Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Életmód

Dohányzás Elleni Világnap: május 31.

A dohányzás a látást is rontja

Az egészség megőrzése kapcsán a megkérdezett magyarok 47,5%-a minősítette az ép látást a legfontosabbnak, vagyis minden második honfitársunk bármely más betegségnél jobban fél a látása elvesztésétől. Mégis a népesség 36%-a dohányzik, amivel látásukat is veszélyeztetik.

A megkérdezettek 43%-a szerint a szem nap elleni védelme a látás megőrzésének legbiztosabb módja. A válaszok között ezt követte a magas vérnyomás csökkentése (35,5%), majd az egészséges és kiegyensúlyozott étrend (16,5%). A válaszadóknak csak egy igen kis része, 13,9% gondolta úgy, hogy a dohányzás abbahagyása hatékony eszköz lehet az egészséges látás megőrzéséhez.

AMD – a gyógyíthatatlan vakság kialakulásának vezető oka

Ez a tévedés azonban komoly következményekkel járhat, ugyanis tudományos kutatások kimutatták, hogy a dohányzás elősegíti a makula megbetegedését. A makula a szemnek az a része, amely a centrális éleslátásért felelős, és amely, ha károsodik, időskori makula-degenerációhoz (vagy más néven AMD-hez), szélsőséges esetben pedig gyógyíthatatlan vaksághoz vezethet.

A fejlett országokban az AMD a gyógyíthatatlan vakság kialakulásának vezető oka a 65 év felettiek körében (35%), de a betegség korai jelei már a középkorú embereknél is jelentkezhetnek. Mivel a betegek éppen azt nem látják, amire ránéznek – emiatt az olvasás, televíziózás, vezetés vagy mások arcának felismerése lehetetlenné válik, a beteg gyakorlatilag megvakul –, az életminőségükben óriási hanyatlás áll be. Ennek ellenére a magyar népesség körülbelül 36%-a dohányzik – ide nem számítva még azokat, akik a passzív dohányzás káros hatásaitól szenvednek –, és kockáztatja szeme világának elvesztését.

Az AMD felmérést a GFK Germany végezte 2007. februárja és júliusa között, 5860, 41 éves és a fölötti megkérdezett bevonásával, a következő 10 európai országban: Csehország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország és Ukrajna.

Segíthet a lutein és a zeaxantin

A dohányzás mellett az AMD kialakulására ható kockázati tényezők még: az elhízás, az örökletes hajlam és a nem – mivel a betegség nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál – és a nem megfelelő táplálkozás.

A makula tudományos vizsgálatai kimutatták, hogy a dohányzásmentes életmód mellett a makula pigmentsűrűségéért felelős két karotinoid, a lutein és a zeaxantin is erősíti a szem védelmét. A legfontosabb az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítása, melynek fontos eleme a sok zöldség. Emellett az ezeket a karotinoidokat tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása hatékony kiegészítő megoldást jelenthet az idősödő emberek számára, pontosan abban az időszakban, amikor a szem természetes védekezőképessége már csökken. A tanulmányból kitűnik, hogy a magyaroknak mindössze 21,7%-a van tisztában az AMD étrend-kiegészítőkkel való korai megelőzésének lehetséges előnyeivel.

Tények és számok1

A dohányzók aránya a teljes népességhez viszonyítva Magyarországon2: 36%
Azon megkérdezettek aránya, akik a vakságtól más betegségeknél jobban tartanak: 47,5%
Azok a magyar válaszadók, akik szerint az egészséges táplálkozás megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 16,6%
Azok a magyar válaszadók, akik szerint a szem Naptól való óvása megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 43,0%
Azok a magyar válaszadók, akik szerint a magas vérnyomás kezelése megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 35,5%
Azok a magyar válaszadók, akik szerint a dohányzás abbahagyása megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 13,9%
Azon magyar válaszadók aránya, akik ismerik a látásromlás étrend-kiegészítőkkel való korai kezelésének lehetőségét: 21,7%
A fejlett országokban élő, 65 év felettiek között AMD-vel diagnosztizált betegek aránya3: 35%

1 AMD tanulmány, Bausch&Lomb
2 „Attitudes of Europeans towards Tobbacco” – Field Report Eurobarometer, 2007. május
3 Monograph Ocuvite® Lutein, Bausch & Lomb

(Forrás: Presolver Communications)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com