Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Vigyázzunk a kontaktlencsékkel! (2.)

Tanácsok a helyes alkalmazáshoz

A kontaktlencsék kiváló alternatívát jelentenek a szemüveghez képest. Ugyanakkor az utóbbi időben a szemorvosok egyre többször hívják fel a figyelmet a kontaktlencse viselésének hátrányos következményeire. Ezek elsősorban a helytelen használattal függnek össze.

A szaruhártya épsége

A lágy kontaktlencsék még akkor is a szaruhártya károsodásához vezethetnek, ha az előírásoknak megfelelően viselik őket. Mint az ohiói egyetem kutatói kiderítették, a kontaktlencsét használó emberek több mint fele legalább az egyik szemén szaruhártya-sérülést szenved, és minden tizenharmadik ilyen sérülés veszélyezteti a látást. A vizsgálat során 20 amerikai klinikán 500, kontaktlencsét viselő ember egészségi állapotát követték nyomon – olyanokét, akik naponta legalább 8 órát, és hetente legalább 5 napot hordták a lencséket. A szaruhártya sérülését fluoreszcein alkalmazásával derítették ki. Ez az anyag sérülés esetén felhalmozódik a szaruhártya fedőhámjában (epithelium), és különleges megvilágításnál jól látható.

A megfigyelt személyek 55,7%-ának legalább az egyik szemén észlelték a szaruhártya sérülését. A vizsgált személyek 8%-ánál a sérülés közepes vagy súlyos mértékű volt. Mint a kutatók feltételezik, az ilyen elváltozások elősegítik a fertőzés kialakulását, sőt akár komolyabb seb vagy fekély kialakulásához vezethetnek.

Megfigyelték, hogy a szaruhártya eróziója attól függ, milyen gyakran cserélik ki újra a kontaktlencséket, valamint mennyire gondosan ápolják őket. (Az egyszer használatos lencséknél szinte egyáltalán nem találkoztak szaruhártya-sérüléssel.) Ugyancsak kapcsolat mutatható ki a sérülések gyakorisága és a kontaktlencse optikai ereje között: ez a probléma leggyakrabban a távollátóknál jelentkezett, míg a rövidlátóknál inkább csak akkor, ha rövidlátásuk közepes vagy nagyfokú volt.

Az orvosok rámutatnak, hogy a szaruhártya sérülései általában eredményesen gyógyíthatók. Akinél azonban a szaruhártya komolyabban károsodott, annak többnyire azt javasolják, hogy egy ideig ne viseljen kontaktlencsét. Ugyancsak ajánlják, hogy a kontaktlencse viselői rendszeresen vessék alá magukat a fent említett fluoreszceines vizsgálatnak, és legalább félévenként cseréljék ki lencséiket.

És a gyermekek?

A legfiatalabb korosztály tagjainál a rövidlátás szemüveg vagy kontaktlencse segítségével történő korrekciója ma még általános, de nem minden szemész javasolja. Egyre több ugyanis az olyan szakember, aki úgy tartja, hogy a szemüveg csak ront a helyzeten, mert arra szoktatja a gyermeket, hogy a szemizmait egyáltalán ne dolgoztassa meg. Pedig önmagában a szemizmok munkájával a szervezet képes látásjavításra, és gyermekkorban ezt sokkal nagyobb eséllyel lehet megtenni, mint később.

Ha azonban mégis kontaktlencsét írnak fel a gyermeknek, akkor igencsak megnő a szülő felelőssége. A kontaktlencse viselése ugyanis nagyobb fegyelmet igényel, mint a szemüvegé, hiszen a lencséket idejében ki kell venni, tisztítani stb. Ezért lényeges, hogy a szülők gondosan mérlegeljék, vajon gyermekük alkalmas-e már arra, hogy önállóan végrehajtsa ezeket a feladatokat. Ha a kiskorút emlékeztetni kell a legegyszerűbb és mindennapi otthoni feladataira (például fogmosás, iskolatáska bekészítése, cipőtisztítás stb.), akkor valószínűleg még nem elég érett a kontaktlencse viselésére.

