Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 4. (szo) – Mónika,Flórián
Egész-ség

Vén Péter:

Árt-e a szemünknek az UV-sugárzás?

Tavaly már feszegettem ezt a kényes kérdést: árt-e a napfény vagy sem? Tömeghisztéria van-e a napszemüveg és a 200 az x-ediken faktoros kenőcsök mágikus hatása mögött, vagy jól megfontolt biznisz? Esetleg mindkettő? Mit tehetünk? Eleget tudunk az UV-sugárzás hatásáról?

3/3. oldal

Nincs olyan margarin, amelyben ne volna legalább négyféle tartósító adalékanyag, E-szám. A bevásárlóközpontokban kapható olcsó vajjal és kenyérrel sincs ez másképp. A dömping zöldségben pedig annyi a nitrát és a nitrit, hogy nem is értjük, miért nem betegszünk meg egy szuper méretű friss fejes salátától. A gyümölcseink eurósodnak, ezért a ládában és nem a fán érnek meg, olyan 50%-kal csökkent tápértékkel kerülnek az asztalra, és jó keményen. S ha már így „erősödik” a magyar immunháztartás, mit csodálkozunk, hogy előbb öregszik a szervezet, mint a naptól.

A szennyezett környezet hatása

A főváros légszennyezettsége igen magas, a budapesti zajártalmak most közzétett térképével Guinness-rekordot dönthetnénk, az ivóvizünk olyan szennyezett, hogy a természetes életmódot kedvelő egyik nagyságunk azt találta mondani már 20 évvel ezelőtt, hogy még a kocsiját sem mosná le benne. (A klórozott vízre gondolt, amely nem tud áthatolni szervezetünk sejtjeinek falán, és az oxigén sem juthat be oda a vízből.)

Nem kell hozzá nagy ész: ahol oxigénhiány van, ott leáll a keringés. Ahol sötét van és nedvesség és meleg, ott leginkább a gomba szaporodik el meg a rákos sejtek. Szóval ne csak a napfény káros hatása miatt szörnyülködjünk, van itt más láthatatlan baj elég, ami csökkenti az esélyünket még az egészséges mennyiségű napsugárral szemben is.

A hibás látás javítása csak a természetes napfény jelenléte mellett lehetséges, az ilyen gyakorlatok különösen fontosak a szemnek a mai bezárt életmód mellett.

Egyre többet foglalkoznak a szakemberek azzal, miért jönnek elő sokkal hamarabb az öregkori szemproblémák – szürke hályog, szemfenéki zűrök stb. – mint mondjuk 20-30 évvel ezelőtt. Az ózonpajzs vékonyodására tippelnek, az éghajlatunk mediterránosodására. Nem kellene inkább a modern beavatkozásokat tetemre hívni?

Gyógyítás „zombizásos” napba nézéssel

A kontaktlencsék és a mikrosebészeti úton javított látás esetén a szemnek már nincs többé esélye relaxálni. Márpedig ha dr. Bates tanításait vesszük figyelembe, a dolgok nagyon is ellentmondásosak. Nem az életet adó égitesttel lehet a baj, hanem azzal, hogy a látás, aminek majdnem teljes egésze az agyunk munkája, a „zseniális” és kényelmes beavatkozások után már nem képes pihenni. Operációval rögzítették a helytelen nézési szokásokat, tehát a bajok kialakulása felgyorsul. Gondoljanak bele, nagyon is logikus!

Dr. Bates kísérletekkel bizonyította, hogy semmilyen károsodás nem érte a nyulakat és más állatokat, ha órákig erős fénynek, napnak tette ki a szemüket. A hirtelen jött erős napfény miatt látászavar keletkezett ugyan náluk, de mindig az agyban, és el is múlt pár nap vagy pár hét alatt, a szemen pedig semmilyen károsodás nem volt kimutatható. Könyvének 189. oldalán egy mama a kisgyerekével bámul a napba, mindenféle kényelmetlenség nélkül.

Magam is így „gyógyítom” azt a „látássérültet”, aki a napba nézett és „károsodott” a szeme. „Zombizással”, majd fél órás szemeltakarással. (Finoman felemeli szemhéját a páciens, és közben lefelé néz. Így a szem fehér részét éri a nap – innen a zombi név –, és nem is kell a napba tekinteni.) Azonnal tünetmentes lett mindegyik „gyógyíthatatlan beteg”. Természetesen nem a déli napot alkalmaztam a nyári kánikulában.

A fény hiánya lassan „bányaló effektust” okoz az emberiségnek, írtam korábban. Vegyük észre: a napfény gyógyítja a szemet, a napszemüveg meg a dioptriás épp ellenkezőleg – rontja. Azt az érvet pedig nem volna helyes elővenni, hogy dr. Bates idejében még nem volt ózonkérdés. Persze nem volt akkor nitrit- meg ólomszennyeződés sem, nem léteztek E-számok, és a tehenek nem permetezett füvet ettek, aminek minden liternyi fertőzött tejéből 4 litert készítenek a tejiparban... Persze akkor nem volt tv, számítógép és internet sem. Mindez még inkább rögzíti a merev nézési szokásokat, amelyek valóban a szem romlásához vezetnek.

Józan eszünkre hallgatva és komplex gondolkodással beláthatjuk, hogy ha elfordulunk a mértékletes, fokozatos napfénytől, akkor károsodik a látás és az egészség. Ha túlzásba visszük, éppúgy pórul járhatunk, mint minden mással.

Óvatosan és fokozatosan – akkor nem lesz gond.

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás

A szerző legközelebb 2008. szeptemberben Pécsett, októberben pedig Budapesten és Vácon tart látástréninget felnőtteknek (12 éven felüli gyerekek is részt vehetnek). A helyszínről és az idpontról augusztustól lehet tájékozódni Vén Péter honlapján.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com