KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 28. (ke) – Emil,Csanád
Egész-ség

Kancsalság gyógyulása – a látásjavítás sikertörténetei (2.)

A látástréning komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szemorvos dolgozta ki immár 100 éve, és ma is legalább olyan hatékony, mint a múlt század elején. Sajnos az igazi titkaival csak kevesen vannak tisztában, a mai orvoslás hivatalosan nem ismeri el, és a könyvek is inkább valami másról beszélnek, mint a valódi, az eredeti tiszta forrásról. Az is igaz, hogy az egészséges nézési szokásokat manapság nehezebb fenntartani, mint akárcsak 30 évvel ezelőtt. A komputer, a kontaktüveg vagy a televízió feltalálása óta a merev, egészségtelen nézési szokásokat sokkal hamarabb „megtanuljuk”, mint dr. Bates New York-i szemorvos idejében (1860-1931). Alább egy újabb sikertörténetet adok közre, ezúttal arról, hogyan segített a kancsalság gyógyulásában a látástréning – mindössze 4 hónap alatt.

Ádám 2004. december 3-ára kapott időpontot. Előtte édesanyja hosszan kérdezett telefonon, mert a 100 éves szemtréninget kevesen ismerik, a szemorvosok – ki tudja, miért – nem ajánlják. A hivatalos orvoslás szerint a szemtengelyferdülés 3-4 éves korig gyógyítható, ezért az anyuka óvatossága teljesen kézenfekvőnek látszott.

Nagyon meglepődtem, mikor a kész férfi-gyerek édesanyjával együtt belépett a szobába. Mosolygós, szimpatikus, egészségtől kicsattanó, 19 éves férfi állt előttem. Az ilyen típusokat nemigen szokta zavarni, ha valami látásprobléma akad náluk – gondoltam. A kancsítás is igen „jól állt neki”.

– Azt szeretném – mondta Ádám –, ha a jobban látó szemem nem romlana tovább. Most -3,5 dioptriás, kontaktlencse van rajta, és romlik. A másik szemem, mint látja, kancsal. Nincs mit tenni vele, mert így születtem. (Hét hónapra született, egy hónapig inkubátorban volt.) Soha sem tanult meg látni. Kb. -8, -9 dioptria kellene rá, de azzal sem látok sokkal jobban. Régebben szemtornáztam, kevés eredménye volt. Most van erőm újra kezdeni – fejezte be mondókáját, kissé kipirultan. Zavarban volt. A szülő csupán csendesen szemlélte beszélgetésünket. Csak néha fordultam hozzá, inkább illendőségből.

– Szemtréninggel mindenki könnyen elérheti, hogy a látásromlás megálljon, bármely korban bármely szemproblémánál. De miért ne foglalkozzunk a kancsal szemmel? – vetettem fel.

– Ha nem is javulna, legalább egyenesedjen ki ez a szem, ami nemcsak esztétikailag lenne csodálatos, de nagy lendületet adna személyiséged pozitív alakításában. Tudat alatt biztosan zavar a tengelyferdülés – folytattam a látástréning lényegének megvilágítását. Majd lemértem a szem teljesítményét kontaktüveg nélkül. A Snellen látásteszten a következőt mértem 3 méteres távolságból. Mindkét oldal: 3/9; jobb oldal: 3/12; bal oldal: 3/ø. (Mindez azt jelenti, hogy 3 méterről látja, amit a jó szemű 9 méterről, illetve 12 méterről is lát. A kancsal szem semmit nem lát 3 méterről. A legnagyobb betűt sem, amit a jó szemnek 60 méterről is látnia kell. Ez a szem 30 cm-ről (!) látta a legnagyobb betűt.)

A házi feladat elég szigorú volt. Napi fél-1 óra gyakorlás. Szemeltakarás, ingázás, vizualizáció.

Az eredmények nem maradtak el. Két hét múlva találkoztunk ismét. Ismeretlen látástesztet alkalmaztam, nehogy emlékezzen a páciens. Be-bevillantak a jóval kisebb betűk, a térhatás vizsgálat is jobban sikerült az eredetinél.

Nagyon megdicsértem a tanítványt. – Nem hordom a kontaktlencsét, és volt, hogy napi 2-3 órát gyakoroltam – mondta lelkesen.

Igen jólesik ilyet hallani, mert ritka. Az emberek nagy része, nem tudni miért, azt gondolja, hogy a szelíd, öngyógyító módszerek esetén is tablettákat adunk, amelyek munka nélkül megoldják a problémát. Ádám viszont megértette, hogy az egészséges nézési szokásokat újra kell tanulnia, és ha a kancsal szemét is ápolni szeretné, annak 20 éves késéssel kell megtanítani egy olyan folyamatot, amit soha sem tapasztalt. – Ha ez a cél, akkor kemény munka következik – ismételtem magam –, és nemhogy megáll a romlás, hanem új értékrendre talál a szemed, a személyiséged.

Ádám beindult. Hetente 2-3 alkalommal jött, és karácsonyra kiegyenesedett a szeme! Célját elérte, de tovább akart menni. E-mailben, messengeren is tartottuk a kapcsolatot. Annyi volt a kérdés, a beszámoló, hogy nagyon jól jött a modern technika.

Februárban bevillant a 3/21 méteres ábra a volt kancsal szemen (tehát jó tízszeres volt a fejlődés), március 15-én pedig, életében először, felvillant egy-egy betű a legkisebb sorban.

Ádám olyan személyiségi változásokat tapasztalt meg, amelyekről álmodni sem mert volna. Sikerült a középfokú nyelvvizsgája, az érettségin sokkal jobban teljesített, mint remélte. Mindezt szemüveg nélkül, párhuzamos állású szemekkel. Biztos vagyok benne, hogy sikerei továbbviszik a látásfejlesztés szelíd, nála talán több évig tartó, nemes útján.

Budapest, 2005. augusztus

Vén Péter
szemtréner
www.szemtorna.hu
www.eyetraining.hu
Tanácsadónk – kérdezzen tőle!

Ha Önnek a témához kapcsolódó észrevétele, netán családjából vagy ismeretségi köréből származó tapasztalata van, megoszthatja a Natúrsziget más látogatóival, ha felkeresi a Fórum erről szóló topicját.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com