Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Vén Péter:

Schneider-módszer: csak szelíden (1.)

A Schneider-módszer a világ egyik legkézenfekvőbb mozgás- és mozgatásterápiája. Gyógyító rendszerét az teszi rendkívül hatékonnyá, hogy a betegnek saját magát is masszíroznia kell. Vagy legalábbis a hozzátartozóknak meg kell tanulniuk a masszázsfogásokat.

Így napi rendszerességgel kezelhetik szeretteiket otthon. A jobbára gyógyíthatatlan mozgáskorlátozottak, akik betegségük miatt lakásukhoz, ágyukhoz kötötten élnek, nem vagy csak igen nehezen és sok pénzért tudják igénybe venni a térítéses szolgáltatásokat. Olyan betegségekről van szó, mint az agyvérzés, izomsorvadás, idegsorvadás, sclerosis multiplex (SM), agyhalál, autoimmun betegségek stb.

Mindez nem azt jelenti, hogy a módszert ne kellene tanulni. De azt is jelenti egyben, hogy a finom, hosszan tartó, napi 1-3 óra (!) masszírozás vagy épp látástréning egy-két alapfogását el lehet tanulni az Öngyógyítás Kézikönyvéből is (VIZUS Alapítvány, 1997).

Gyógyíthatatlan eseteket kezel

Meir Schneider 1954-ben vakon született a volt Szovjetunióban. Öt szemműtéten esett át nyugaton, majd nem tért vissza hazájába. Először Izraelben, később Amerikában telepedett le. Mint a maradék látású vakok általában, olyan szakmát – masszírozást – tanult, amelyhez a látás nem elsősorban fontos. Serdülőkorában hallott a Bates-módszerről, és konok, kitartó emberként, keményen küzdött látása javításáért, a masszírozás új utakon történő, hatékony átalakításáért. Odáig jutott, hogy vaksági igazolványa és autóvezetői engedélye egyaránt „érvényes”. Jelenleg 67%-os látással kezeli a látás-, mozgás- és egyéb problémás, gyógyíthatatlan eseteit San Franciscó-i rendelőjében.

Tíz magyarnak van hivatalos bizonyítványa a Schneider-módszerről. A Gyógyulj, hogy gyógyíthass című könyve két kiadást ért meg hazánkban.

Finoman, szelíden kell masszírozni – mondja –, a kezelés mozgatás legyen, ne nyomás. Csak finom tolásokkal, lökdöséses, apró mozgatásokkal tudunk behatolni a mély kötőszövetekbe, ha kell, a csontokig. Egy területen legalább 10-20 vagy akár 60 percet (!) is időzhetünk. A masszírozás első 40 perce bevezetés. Utána következik az igazán hatékony testmunka. Ne hivatkozzunk arra, hogy nincs masszírozó ágy, kencefice, erő! Használjuk, ami van. Íróasztalt, földet, fotelt. Hintőport, babaolajat, puszta kezünket. Én legtöbbször semmilyen segédanyagot nem használok. Hamar meg lehet tanulni a törökülést, és a beteg mellé kuporodva órákig kezelhetünk.

Harminc éve szinten tartja magát

Még valami nagyon fontos, a szemléletváltás: a magad, uram, ha szolgád nincsen. Vera is ezt csinálja, pedig majd? 30 éve izomsorvadása van. Az orvosok rég lemondtak róla. Nem adta át magát a tolószéknek, napi rendszerességgel mozgatja tagjait, kezelgeti magát. Tévézés közben gyengéden masszírozza karját, lábát, amihez hozzáfér. Ilyen betegséggel nem is tudna erőt kifejteni.

Vera önkezeléssel szinten tartja magát. Ugye, tudják, hol lenne, ha a társadalom (által) biztosított szolgáltatásokat lesné? Hüvelykujjai fixen nyugszanak a kérdéses testrészen, alig 5 cm-re egymástól, a másik néggyel kifelé, körkörös mozgással végzi az önkezelést, mindkét kézzel egyszerre. Ő „csak” erre képes gyenge ujjaival. Csinálja, tudja, mert Schneider megmondta neki, hogy ha várja a sült galambot, csak romlani fog az állapota.

A mozdulatsor természetesen fél kézzel is végezhető. Hamar megtanulta azt a trükköt is, hogyan kell négy ujjával, kb. 30 fokos szögben, apró lökögetést végezni ütemesen, kb. 2-3 lökést adva másodpercenként a feszült izomköteg-maradványoknak. Olyan tökéletesen dolgozik saját testén, hogy új rostokat is képes volt fejleszteni oda, ahol látszólag már minden izom elsorvadt.

Az efféle kéztechnikával mindenki segíthet társán, illetve önmagán. A zsibbadt, fájó, duzzadt, beütött részeket, amelyekhez hozzá sem lehet érni, annyira fáj (!), tessék csak simogatva kezelni. A derékfájást sokkal hatékonyabban kezelhetjük szelíden, mint ha durvább „munkát” alkalmazunk. A már gyógyult, de még kemény varratokat így oldhatjuk, a sebek környékén gyorsabb javulást érhetünk el, minőségi változást hozhatunk életünkbe.

A begyulladt területeken először csak óvatosan tegyünk próbát, mert lehet, hogy a „túladagolásra” a test még nagyobb gyulladással válaszol. Ha finoman bánunk a kezeléssel, az átmozgatás üríti a szennyező anyagokat, a keringés fokozása pedig gyógyító hatású.

Budapest, 2007. január

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com