KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 27. (hé) – Hella
Címke: stroke

Minden perc életmentő lehet

A szélütés (stroke) gyors felismerése

A szélütés (stroke) gyors felismeréseEgyre többen hívják a mentőket, ha a szélütés tüneteit észlelik. A Magyar Stroke Társaság (MST) égisze alatt elindított, két hónapig tartó kampány elérte célját: az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefonért, hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít.

tovább ...

Beszélgetés Komoly Sámuel professzorral

Stroke-kezelés: egyenlőtlen feltételek

Stroke kezelés: egyenlőtlen feltételekA neurológiai betegségek általában a ritkábban előforduló rendellenességek közé tartoznak, így viszonylag kevés embert érintenek, ám aki valamely ilyen jellegű betegségben szenved, annak nagyon fontos, hogy korszerű kezelést, gyógyszereket kapjon.

tovább ...

A kevés vagy rossz minőségű alvás is
okozhat magas vérnyomást

A kevés vagy rossz minőségű alvás is okozhat magas vérnyomástLeggyakrabban a stressz és a családban előforduló keringési zavarra való hajlam áll a magas vérnyomás hátterében. De vajon tudjuk-e, hogy az alváshiány, sőt a túl sok alvás is okozhat hipertóniát? Megfelelő, elegendő és jó minőségű éjszakai alvásra van tehát szükség.

tovább ...

Gyermekek és gyógyszerek:hiányos, bizonytalan tudás

Gyermekek és gyógyszerek: hiányos, bizonytalan tudásAz amerikai kormány első ízben egy évtizede tett kísérletet annak biztosítására, hogy a receptre felírható gyermekgyógyszerek hatásosak és biztonságosak legyenek, ám az orvosok információi még mindig nagyon hiányosak. Alább a Washington Post cikkét ismertetjük.

tovább ...

Inkább ártott, mint használt
a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer

Inkább ártott, mint használt a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerAz Egyesült Államokban hetente egymillió embernek írták fel a Zetia koleszterinszint-csökkentő gyógyszert, amelyről nemrég kiderült, hogy orvosilag nincs haszna, sőt alkalmazása a plakkok gyorsabb növekedéséhez vezetett. Ezt maguk az érintett gyártók jelentették be.

tovább ...

A teljes kiőrlésű gabonamagvak védik
a szív és az érrendszer egészségét

A teljes kiőrlésű gabonamagvak védik a szív és az érrendszer egészségétEgy új kutatás megerősítette, hogy a teljes kiőrlésű gabonamagvakban gazdag étrend jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez nemcsak általában igaz, hanem érvényes mindenfajta szívbetegség és a szélütés (stroke) esetében is.

tovább ...

Még a vérszegénység miatt szedett gyógyszerek is veszélyesek lehetnek

Még a vérszegénység miatt szedett gyógyszerek is veszélyesek lehetnekAz amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztette az orvosokat, hogy gondosabban írják fel a vérszegénység elleni gyógyszereket, mert azok fokozhatják a halálozás kockázatát vagy komoly egészségi problémákat jelenthetnek a rákban vagy vesebetegségben szenvedő betegeknek.

tovább ...

Szélütés, belső vérzés, veseleállás

Az aszpirin szedése veszélyes lehet

Az aszpirin szedése veszélyes lehetA vastagbélrák szempontjából veszélyeztetettnek minősülő embereknek nem szabad aszpirint vagy más fájdalomcsillapítókat szedniük, például ibuprofent. Legalábbis ezt tanácsolják számukra a kormány alárendeltségében működő amerikai betegségmegelőzési szolgálat munkatársai.

tovább ...

Vén Péter:

Schneider-módszer: csak szelíden (3.)

Schneider-módszer: csak szelíden (3.)A Schneider-módszer a világ egyik legkézenfekvőbb mozgás- és mozgatásterápiája. Gyógyító rendszerét az teszi rendkívül hatékonnyá, hogy a betegnek saját magát is masszíroznia kell. Vagy legalábbis a hozzátartozóknak meg kell tanulniuk a masszázsfogásokat.

tovább ...

Lóránth Ida:

Sokan igényelnék a házi betegápolást

Sokan igényelnék a házi betegápolástA fekvőbetegnek fenntartott helyek számának csökkentésével, a kórházi beavatkozások idejének rövidülésével mind nagyobb szerep vár az otthoni betegápolásra. A lakosság igénye is nő e szolgáltatásfajta iránt, mert a betegek otthonukban gyorsabban, sikeresebben gyógyulnak.

tovább ...

