KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 1. (pé) – Albin,Albina
Nagyvilág

Új módszer a tompa látás javítására?

A Dél-Karolinai Egyetem és három kínai egyetem kutatói új módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a tompa látók javíthatják szemük teljesítményét. A tompa látás (amblyopia) kancsalság esetén alakul ki. Az egyik szem leállását eredményezi, mert szemüveg nélkül a beteg két különböző képet lát, amit az agy nem tud feldolgozni, ezért kénytelen az egyik szem látását elnyomni. Az általános orvosi felfogás szerint a tompa látás 8 éves kor után már gyógyíthatatlan. A tompa látó gyermekek még szemüveggel sem látnak megfelelően, mert a látásélességet meghatározó vízusuk a tompalátó szemen kisebb 0,3-nél.

A jól vagy szemüveggel megfelelően látó emberek vízusa 0,3-1 között van. Ha valakinek a vízusa 0,3, az annyit jelent például, hogy az illető 3 méter távolságból lát egy tárgyat ugyanolyan jól, mint a tökéletes látású társa 10 méterről. Tompa látónak minősülnek a 0,1-0,3 közötti vízusúak.

A most tesztelt új módszerről sok részlet nem került nyilvánosságra, annyit azonban lehet tudni, hogy egymástól elütő kontrasztú ellipsziseket alkalmaznak, ezek segítségével végzik gyakorlataikat a tompa látók. Az eddigi kutatások eredményei szerint az új technika elsajátítói átlagban 70%-kal tudták javítani a látásukat.

A kutatásról a Vision Research online kiadása számolt be. A részt vevő intézmények: University of Southern California, University of Science and Technology of China, Anhui Medical University, Chinese Academy of Sciences. A kutatás egyik irányítója, Zhong-Lin Lu pszichológiaprofesszor, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa kijelentette: gyakran előfordul, hogy maga a szem egészséges, az agyba mégsem jut el megfelelő kép a látott tárgyról. Ezen a jelenségen próbálnak javítani az új módszerrel.

A tompa látás javításával már dr. Bates, a róla elnevezett látástréning módszer kidolgozója is foglalkozott a XIX. század végén. Megkértük szakírónkat, Vén Péter szemtrénert, a Bates-módszer egyik hazai alkalmazóját, hogy kommentálja a fenti hírt.

* * *

Nos, nincs kizárva, hogy a tudósok kitaláltak valami újat, és hatásosan bizonygatják, hogy a kancsalság esetén kialakult „lusta szem” végre gyógyítható.

Viszont azt mindenképpen a tudósok szemére kell lobbantani, hogy nem figyelnek eléggé egymásra. Ugyanis a szemüvegességet éppúgy, mint bármely látásproblémát már 100 éve lehet javítani, gyógyítani egy elfelejtett természetes eljárással, amit egy korabeli tudós, dr. Bates, New York-i szemorvos dolgozott ki a XIX. század végén.

Dacolva a ma is hivatalosnak tartott tézissel, hogy a szemüvegesség a korral jár és öröklődéssel jut tovább genetikailag, bebizonyította, hogy majd’ minden probléma funkcionális, tehát gyógyítható.

Mivel több ezer gyereknek és felnőttnek adta vissza a látást szemüveg nélkül, mi is felfigyeltünk rá több mint 20 éve, és támogatott kísérletekkel igazoltuk, hogy a dolog a mai agyongyötört szemek esetében is működik. Magam számtalan esetben irányítottam szemtorna munkát, ha a tompa látást valaki javítani akarta. Figyelemre méltó eredmények születtek. A cikkben említett 70%-os javulás ritka, de létezik. Sajnos nem sokat tudni az új módszerről, de a Bates-féle szemtorna mindenki számára hozzáférhető, nyilvános anyag. A látásromlást könnyű vele megállítani, kisebb nagyobb eredményeket el lehet érni. Aki viszont 70%-os sikert akar elkönyvelni, annak akár több hónapon át napi többórás szemmunkát kell felvállalnia, és le kell szoknia a szemüvegről.

Most már csak az a kérdés, hogy a média által újnak minősített – kissé titokzatos – eljárás mennyivel jelent könnyebb utat a páciens számára. Felvetődik a kérdés, vajon az újnak aligha tekinthető módszerrel nem a spanyol viasz feltalálásával kísérleteznek-e a rangos intézmények...

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com