Általában lágy és kemény lencséket csak 12-13 éves életkortól rendelnek. Ugyanakkor egyes gyermekek már fiatalabb korukban alkalmasak erre. Mint az ohiói egyetemen kimutatták, a 8-11 éves gyermekek között tízből kilenc már elég érett ahhoz, hogy 3 hónapon keresztül teljesen önállóan alkalmazza az egyszer használatos lencséket, miközben semmilyen probléma nem merül fel ezzel kapcsolatban. Igaz, az egyszer használatos lencsék drágábbak, viszont nem kell tisztítani és fertőtleníteni őket – a gyermeknek tehát csupán a lencsék behelyezését és eltávolítását kell megtanulnia.

Beszéljük meg az orvossal!

Ha az olvasót a fent leírtak még nem tántorították el a kontaktlencse alkalmazásától, akkor érdemes áttanulmányoznia az alábbi tanácsokat. Jó esetben ezekről a szemorvos magától is beszél, ha azonban ez mégsem történne meg, érdemes szóba hoznunk őket.

  • Miután kiválasztottuk a megfelelő kontaktlencsét, és megtanultuk, hogyan kell behelyezni a szembe, kérdezzünk rá, mi a teendő akkor, ha például a lencséket nem lehet eltávolítani. (Ez néha előfordul az első alkalmazáskor.) Ilyen esetekre is fel kell készülnünk, hogy tudjuk, mit tegyünk, és hová forduljunk a következő 24 órában.
  • Csak olyan oldatot használjunk a kontaktlencséhez, amelyet az adott típushoz ajánlanak. Tudni kell azt is, hogy a kontaktlencséhez javasolt oldatok egy része olyan alkotórészeket tartalmazhat, amelyek bizonyos embereknél allergiás reakciót váltanak ki. Ugyanez igaz lehet magára a lencsére is. Elképzelhető, hogy az illető egy bizonyos típust nem tud hordani, de az is lehetséges, hogy míg valamelyik gyártónak a lencséjét képtelen viselni, addig egy másiké már megfelel.
  • Ha egész nap hordjuk a lencsét, akkor csökken a szem oxigénnel való ellátottsága, és többszörösére nő a szemfertőzés valószínűsége. Ezért egyes orvosok nem ajánlják az ilyen típusú lencséket, jóllehet napjainkban ezek egyre népszerűbbé válnak.
  • A megállapított időtartamnál hosszabban nem ajánlatos a lencsék viselése. Kerüljük tehát azt, hogy az egyszer használatos lencsét még egyszer alkalmazzuk, vagy hogy egy hónapig hordjuk olyan lencsét, amit a gyártó csak két hétig javasol. A hasonló „takarékosság” gyakran szomorú következményekhez vezet.
  • A kontaktlencsét nem szabad szappanos vagy mosószeres vízben, esetleg saját magunk által készített oldatban megmosni. Egyébként a szemfertőzés egyik leggyakoribb oka az, ha az illető a saját nyálával próbálja megtisztítani a kontaktlencséjét, mert nincs kéznél a megfelelő oldat. A nyálhoz képest még a vezetékes víz is jobbnak számít, pedig az sem mondható igazán tisztának. A legbiztonságosabb megoldás, ha az ember a kontaktlencséhez ajánlott folyadékot is mindig magával hordja.
  • Az orvossal való külön megbeszélést igényel, ha a kontaktlencsét különleges körülmények között akarjuk használni. Ilyen eset lehet például az, ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol magas a levegő portartalma, vagy sok környezetszennyező vegyi anyag van benne. Ilyenkor a kontaktlencse viselése csak akkor javasolt, ha különleges védőszemüveg áll rendelkezésre. Lehet, hogy az orvos azt tanácsolja: jobb, ha ilyen munkahelyen egyáltalán nem viselünk kontaktlencsét.

* * *

A jövőben olyan kontaktlencsék piacra kerülése várható, amelyek önmaguk képesek elpusztítani a szemet veszélyeztető kórokozókat, alkalmasak a szaruhártya formájának korrekciójára, sőt képesek a látás elektromos árammal való javítására. De egyelőre mindez a fantázia világába tartozik.

Külföldi források alapján összeállította:
K. G.

(Vége)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com