KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 27. (hé) – Hella
Allergia

Keresztallergia

Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Oka, hogy az allergiát kiváltó pollen egy kis fehérjeszakasza megegyezhet a rendszertanilag távol álló növény egy hasonlóan apró fehérjeszakaszával. Ezért az egyik növény okozta allergia jelentkezhetnek egy másik növénytől is.

Minél közelebbi két faj között a rokonság, különböző antigénjeik annál jobban hasonlítanak egymásra. Pl. aki egyfajta rákra allergiás, az valószínűleg mindenféle rákra, valamint homárra, langusztára, kagylóra, osztrigára is allergiás. Aki allergiás a tyúktojásra, az valószínűleg a legtöbb madár tojására allergiás. Tejfehérje-allergiásoknál a marhaszőr is tüneteket okozhat.

Az allergének szerkezetének hasonlóságából következik, hogy az ételallergiát gyakran légúti tünetek kísérik.

Talán a leggyakrabban fordul elő, ezért a legismertebb a görögdinnye és a parlagfű közötti keresztallergia. A parlagfűre allergiás betegeknél görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tünetek jelentkezhetnek – olyanok, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna.

Keresztallergiában gyakori az orális allergia szindróma (OAS), amely az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, illetve a torok viszketésével, duzzanatával jár. Ilyen tünetek fordulhatnak elő görögdinnye, eper, őszibarack fogyasztásától, bár gyakorlatilag bármelyik gyümölcs (például ananász, banán, füge, kivi, mangó, papaya) is előidézhet efféle reakciót.

A szénanáthások egy része allergiás lehet a zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra. Ezek fogyasztását követően duzzadt ajak, száj- vagy torokviszketés is előfordulhat.

Nem csak a száj körüli tünetek fordulhatnak elő, hanem gyomor-, bélrendszeri tünetek, sőt ritkán életveszélyes állapot is kialakulhat. Tehát nem árt odafigyelni, mit eszünk.

Az alábbi táblázatból látható, hogy melyik allergiánál mi okozhat keresztallergiát.

old.natursziget.com