Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Itthon

Időskori makuladegeneráció (AMD)

A megvizsgáltak 20%-ának szemét érinti

Tizennyolc nap alatt 8 nagyvárosban 7 ezer főt tájékoztattak az AMD-ről az információs busztúra során. Szemfenékvizsgálaton 2100 fő vett részt, a megvizsgáltak 20%-nál – 440 látogatónál – fedezték fel az időskori makuladegenerációt, amely gyakran teljes vaksághoz vezet.

Az AMD tájékoztató busz 18 nap alatt 8 nagyvárosban – Budapest, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár, Győr – állomásozott. A busztúra főszervezője a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége volt. A tájékoztató kampány támogatója a Bausch & Lomb, a világ egyik legismertebb, szemészeti termékeket gyártó és forgalmazó cége.

A vakság egyik leggyakoribb oka

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MGYOSZ) közel 20 ezer fős tagságának 70%-a 60 év feletti. A tagság ezen részének igen jelentős hányada idős korában veszítette el a látását, mely tény a makuladegeneráció jelentős szerepére utal. Fontosnak tartották ezért, hogy felhívják a figyelmet az időskori makuladegeneráció (AMD) néven ismert szembetegségre, amely kialakulása esetén gyógyíthatatlan részleges vagy teljes vakságot is okozhat, és a fejlett országokban a vakság egyik leggyakoribb oka.

A rendezvényre ellátogatók tájékoztatást kaptak a személyüket és családjukat esetlegesen érintő kockázatokról, az AMD kialakulását elősegítő hatásokról, magáról a betegségről és hatékony megelőzéséről. A résztvevőknek lehetőségük nyílt továbbá szemészorvossal történő személyes konzultációra és vizsgálatra is.

Adománygyűjtés

A busztúra alatt az MGYOSZ adománygyűjtésbe kezdett. A 2008. április 24-én tartott ünnepélyes gömbnyitón 255 291 Ft-ot számoltak össze a szervezők, amely a 18 nap alatt gyűjt össze a szövetség megsegítésére. A hálás érdekvédelmi szervezet a befolyó összeget hangos könyvtáruk bővítésére, vakvezető kutya kiképzésére és más, a szövetség munkáját segítő tevékenységre fordítja. A szövetség további adományokat a 11714006-20012704 -es adományszámla-számra várja.

Az AMD kampánybusz jelenleg Szlovákiában állomásozik, ezt követően bejárja Csehországot, Lengyelországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Görögországot és Romániát is.

A VISION 2020 kezdeményezés

A Bausch & Lomb cég a VISION 2020 kezdeményezés tagja. A VISION 2020 kezdeményezés fő támogatója az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az elsődleges cél a vakság kialakulását okozó legjelentősebb tényezők leküzdése 2020-ig, biztosítva a látás jogát a világon mindenkinek.

Az időskori makuladegeneráció mintegy 150 millió embert érint világszerte, a 65 év feletti európai lakosok több mint felénél pedig kimutathatók a betegség tünetei. A WHO becslése szerint az AMD előfordulásának gyakorisága a következő néhány évtized során meg fog háromszorozódni. Egy felmérés szerint, amelyet 10 különböző országban – ideértve Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát – 5860, 40 éves vagy idősebb emberen végeztek el, az emberek 69%-a nagyon keveset tud az időskori makuladegenerációról.

További információ: www.megnevakulj.hu

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 szemtrener 2008-05-02 10:21:34
 
Kedves Olvasó!
A maculadegeneráció ( M.D.) eddig is volt és sajnos ezentúl is lesz.
A megbetegedések száma álláspontom szerint nem emelkedett, inkább arról van szó, hogy egyre több elmaradt országban nyilik lehetőség felmérésekre, ezek emelik a szörnyű statisztikai adatokat.

Felhívnám a figyelmet, hogy a látástréninggel ez a csúnya betegség is erősen befolyásolható, mint ahogy a sportszerű mozgással, az evés 30 %-os csökkentésével minden más a keringési emésztési, vagy idegi alapú gond, baj.
A natusziget öngyógyitó portál, az a cél, hogy ne fogjunk mindent a tablettára és ne mentsük fel magunkat azzal, hogy nem mondta az orvos, öreg vagyok, nem élhetünk egészségesen örökké, nincs mit tenni, gyógyíthatatlan betegségeink vannak.

Jól gondolkodik, aki az első olvasószemüveg felírásakor gondol arra is, mennyi káros mellékhatása van a szemüvegnek, és 10-30 évi folyamatos viselése annyira rögzíti a rossz nézési szokásokat, hogy lényegesen leáll a szem mozgása és ez vezet elsősorban a szem további romlásához, a hályogokhoz, a M.D.-hoz.

Tehát jó volna törődni a szemünkkel is amikor kocogunk, fogyózunk, v. épp leszokóban vagyunk a dohányzásról. Értékeljük át a szemüveg hordásának rossz beidegződését és minél többet legyünk nélküle. Iktassuk bele a látástréninget egészségmegőrző programjainkba. Bőven megéri!
szemtréner.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com