Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Antidepresszánsok szedése

Öngyilkossági kockázat időskorban is

Egy új tanulmányban a szerzők az SSRI típusú antidepresszánsokkal megkezdett gyógyszeres kezelés öngyilkosság-fokozó hatását kutatták idős betegeknél: 1,2 millió 66 éves avagy annál idősebb kanadai személy orvosi adatait vizsgálták meg az 1992-2000 közötti időszakban.

A végkövetkeztetés: más antidepresszánsokhoz képest az SSRI típusú (vagyis a szelektív szerotonin-visszavételt gátló) gyógyszerek ötszörösére, abszolút mértékben viszont 25-szörösére növelték a végzetes öngyilkosságok számát a kezelés első hónapjában.

A szerzők meghatározták az SSRI-k és más antidepresszánsok szedésének öngyilkossági kockázatát a kezelés megkezdésétől kezdve, havonta értékelve. A vizsgált időszakban 1329 befejezett öngyilkosság történt az antidepresszánst szedő csoportban. Az SSRI-t szedők körében a más antidepresszánsokat szedőkhöz képest az első hónapban ötször többen, a második hónapban 1,7-szer többen követtek el végzetes öngyilkosságot.

A szerzők a jövedelemtől a testi betegségeken át a depresszió mértékéig minden tényezőt figyelembe vettek az elemzéskor, így megállapítható volt, hogy az öngyilkosságok ötszörös és 1,7-szeres gyakorisága az SSRI csoportban független volt a depresszió mértékétől. Jól tudjuk, hogy az SSRI-ket nemcsak depresszióban, hanem krónikus fájdalomban, pánikbetegségben, szorongásban, migrénben, lábfájásban és megszámlálhatatlan kórképben „kipróbálják” az orvosok. Az SSRI csoportban, összhangban a korábbi beszámolókkal, miszerint az SSRI-k fokozzák az agresszivitást és az agitáltságot, szignifikánsan gyakoribb volt az erőszakosan elkövetett az öngyilkosság (önakasztás, mélybe ugrás, vonat elé vetés, golyó általi halál). Az SSRI-szedés során jellegzetesen jóval magasabb és folyamatosan nő az erőszakosan elkövetett öngyilkosságok száma, és ez drasztikusan eltér az egyéb antidepresszánsok szedése alatt bekövetkező erőszakos öngyilkosságok számától.

Ez igazolja, hogy az SSRI-k mint gyógyszerosztály sajátja az agresszivitás és az erőszakosság fokozódásának kockázata. Fontos megjegyezni, hogy az ötször nagyobb számú öngyilkosság relatív arányszám, csupán a többi antidepresszánshoz mérve ekkora a kockázat! Az abszolút kockázat kapcsán a szerzők csak annyit jegyeznek meg, hogy ez alacsony, mivel „mindössze 3353 SSRI-t szedőből 1 követ el öngyilkosságot az első hónapban”. Szokatlan számítási módja ez az öngyilkossági arányszámnak, ugyanis ezt 100.000 fő/évben szokták megadni. A sajátos számítási mód egyetlen célja: elrejteni a megdöbbentő adatokat. Ha ugyanis a statisztikában megszokott módon átszámoljuk a szerzők adatait, akkor a 358 öngyilkosság/100 000 fő/év arányt kapjuk. Kanada öngyilkossági statisztikái szerint a 65 éves és annál idősebb korosztályban 1996-ban 13,4, 1997-ben 14,2 fő jutott 100 000 főre évente. (Forrás: www.statcan.ca). Ez 25-szörös öngyilkossági kockázatnövekedést jelent SSRI szedés alatt! Magyar adatokra átszámolva nálunk „csak” tízszeres kockázatot jelent a végzetes öngyilkosság kockázatát tekintve.

A fenti cikk folytatásához, Szendi Gábor értékelő kommentárjának olvasásához kattintson ide.
További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján.

(Eredeti forrás: Juurlink DN, Mamdani MM, Kopp A, Redelmeier DA.: The Risk of Suicide With Selective Serotonin Reuptake Inhibitors in the Elderly. Am J Psychiatry 2006; 163:813-821)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com