Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Vén Péter cikke egy könyvújdonságról:

Angart: Szerezd vissza éleslátásodat

Új szemtréning könyv látott napvilágot. A negyedik és a legjobb a rendszerváltás óta. Leo Angart „Szerezd vissza éleslátásodat” című könyve orvosilag korrekt, a recenzensnek – portálunk rendszeres szemtréner szerzőjének – azonban mégis több ponton hiányérzete támadt.

Az Édesvíz kiadó gondozásában megjelent mű olvastán kissé csalódik az ember, amikor a precíz feldolgozás, a háttérirodalom és a szemtréning ellehetetlenítése nemzetközi bizonyítékainak felsorolása mellett a jó gyakorlatokat és a látástréning megértésének új megközelítését keresi – ahogy a könyv borítója ígéri. A friss magyar fordításban a megközelítés helyett inkább eltávolodást, az újszerűség ígérete ellenére nagyjából olyan gyakorlatokat találunk, amilyenek már a korábbi szemtréning könyvekben is megjelentek.

A lineáris gondolkodás csapdájában

A dán szemtréner vélhetően ugyanabba a hibába esett, mint oly sokan mások, akik a szemtréningről valaha is írtak – Indiától Amerikáig. Ha meg is gyógyították saját látásukat, a róla irt beszámolókat a lineáris gondolkodás csapdájába esve adták közre. Vagy nem olvasták az eredeti Bates-művet. De ha olvasta is Leo Angart, nem tudta, hogy az 50%-osra redukált változatot olvassa, amiről ma is kevesen tudják, hogy az eredeti műnek a töredéke.

Meggyőződésem, ha Angart hozzá tudott volna jutni a nehezen hozzáférhető, igazi könyvhöz, teljes sikerre számíthatna. (Pl. a Juppiter Consulting által pár éve kiadott Bates összesre gondolok. Az olasz cég fakszimile kiadást hozott ki angolul, amit a mai szemüveges fiatalság simán megért.) Miért? Mert hiánytalan következetességével, jó érzékével, finom stílusával meg tudta volna szimatolni a jót, és lett volna ereje tömöríteni, a divatost a helyére tenni, akár kihagyni a hamis prófétákkal igen csak megtűzdelt nemzetközi táborból. Reméljük, a második kiadásra a mű túljut a gyermekbetegségen. S abban a kiadásban benne kell hogy legyen az a legalább két hiteles orvosi diagnózis, amely igazolja a szemtréner korábbi, illetve a visszanyert 100%-os látását.

A dioptria is javítható!

Az Angart-könyv orvosilag korrekt, a munkát magyar szemorvos ellenőrizte. Reméljük, felhívta a külföldön is ismert terapeuta figyelmét, hogy minden, ami az eredeti alapmű továbbfejlesztett változatának tűnik – akupunktúra, étkek, füvek, fizikális szemtorna gyakorlatok stb. – inkább a rásegítő módszerek összessége. Ezekkel a szem keringését igen, de a dioptriát javítani nem lehet.

Akkor mitől gyógyulhatott ki a mester 5 dioptriás szeme – vetődik fel a kérdés. Nem tudom. Valószínűleg a tenyerezés és az ingázás a „ludas”. (A többi „extra” akkor került látókörébe, amikor könyvet akart írni és a kutatásokat végezhette.) Még szerencséje is van. Mert csupán két stresszoldó gyakorlat általában nem elég a teljes gyógyuláshoz. Dr. Bates is vagy 50-et ad közre. Viszont arról is beszámolt már 1920-ban a látástréning kidolgozója, hogy kivételek vannak, egészen gyors gyógyulások is előfordulhatnak akár egyetlen gyakorlattól. Noha maga a szem-wellness kemény, kitartó embert követel.

Leo Angart a közeljövőben ismét nálunk jár, itt tölt egy hétvégét (június 30-július 1.). Dedikáltassák az alapművet, és fizessenek be a DVD-re a haladók is. Weboldalának van magyar változata, letölthető gyakorló táblákkal.

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

Vén Péter következő, gyermekeknek szóló szemtréning tanfolyama július 7-én, szombaton 10-12.30 között lesz Budapesten.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 szemtrener 2007-06-22 09:48:36
 
Hmm...az internet cspdája... nem egészen úgy van, ahogy irtam. Az majdnem összes újság itt: http://www.central-fixation.com/bettereyesight.htm
Az eredeti mű meg itt:
http://www.iblindness.org/books/bates/
olvasható igazándiból.
Sorry: szemtrener
#1 szemtrener 2007-06-21 19:48:45
 
Ami a netet illeti, ott sem található meg könnyen az eredeti mű, de azért létezik.. Itt van pd. egy nagyon hasznos link. Angolul és tükörfordításban olaszul is megtalálható annak a havilapnak minden példánya, amit dr. Bates adott ki több mint 10 éven átt. Pdf formátum, free letölthető. Ezekből dolgozom magam is ez a bibliája a látástréningnek... http://www.fissazionecentrale.it/testi/XIVvolume.pdf
Az eredeti mű a szemtorna honlapról érhető el. Jó munkát
szemtrener

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com