Akupunktúra – klinikai kísérletek

Akupunktúra – klinikai kísérletekHogyan működik az akupunktúra – erre a kérdésre hosszabb ideje keresik a választ a kutatók, de tudományos bizonyítékokkal alátámasztott eredményre eddig nem jutottak. Egy új kutatás keretében most azokat az intézeteket kérdezték meg, amelyek akupunktúrát is alkalmaznak.

tovább ...

A lassú légzés csökkentheti a magas vérnyomást

A lassú légzés csökkentheti a magas vérnyomástLélegezzen lassan be, aztán ugyanolyan lassan ki. Ha megméri a percenkénti légzésszámot, vajon tíz alatt lesz-e? A legújabb kutatások alapján feltételezhető, hogy ha naponta néhány percig lassú légzést végzünk, akkor ennek a hatása hosszú távon is érvényesül, és csökkenti a vérnyomást. Mi lehet ennek a mechanizmusnak a hátterében? Ezt kutatják amerikai szakértők.

tovább ...

Hogyan vezeti a koleszterinbiznisz az orránál fogva a világot?

Hogyan vezeti a koleszterinbiznisz az orránál fogva a világot?Szendi Gábor a görög mítoszokat szereti, de az orvostudományiakat nem. Néhány hónapja megjelent, nagy vihart kavart, Depresszióipar című könyvében, illetve az itt olvasható írásában két olyan tévhitet szed ízekre, melyek nap mint nap milliók egészségét veszélyeztetik. Miközben orvosok százezrei többnyire jóhiszeműen felírják, hatalmas tömegek pedig egészségük védelmében bizakodva szedik a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, valójában az a helyzet, hogy a szerző szerint a koleszterinbiznisz az orránál fogva vezeti a világot. Hogy miképp jutottunk el idáig, az kiderül az eredetileg Koleszterinmítosz címmel a Paradicsom magazinban megjelent cikkéből.

tovább ...

Másképp hat az aszpirin férfiaknál és nőknél

Másképp hat az aszpirin férfiaknál és nőknélA szívre és az érrendszerre gyakorolt védőhatása miatt is népszerűvé vált aszpirin – mint a legújabb kutatásokból kiderült – különböző módon hat a férfiak és a nők szervezetére. Hat különböző, összesen 95 ezer embert érintő vizsgálat adatainak elemzése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpirin csökkenti a szélütés (stroke) előfordulását a nőknél, férfiaknál viszont nem védi ettől az agyat. Másfelől viszont a nemek szempontjából fordított hatás érvényesül, ha a szívroham kockázatát nézzük, mert ez esetben a védőhatás igaz a férfiakra, de nem érvényesül a nőknél.

tovább ...

Orvosi kutatások – mit fogadhatunk el?

Orvosi kutatások – mit fogadhatunk el?Az emberben egyre több a bizonytalanság, ha újfajta orvosi terápiákról hall, mert nem tudhatja, vajon valóban eredményes-e az adott eljárás. Egyre többen gondolkodnak így, és most egyfajta muníciót kaptak, miután kutatók három tekintélyes orvosi szaklapban 1990-2003 között megjelent szakcikkek következtetéseit hasonlították össze. Kiderült, hogy sok esetben nem bizonyult jónak, sőt ártott, vagy legalábbis csak igen csekély mértékben segített valamilyen új eljárás a betegeknek – szemben a korábban megfogalmazottakkal.

tovább ...

A videojátékok segíthetnek a szélütés áldozatainak

A videojátékok segíthetnek a szélütés áldozatainakA virtuális valóság, a videojátékokkal eltöltött idő segíthet a szélütés (stroke) áldozatainak abban, hogy javuljon a mozgásuk és – legalább részlegesen – visszanyerjék korábban elvesztett képességeiket. Erre a következtetésre jutottak azok a kutatók, akik tapasztalataikról a Stroke című szaklap 2005. májusi számában számoltak be. A tanulmányból a részt vevő személyek kis száma és az önkéntesek viszonylag fiatal kora miatt – 10 stroke-beteg, 57 éves átlagéletkorral – messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de az eredmények ígéretesek és további vizsgálatokra ösztönöznek.

tovább ...
old.natursziget.com