítása gyógynövényekkel (Természetgyógy. Akadémia hallgató részére kiadott jegyzet, 1996)
  • Dr. Oláh Andor: A természet patikája (Kossuth Kiadó, 1974); Reformkonyha (Mezőgazdasági Kiadó, 1990)
  • Banai Valéria: Gyógynövény- és drogismeret (Műszaki Kiadó, 2005)
old.natursziget.com