KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 24. (sze) – Kinga,Kincső
Allergia

Rovarcsípés okozta allergia

A rovarcsípés – a kellemetlen érzést, a csípés környékén kialakuló duzzanatot leszámítva – általában nem okoz veszélyes következményeket. Egy egészséges felnőtt maradandó károsodás nélkül 200 csípést bír ki.

Annál az embernél azonban, aki méh-, darázs-, hangya vagy pók csípésére allergiás, a csípés helyétől távol eső bőrterületen is keletkezhet csalánkiütés, duzzanat, ödéma. Ha ez a felső légutakat, a gégét érinti, akkor rekedtséghez, nehézlégzéshez, esetleg fulladáshoz is vezethet; és ezt az állapotot hasi, keringési panaszok kísérhetik. Ezt hívják anafilaxiás sokknak.

Ilyen súlyos tünetek kialakulása esetén feltétlenül el kell végezni a laboratóriumi vizsgálatokat a rovarméreg-allergia igazolására. Ha a teszt pozitív, szóba kerülhet specifikus immunterápia alkalmazása, amely – ha eredményes – egy esetleges újabb csípésnél már enyhíti a heves, életveszélyes tüneteket.

Aki a korábbi tapasztalatai alapján tudja magáról, hogy további csípés esetén fennáll nála az anafilaxiás sokk veszélye, az mindig hordjon magával elsősegélynyújtásra alkalmazható injekciós készletet.

old.natursziget.com