Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

Vén Péter:

Van jobb megoldás a szemüvegnél

A szemüveghordás fonákságáról már írtam, de úgy látszik, többször érdemes hozzányúlni a témához, Egyre többen megértik, hogy a szemüveg, a kontaktlencse, a mikrosebészeti beavatkozás egyike sem igazi megoldás, ráadásul nélkülük is lehet látást javítani vagy 100 éve.

Ne gondolják, kedves Olvasók, hogy a drága szemüveg, a több százezres műtétek tökéletessé teszik látásunkat. A látás élessége a jó szeműnél sem egyforma, változik a hangulat, a külső behatások okán. Így beláthatjuk, hogy a szemüveg csak viszonylag éri el célját, miközben viselése nagyon fárasztó is, mert rossz helyen tartva a fókuszt, nem engedi a szem alakjának finom változásait (épp ez az, amit a mai szemorvoslás nem így gondol).

Ha pihen a szem, javul a látás

Dr. Bates azért volt zseniális szemorvos, mert dacolt a poroszos szemészeti és orvosi felfogással, és már a XIX. század végén belátta, amit még ma sem akar igazán átlépni az orvoslás (igaz, a pedagógia sem), hogy tudniillik a szemet, az emberi test problémáit, magát az individuumot nem lehet szögmérővel és szikével mérni, dekázni...

Ha levesszük a kontaktüveget, szemüveget, gondoljunk arra, hogy bár nem látunk élesen, ennek ellenére pihen a szem, megnyugszik. Ha eltakarjuk a kezünkkel és lehunyt szemmel pihentetjük néhány percet vagy csak felet, esetleg semleges felületen nyugtatjuk a tekintetet, kinézünk az ablakon, bármilyen gyenge is a látás szemüveg nélkül, utána sokkal jobban fog menni a munka. Ismételjük ezeket a gyakorlatokat, amilyen gyakran csak lehet. A kontaktlencsét sokkal körülményesebb levenni, ezért inkább otthon legyünk nélküle. Használjanak szemüveget a kontaktüveg helyett ilyenkor, könnyebb kezelni.

„Egezés”, pislogás, napoztatás

Nagyon hasznos és pihentető továbbá, ha „egeznek”. Odamennek az ablakhoz a számítógépes munkahelyek kötelező 10 perces pihenői során, és felnéznek az égre, pislogva. Esetleg behunyt szemmel napoztatják szemüket. Eleinte kellemetlen lehet a könnyezés, de ez a fényérzékenység hamar megszűnik, ráadásul sokkal élesebb lesz a kép, nem beszélve az általános közérzet javulásáról. Természetesen ideális esetben minden gyakorlatot szemüveg nélkül kellene elvégezni.

Sajnos a szemüveghez annyira hozzá lehet szokni, hogy észre sem vesszük, mennyire a rabjai leszünk. Ez hamarább szükségessé teszi az erősebb szemüveget, az erősebb üveg még nagyobb görcsben tartja a szemizmokat, a keringés nehezedik, tovább romlik a látás. Gondoljanak arra, hány nagymama meg nagypapa keresi a szemüvegét, mert nem látják az újságot, közben ott van az orrukon. Most akkor nem látnak vele sem, vagy tulajdonképpen nem is kellene?

A rövidlátóknak is tanácsos szemüveggel inkább a kezükben útra kelni ott, ahol ismerős a környék. Az ő szemük is nagyon hálás lesz ezért a természetes segítségért. Nekik is tudni kell, a szemüveghez való ragaszkodás tudatalatti része nagyon erős.

Kaland a villamoson

Íme egy példa az én kalandjaimból. (A szerző „hivatalosan most is -3,5 dioptriás rövidlátó”, de szemüveg nélküli látása 80-120%.) Annak idején szemüveggel a kezemben mertem csak kimenni az utcára. Különösen este.

Aznap sötétedés után indultam valahova. Felszálltam a villamosra, és már legalább két állomást mentünk, amikor belém nyilallt: hol van a szemüvegem? Szinte megbénultam, és pánikba estem. Hirtelen nem láttam az orromig, elvesztettem a biztonságérzetem, és nagyon megijedtem. „Hogyan fogok leszállni, és hogyan jutok haza?”, bénáztam magamban. Szürke lett a villamos padlója, nem láttam a lépcsőket stb.

Órákig tartó vajúdás után belém vágott a felismerés: miért görcsölök? Hogyan jöttem el idáig szemüveg nélkül? Eddig nem kellett, most meg itt pánikolok? Az ellenkező felismerése ugyanilyen drámai volt. Kitisztult minden, rájöttem, alig egy perc telt el: fölösleges visszamenni a szemüvegért. Világosan felismertem, hogy a látás mennyire tudati dolog. Akkor éltem meg, hogy meg lehet gyógyulni szemüveg nélkül is.

Szellőztessék tehát a szemüket, vegyék le a „szorító, szűk” üvegeket, lencséket, és hagyják minél többet szabadon látószervüket. Megéri.

Budapest, 2008. március

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu

Vén Péter szemwellness szombatot tart április 5-én 10-16 óra között Budapesten. Részvétel 12 éves kortól. A tréning minden szemüveges és nem szemüveges problémára ajánlott. Érdeklődés, további információ: (1) 216-1976, (30) 541-0527; info@szemtorna.hu

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com