Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Egész-ség

Vén Péter:

A jó látás legfontosabb kellékei

Emlékképek alapján látunk, amelyek raktára a memória. Ha a memória jó, az emlékképek tökéletesek. Ha tökéletesen sikerül felidézni azokat, a látás is tökéletes, mert a vizualizálás is az. Mindezt csak a relaxált állapot előbbiekhez való hozzákapcsolásával lehet elérni.

Ha ez a hármas egység megvan, a szem újra tökéletesen lát szemüveg nélkül (Bates: Tökéletes látás elérése szemüveg nélküli eljárással. XIII-XIV. fej. N. Y. 1920).

Hogy mi okozza stresszt a szemen, azt korábbi írásaimban már megkíséreltem tisztázni. A helytelen nézési szokások, a merev nézés, amit a mai tanulás, művelődés, helytelen tévézés stb. kényszerit ránk, és noha semmiség volna megszüntetni – ahogy egy 1997-es megelőző programunk bebizonyította –, úgy látszik, az akkori beszámolómat odafent „elásták”, mint annyi más jó ötletet.

Sajnos az emberekben nagyon rosszul kódolták a látás tudnivalóit. Valami poroszos kellék szerint gondolkodunk felőle, pedig hol van már a XIX. század? Így magyarázzák a szakkönyvek, az orvostudomány, miközben az ellentmondásosságot figyelmen kívül hagyják. Mármint annak hangoztatását, hogy ma sem sokat tudnak az agyról, a látás tulajdonképpeni egészének helyéről...

Ha valóban 90%-ban az aggyal látunk, és nem a szemmel, akkor fura, de igaz: a szemüveg csak a látás 10%-ának ad valamit. Bates azzal a kis 90%-os „maradékkal” dolgozott, és nyert. Mi is nyerhetünk odahaza, mindenféle anyagi befektetés és segédeszköz nélkül, de ezt már korábban tisztáztuk.

Az a jó öreg fekete pont

Minden páciensemtől megkérdezem szemeltakarás alatt, hogy minek van feketébb színe, ha rágondol egy kedvenc fekete színű emlékre: kutya orra, szén, szurok, női cipő – mindenkinek más –, vagy annak, amit az eltakart szem mögött lát. Az esetek többsége az emlékkép feketéjét látja tisztábban, mégis a másikról tesz említést. „Azt gondoltam, hogy az a logikus”, mondják. Tehát becsapják magukat, pedig sokkal könnyebb az öngyógyítás, ha nem a lineáris logikát követjük, hanem a valóságot.

A következő kérésem általában az, hogy a páciens képzeljen el egy fekete pontot ebből a mélyebb feketéből, és képzelje rá a lapra a látásteszt betűitől messzebb, de még a karton fehér területén.

Többször meglepően könnyen elérik, és a szemtükör azonnal igazolja, hogy pár pillanatra eltűnt a dioptria. Ami igazán azt jelenti, hogy a memória tökéletes felügyelet alatt áll, tehát a relaxáció is jelen kell hogy legyen. Ha minden együtt van, a látás (újra) tökéletes. Dr. Bates a 40 dioptriás (!) eseteknél is kimutatta a villanásszerű teljes relaxációt. Tehát a dioptriának semmi köze a szemhez, az csak a szemüveg erősségének mértékegysége!

Harmadszorra azt kérem, hogy a beteg játsszon a képzeletbeli fekete ponttal, és vigye be például a sorközök fehérségébe. Nem a betűket kell nézni tehát, hanem a sorok közti területet. Itt már sokan elvesztik a fekete pont kontrollját. Pár perces gyakorlattal azonban a homályos betű teljesen tisztán felvillanhat, és ha ez annyira rövid is, hogy a beteg nem észleli, a szemtükröt nem lehet becsapni. Jelzi a fénytörési hiba eltűntét vagy csökkenését és visszatértét (A hatás valóban csak egy villanás az első időkben.)

Ha gyerekről van szó, aki az első szemüveg kiváltása előtt kerül a látókörömbe, néha fél óra alatt képes elolvasni a legkisebb sort, legyen akár nagyobb dioptriás rövidlátása. Tehát jó emlékezés és memória esetén spontán gyógyulás alakulhat ki. Persze a siker csak több hetes vagy hónapos otthoni munkával válhat véglegessé, és ne gondolják, hogy az agyonterhelt szemekkel a felidézés mindig egyszerű. Sokszor napok, hetek vagy hónapok is elmúlnak, mire összejön valami. De hiába sikerül, ha nem lehet rábeszélni valakit a szemüveg végleges elhagyására, vagy nem képes megérteni, hogy a kisebb dioptriás szemüveg sem megoldás. A szemüveg az eltorzult szemgolyó méretének megfelelő helyen kell hogy tartsa a fókuszt, tehát nem engedi, hogy a relaxáló hatás érvényesüljön.

Ha újra kialakult a tökéletes látás, amit az orvos is igazol, már nincs szükség az agy tudatos kontrolljára, a „minisztérium” átveszi az irányítást. Nem kell többé gyakorlatokat csinálni, és visszaeséstől sem kell tartani.

Hogy mennyi téren győzött dr. Bates a memory controllal, arról beszéltem már, de a saját eseteimről talán nem.

