Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 19. (ke) – József,Bánk,Józsa
Natúrszakács

Fő vitaminforrások

Vitaminok

A-vitamin: saláta, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack
C-vitamin: zöldpaprika, karalábé, karfiol, káposzta, brokkoli, alma
B1-vitamin: hüvelyesek, endívia
B2-vitamin: hüvelyesek, burgonya, kelkáposzta, kukorica
B6-vitamin: zöldbab, zeller, burgonya, borsó, petrezselyem
Folsav: spárga, paraj, cékla
Biotin: dió, fejes saláta
E-vitamin: zöldborsó, paraj, brokkoli
F-vitamin: dió, mandula, avokádó
K-vitamin: brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj

Őrizzük a forrást!

Senki számára nem újdonság, hogy mindennapi ételeinkkel többé-kevésbé biztosíthatjuk vitaminszükségletünket. Nem mindegy tehát, milyen minőségű, összetételű és mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Az alábbi felsorolás, az egészségünk megőrzéséhez legszükségesebb, alapvető vitaminokat és azok forrásait tartalmazza. Hiába veszünk azonban friss, akár bioalapanyagot, ha elkészítéskor nem vigyázunk arra, hogy a vitaminok ne veszítsék el jótékony hatásukat. Ezért válasszuk főzés helyett a párolást, vagy amit tudunk, fogyasszunk nyersen. Az étrend megválasztásában ügyeljünk arra is, hogy megfelelő mennyiségű élelmi rost is kerüljön szervezetünkbe, ezzel természetes módon segítjük elő az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

A vitaminokat a szervezet nem, illetve nem kellő mennyiségben tudja előállítani, ezért szükséges folyamatos bevitelük. Oldhatóságuk alapján két csoportba sorolhatók: zsírban oldódó (A-, D-, E-, K-vitamin) és vízben oldódó (C-, B-vitamincsoport, biotin, folsav) vitaminok. A zsírban oldódókat a szervezet tárolja, ezért nem szükséges mindennapi pótlásuk, túlzott fogyasztásuk viszont túladagolási tünetekhez vezethet. A vízben oldódó vitaminok rövid idő alatt kiürülnek, ezért mindennapos pótlásuk elengedhetetlen. Fontos tudni, hogy a zöldségek és gyümölcsök D- és B12-vitamint egyáltalán nem tartalmaznak.

Minden ember vitaminszükséglete más, függ a nemtől, az életkortól és az illető szokásaitól, például befolyásolja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az esetleges betegségek – főleg azok, amelyek befolyásolják a tápanyagok felszívódását –, vagy öröklődhet olyan hajlam, amely elősegíti vagy meggátolja egy-egy vitamin vagy ásványi anyag hasznosulását.

old.natursziget.com