Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

A rövidlátás civilizációs betegség?

2020-ra 10 japánból 9 szemüveges lesz

Japán orvosok egészségügyi felmérése szerint az ottani lakosság 90 százaléka 2020-ra egész életén át szemüveg viselésére kényszerül majd. Bár a magyarok látásromlása egyelőre nem olyan erős mértékű, mint a japánoké, a tendencia a hazai lakosság körében is hasonló.

Valamikor ritkaságnak számított a szemüveges óvodás, kisiskolás, mostanában pedig már nagyon gyakori ilyen fiatal korban is a szemüvegviselés. A fiatal generációk egyre korábbi látásromlásának pontos okait az orvosok még nem ismerik, de tény, hogy egyre több újszülött fénytörési hibával a szemében jön a világra. Másoknál a szemelváltozások csak egy-kétéves kor körül észlelhetők. E látáshibákban minden bizonnyal a genetikai tényezőknek is jelentős szerepük lehet. Az alsó és felső tagozatos gyerekek között feltűnően sok a rövidlátó.

Egyes kutatók úgy gondolják: a rövidlátás szinte általánossá válásának oka lehet, hogy a civilizált világban már kora gyermekkortól szemünkkel általában közelre fókuszálunk. Így olvassuk a könyvet, írunk, nézzük a monitort vagy a tévé képernyőjét. A távolra néző képességet viszonylag ritkán használjuk, így az meggyengül.

Fénytörési hiba – látástorzulás

A távollátást a szemorvos már néhány hónapos korban felismeri. Egyéves kor körül szemmel is jól látható már a legjellemzőbb tünet, a kancsalság. Érdemes már ebben a korban a szemorvos segítségét kérni, mert a rövidlátás a kisgyermekkorban pár éven át viselt szemüveggel jól korrigálható.

A rövidlátóknál nehezebb a helyzet, mert náluk nem csak a szem fénytörési hibája okozza a látástorzulást. Előfordul, hogy rossz a szemgolyó vérellátása, gyenge a kötőszövetének állaga, vagy a szem külső kötőszöveti burkának növekedésével nem tart lépést az ér- és az ideghártyáé. Gyakori, hogy a kötőszövet gyengesége vagy egyéb betegségei a test más kötőszöveteinek elváltozásával járnak együtt. Mostanában sajnos egyre több a látáshibások között az erősen rövidlátó, akinek sokdioptriás, vastag szemüveglencsére van szüksége.

Vakságot okozó fertőzés

Korosztályonként más-másfajta szembetegség a gyakoribb. A gyerekeknél például viszonylag gyakori a veleszületett szürke hályog. Az örökletes tényezők mellett ebben szerepe lehet az anya terhesség alatti (annak első három hónapjában elszenvedett) vírusfertőzésének. Ilyen veszélyt rejthet például a rubeola, a gyermekbénulás vagy a mumpszfertőzés. Kisgyermekkorban gyakran előfordulhatnak szembalesetek is, hiszen az apróságokban még nem alakult ki a veszélyérzet. Hegyes, balesetveszélyes tárgyakkal játszanak, hadonásznak egymás szeme előtt. Az óvodásoknak, kisiskolásoknak tiltani kellene az utcán, a játszótéren való evést, majszolást. Gyakran a mosatlan kézről kerülnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek később vakságot is okozhatnak. A fertőzésnek kezdetben nincsenek tünetei, a kórokozók minden külső jel nélkül szaporodnak el a test erekkel gazdagon ellátott tájain, így a szem belsejében is. A jól észlelhető tünetek csupán a fertőzés után négy-öt évvel jelentkeznek, ekkor azonban már szinte mindig késő, mert csak a súlyos szemkárosodás ténye diagnosztizálható.

A szürke hályog levétele rutinműtét

Az idősek leggyakoribb szembetegségei a szürke és a zöld hályog, illetve a sárga folt kóros elváltozása. Míg a szürke hályog eltávolítása ma már az egynapos sebészeten is elvégezhető rutinműtét, addig a zöld hályog gyógyítására sokkal kisebb az esély. Gyógyszerekkel javulhat ugyan a beteg állapota, de véglegesen nem gyógyítható. A sárgafolt-elváltozás oka eddig ismeretlen. Műtéttel, gyógyszeres kezeléssel néha sikerül javítani a beteg állapotán, máskor viszont elkerülhetetlen a vakság. Noha a teljes szemgolyó transzplantációja (éppen a látószerv összetett, idegekben, erekben gazdag volta miatt) még utópia, részleges beültetéseket végeznek már. Pótolnak érzékelő sejteket, szaruhártyát és a sérült ideghártya sejtjeit egyaránt.

(lóránth)

A szerkesztő kiegészítése:
A látás javítására – életkortól függetlenül – többféle természetes módszer is kínálkozik, amelyekről rendszeresen írunk a Natúrsziget portálon. Ilyen például a szem körüli akupunktúrás pontok masszázsán alapuló kínai szemtorna, amit néhány perc alatt bárki megtanulhat, és a földrésznyi ország iskoláiban az órák megkezdése előtt együtt végzik a gyerekek minden reggel. Nem feleslegesen, hisz sokkal kevesebb köztük a szemüveges, mint a korábbi években. A részletekről l. Gyógymódkeresőnket.

Szinte minden szemprobléma javítható vagy teljes egészében orvosolható a Bates-módszeren alapuló, ugyancsak egyszerűen elsajátítható látástréninggel, amelyről a téma legavatottabb magyarországi szakértője, egyben életmód-tanácsadónk Vén Péter portálunkon rendszeresen megjelenő cikkeiben is olvashatnak.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 szemtrener 2007-05-10 21:42:56
 
Igen, a civilizáció funkcionális zavara miatt leszünk szemüvegesek-mondotta dr. Bates szemorvos is, a látástréning "kitalálója" . De ha működési zavar van, akkor azt gyógyítani lehet és kell, sőt megelőzni. Miért volna más a japán szem mint a kínai, az európai, vagy a botsvanai-mondom ezt már én. Japán tanitványom még nem volt, de kinai igen. Nem volt olyan köztük, akinek 10 perc alatt ne bizonyítottuk volna, hogy szeme képes jobban látni szemüveg nélkül is. A kérdés mindig az, h. hajlandó e otthon is tenni magáért a páciens, vagy sem. Merthogy a szemüveg jórészt-tüneti kezelés- és sok káros mellékhatása van. Fejfájás, irritáció, szemszárazság, látótér csökkenés. Egyre erősebb kell belőle, fizikai kimerülést okoz a komputer mellett, stb. Sőt ha elfáradt a szem, nincs az a szemüveg, ami megfelelne.
A látástréning enyhíti ezeket a tüneteket pár perces napi alkalmazás mellett is. Tehát; aki nem akar komolyan foglalkozni a látásjavítás altarnativájával annak is bőven kínál lehetőséget ez a 100 éves módszer.
Vén Péter szemtréner.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com