KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 28. (ke) – Emil,Csanád
Címke: PCB

Kapcsolat a gyulladásgátló anyagok
és a járványszerű elhízás között?

Kapcsolat a gyulladásgátló anyagok és a járványszerű elhízás között?A New Hampshire-i Egyetem kutatói szerint a gyulladásgátló segédanyagok – amelyek bútordarabokban, szőnyeg­ekben, mikrohullámú sütőkben és számítógépekben is megtalálhatók – hozzájárulhatnak az Egyesült Államok lakosságának járványszerű méreteket öltő elhízásához.

tovább ...

Mi van a háttérben?

A korai pubertás és veszélyei

A korai pubertás és veszélyeiAz idő előtti pubertás egyre növekvő problémát jelent az egész világon. Miközben egyesek az hormonrendszert felborító környezetszennyezést és a növényi ösztrogéneket gyanúsítják ezért, az orvosi szakma teljesen normális jelenségnek könyveli el a dolgot.

tovább ...

Tengeri herkentyűk
– együk, vagy ne együk?

Tengeri herkentyűk – együk, vagy ne együk?Komoly vita van kibontakozóban arról, érdemes-e fogyasztani a tenger gyümölcseit azoknak, akik tenni akarnak egészségük védelméért. A szakértők egyfelől a halak szennyezettségével érvelnek, másfelől viszont a bennük található telítetlen zsírsavak előnyeit sorolják.

tovább ...

Mit cipelünk magunkban?

Mérgek a szervezetünkben

Mérgek a szervezetünkbenPatinás gyógyszergyár kutatólabora­tóriumában dolgoztam jó pár éve. Egyszer az üzemorvosi szűrés után hívtak a rendelőből, azonnal menjünk vissza egy kontrollvizsgálatra. Nem akarták ugyanis elhinni, hogy az osztály minden dolgozója kóros mennyiségben fenolt pisilt.

tovább ...

A WWF felmérése

Vegyszerek az étlapon

Vegyszerek az étlaponMesterséges vegyi anyagokat talált a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet európai élelmiszerekben. A tejtermékekben, húsokban, kenyérben kimutatott vegyi anyagok emberek és vadállatok vérében is jelen vannak. Kialakult tehát a vegyi anyag szennyezés láncolata.

tovább ...

Szendi Gábor:

Ómegától ómegáig

Ómegától ómegáigA szervezet ómega-3 szintje szoros kapcsolatban áll az agy szerotoninszintjével. Ha a depresszió összefügg az ómega-3 hiányos táplálkozással, akkor vajon az ómega-3 pótlása antidepresszáns hatású volna? Erre a kérdésre is keresi a választ cikkünk szerzője.

tovább ...

Szendi Gábor:

Vízimajom

Szendi Gábor: VízimajomAz ember evolúciójáról tanított nézetek több sebből véreznek, írja Szendi Gábor, aki cikkében összefoglalta az előtörténetünk homályos pontjait sokkal jobban megvilágító „vízimajom” elméletet. Bár első hallásra meghökkentőnek hangzik, sok tényező arra mutat, hogy az ember eredendően vízi élőlény volt.

tovább ...

Mérgező italunk: a tej

Mérgező italunk: a tejAz emberek fejében sok kedves emlék él a vasárnapi habos kakaóról, a tejeskávéba lógatott kifliről, a nagymama madártejéről, amelyen jéghegyként úszkáltak a tojásfehérje habgaluskák. Emlékszem, ahogy Ibolya tehén befordult az utcánkba, kitártuk neki a kaput és beballagott az istállóba a helyére. Emlékszem a frissen fejt meleg, habos tej varázsára, amit nagymamám öntött a bögrémbe. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. „Tejet minden gyermeknek” – hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem kapnak elég tejet. Orvosok, védőnők, diétás magazinok, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, a legjobb, amit tehetünk önmagunkkal és gyermekeinkkel, ha vedeljük a tejet.

tovább ...

A halfogyasztás jót tesz az agyműködésnek

A halfogyasztás jót tesz az agyműködésnekHa valaki legalább hetente egyszer tengeri halat fogyaszt, akkor az életkor előrehaladásával összefüggő agyteljesítmény-csökkenést akár 3-4 évvel is kitolhatja. Ezzel a következtetéssel zárult az a kutatás, amelyben 3718 – 65 éves vagy idősebb – chicagói lakos étkezési szokásait és agyműködését kísérték figyelemmel több mint hat éven át. A kutatásban részt vevők kérdőívek kitöltésével is segítették a vizsgálatot, megjelölve az általuk fogyasztott ételeket.

tovább ...

Környezeti mérgek az anyatejben

Környezeti mérgek az anyatejbenAz oregoni anyák teje nagy mennyiségű mérgező anyagot tartalmaz. Ezzel az eredménnyel zárult a legutóbbi kutatás, amelyet több környezetvédelmi csoport finanszírozott. A vizsgálatban 40 édesanyától kértek tejmintát, majd megvizsgálták bennük a PBDE gyulladásgátló vegyi adalékanyag és más toxinok jelenlétét. A PBDE-t – teljes nevén polibróm-difenil-étert – a korábban használt PCB (poliklór-difenil) helyett dolgozták ki. A PCB-t a 70-es években tiltották be, miután kiderült, hogy rákkeltő hatású.

tovább ...

Divatba jönnek a „szuperegészséges” ételek

Divatba jönnek a „szuperegészséges” ételekA fejlett országokban egyre nagyobb divat az egészséges táplálkozás. Ma már sok élelmiszerről tudjuk, hogy kimondottan védik az egészségünket, illetve alkalmasak többféle betegség megelőzésére. A szív- és keringési betegségek ellen hatásos fegyver a telítetlen zsírsavakban gazdag tengeri halak fogyasztása, és hasonlóan előnyös az olívaolaj, az olajos magvak beépítése is mindennapi étrendünkbe. Az új irányzatot felismerve az Egyesült Államokban egyre több helyen lehet „szuperételeket” vásárolni.

tovább ...
old.natursziget.com