Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Vén Péter a gyerekek szeméről:

Jobban lát, ha a szabadban játszik

Nincs új a nap alatt! A sydney-i szemorvosok „felfedezték”, hogy a látás javítható természetes módon, szemüveg nélkül. Egy újszülöttnek minden vicc új, mondhatnánk. De a látásunk komoly dolog. A szemtréning atyja, dr. Bates csodálkozna, hogy még mindig csak itt tartunk...

3/2. oldal

A gyerekekkel foglalkozó látásjavító cikkek száma 88, ami akkor is rengeteg, ha az indexben többször is hivatkozhatnak ugyanarra a cikkre. Tizennégy olyan cikket találtam, amelyik tanárok munkáját mutatja be, ők önállóan végezték a látástréninget tanítványaik körében.

Ezenkívül – figyelmeztet az ausztráliai kutatókra hivatkozó olasz forrás – ügyelni kell arra, hogy a gyerek úgy tanuljon, hogy legalább 10 percenként pihenjen és például nézzen ki az ablakon.

Hát ennél bizony sokkal többet és jobbat olvashattunk a felfedezésről már 1912-ben dr. Batestől, egy amerikai szemészeti szaklapban és fő munkájában, A tökéletes látás visszaszerzése szemüveg nélküli módszerekkel című könyvben, ahol lexikonszerűen összegzi, hányféle módon lehet és kell pihentetni a szemet, miként lehet az egészséges nézési szokásokat visszatanulni, ha valaki újra tökéletesen szeretne látni szemüveg nélkül.

Az iskolákban bizonyítottan működő módszer

A könyv XXVII. fejezete ezt a címet kapta: A rövidlátás és más fénytörési hibák megelőzése az iskolákban: egy működő módszer.

Dr. Bates itt idézi egy korábbi, 1903-ban megkezdett kutatását, amikor 1500 iskolás gyereknél végzett megfigyeléseket New Dakota államban. Rájött, hogy hiába a nagy ablak, az olvasási távolság, sok tanuló ugyanúgy nem tudta elolvasni a kisebb sorokat a teszttáblán, mint a szegények osztályaiban, ahol a kis ablakok miatt jóval szegényesebb volt a világítás.

Viszont ha a rosszul látó gyerek naponta többször beleolvasott a látástesztbe, amely állandóan ki volt függesztve a tábla mellé, kis idő múlva magától megjavult a szeme. Javult a tanulmányi átlag, tehát a látás javulásával több más egészségügyi probléma eltűnt. A jó szeműeknél viszont extra látás alakult ki.

A példa annyira megragadta a városka (Grand Forks) tanulmányi elöljáróját, hogy minden iskolában bevezették a látástesztek olvasgatását. Az eredmények nem maradtak el. A 8 évig megismételt megfigyelések alatt a rövidlátás tartósan 1% alá süllyedt.

A módszert New Yorkban is bevezették néhány iskolában még 1911-12-ben, kb. 10 ezer tanuló vett részvételével. Közülük mintegy 3000 tanuló szeme nem volt tökéletes, de kevesebb mint egy év alatt 1000 újra tökéletesen látott. Sok hihetetlenül gyors, pár perc alatt bekövetkezett gyógyulást is regisztráltak, miközben a tanárok maguk is megtanulták, hogyan gyógyíthatják saját szemüket.

Magyarországi eredmények

A projekt megelőzési hatását kipróbáltuk hazánkban is1997-1999-ben. Azt vizsgáltuk, vajon működik-e a dolog a mai túlterhelt szemeknél is. Igen, működik. A programot a két szaktárca támogatásával térítésmentesen vehették igénybe főleg a Nyírségben, és egyetlen új szemüveget nem kellett felírni azokban az osztályokban, ahol volt idő a napi 2-3 perces megelőző munkára.

Remélem, nem kell újabb 30 évet várni, hogy a most felfedezett spanyolviasz is tökéletesen működjön – bizakodhat az ember, ha belegondol a cikk mondanivalójába.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com