A kancsal szemet is lehet a fekete pont memorizálásával javítani. Az egyméteres kifeszített zsinóron elhelyezett csomók egyikére való koncentrálás problematikus ilyen esetekben, mert vagy alatta, vagy felette jön össze a két szemes kép. Ha viszont jó az emlékezőtehetség, vagy szemeltakarással készítettük elő a terepet, elegendő arra kérni a tanítványt, hogy a fekete pontot képzelje a csomóra, és a két kép egyesülése a kívánt helyen aktiválódik, a szemek párhuzamosan állnak a hatás alatt. Érdekes, hogy ettől néha megijednek, elvesztik a fekete pontot, és véget ér a „szenzáció”. Mindegy, a pozitív sokk annyira elegendő, hogy lökést adjon a látástréninghez, az otthoni, kitartó munkához.

Érthető, hogy a batesi 9:1 arány legalább kilencszer nagyobb lehetőségeket kínál a látás javítására, mint a szemüveg. Az igen tágas értelemben vett lehetőségekre itt van még két rendkívül egyedi példa.

Vanda és Ronald esete

Szemizom bénulás van Vanda jobb szemén. A 10 éves lányka tökéletesen lát, de oldalra, felfelé nézésre és az orra kancsításra nem tudja használni a szemét születése óta. A napokban – február 15-én – volt a második foglalkozás, amikor az édesanyja elmondta, hogy az ingázástól és egyéb lazító gyakorlatoktól szépen csökkent a probléma, de estére jobban elfárad a gyerek, és az ingázás második perce után „felragad” a szeme. Nem fizikálisan, csak úgy érzi. Elővettem tehát a jó öreg fekete pontot. Végigzongoráztuk a leckét a fentebb leírtak szerint. Behunyt szemmel és letakart szemmel is ingáztunk a vizualizált ponttal, de nem a betűkön, hanem a látásteszt sorai közötti fehérségen, a fehér falon stb. A „felragadás” megszűnt. Szerencse, hogy ült az anyuka, mert a negyedik fekete ponttal történő „ingázási alfejezet” után Vanda képes volt rákancsalítani az orrhegyére mindkét szemmel, valamint körbe „tekerte” tekintetét életében először.

Az eredményt ismét a kitűnő emlékezés és a memória hozta meg, ami prognosztizálható, ha jó az anamnézis stb. Vanda színjeles tanuló, szavalóversenyeken szokott részt venni, említette első alkalommal, amit fel is jegyeztem a vizsgálati lapjára, mert régen tudom, hogy valamire jó lesz, ha a gyerek iskolai memoriterjei benne vannak mindennapi életében. Szerencsém volt, hogy erre vittem el a kezelés menetét.

Ronaldnak hét testvére van. Ő a legkisebb, de nem sokáig, mert „jön a nyolcadik puja”, mondta valamelyik nap még tavaly. Nos, ez a gyerek úgy dadog, ha tanáraként kihívom felelni, ahogy kell. Ha a helyén ül, és a szomszédjával beszélget a lelkem, csak időnként teszi. Megfigyeltem, hogy amikor csúnyán beszél, netán káromkodik, zökkenőmentes a kifejezés, szépen artikulál és intonál a gyerek. Bezzeg angolból?! Be is kattant a dolog logikája. Az ocsmány beszéd számára „szimpatikus”: naná, hogy nincs stressz, hiszen nincs félelem.

Nosza a következő órán körbeültük a nagyszájú legénykét, és nekiláttam a kísérletnek. Ronaldó eltakarta lehunyt szemét, és pihent. (Már ez is csodaszámba megy!) Élvezte, hogy szerepelhet, én meg tudom, néha szükséges, hogy felrúgjam a tanmenetet, ha kell. Megint lőttek az angol órának, mérgelődtem, de talán lesz más haszna. Az volt a feladata, hogy nyugodtan káromkodjon a negyedikes kötözni való. Naná, hogy szemét eltakarva még tökéletesebb volt a káromkodás, és nőtt a mennyiség is. Aztán elővettem a „szemét” tanári fogásaim egyikét, és minden második szó az általam kimondott angol szó ismétlése volt. A csel bejött, dadogás elfelejtve. Persze az osztály nagyon röhögött, de amikor megismételtem az egészet a logopédusok előtt, persze csak angol szavakkal, annak valóban volt hatása. Ők is javasoltak valamit: a lurkónak suttogva kellett mondania a szavakat, és az eredmény még jobb lett.

Annyira, hogy a potom 100 éves újdonság bekerült a helyi pedagógiai arzenálba!

Budapest, 2007. március

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

Vén Péter hivatásos szemtréner-szakértő interaktív látásjavító szemtréninget tart április 14-én, szombaton 10-16 óra között felnőttek részére.
Helyszín: Szt. István Közgazdasági Gimnázium, Bp. IX., Mester u. 56-58.
Ár: előre fizetés esetén 7.000, a helyszínen 8.500 Ft.
Jelentkezés, további információ: info@szemtorna.hu

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 szemtrener 2007-08-15 18:23:48
 
Kissé zavarban vok, Kedves Júlia, mert itt nem látom a választ, perdig még annak idején megírtem. Gondolom az e-mailjára mehetet. Ha mégsem, tudnia kell, hogy bármilyen látástréninggel kapcs.-s kérdésre válaszolok. Itt is, a honlapon is, stb.
Üdv:
Vén Péter
#1 skanecz julia 2007-03-15 18:32:42
 
Tisztelt Péter!
Nagyon jónak találom a cikkét,különösen mivel nekem is ilyen gondom van.2dioptriás olvasó szemüvegem van, ez is zavar, de ami még jobban az a krónikus szemgyulladás.
Erre már többször kaptam szemcseppet,de ha ér is valamit, csak rövid időre.
Nagyon meg köszönném,ha tudna tanácsot adni, hogy mit tehetnék,mert az orvosokból már nem igazán kérek.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel Skaneczné Dávid Júlia

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com