KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 18. (ke) – Arnold,Levente
Allergia

Virágpor allergia, pollennaptár

A nálunk honos mintegy 2000-féle virágzó növény közül 250 növény pollenje válthat ki allergiát. A mi éghajlatunkon az allergiás szezon akár már január végén is megkezdődhet, amikor a mogyoró már virágba borulhat. Követi az éger, a nyár, a nyír, a kőris és a platán (l. pollennaptárunkat).

A nyárfa februártól áprilisig okozhat allergiás tüneteket, és inkább közvetve, az erősen allergén fűpollenek hozzájuk tapadása miatt jelentkezik.

A fűfélék április végétől július végéig váltanak ki allergiás panaszokat. Ugyanebben az időszakban virágoznak a gabonafélék is, melyek szintén okozhatnak allergiát.

A gyomok (bár közülük néhány gyógynövényként is használatos!) ugyancsak szerepelnek a pollenlistán. Említésre méltók: parlagfű, fekete üröm, csalán, lándzsás útifű, libatop, aranyvessző. Ezek közül kettő kiemelkedően agresszív. Hazánkban nagyon elterjedt a rendkívül erős panaszokat okozó fekete üröm és a parlagfű, ezek július közepétől az első fagyokig borulnak virágba.

A parlagfű elsősorban parlagon hagyott területeken, nem parkosított lakótelepeken, útszéleken található. Virágportermelését csak úgy csökkenthetjük, ha még virágzás előtt levágjuk vagy kiirtjuk. Egyetlen virágban 8 milliárdnyi pollen termelődik. Az allergiás reakciót már köbméterenként 30-40 pollenszemcse kiváltja.

old.natursziget.com