Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Vigyázzunk a kontaktlencsékkel! (1.)

Kiválasztás, viselés, karbantartás

A kontaktlencsék kiváló alternatívát jelentenek a szemüveghez képest. Ugyanakkor az utóbbi időben a szemorvosok egyre többször hívják fel a figyelmet a kontaktlencse viselésének hátrányos következményeire. Ezek elsősorban a helytelen használattal függnek össze.

A kontaktlencsék viselésével megelőzhetünk sok olyan problémát, amely a szemüvegeseket sújtja. Így például nem fenyeget bennünket a látótér csökkenése, az üveg optikai torzítása és beszennyeződése, az egyes sportágakban való részvétel korlátozása. És akkor nem beszéltünk még arról a nyomásról, amit a szemüveg az orrnyeregre és a fülre kifejt, valamint megjelenésünk esetleges előnytelen változásáról és a csókolózás közbeni kellemetlenségekről.

A kontaktlencsék alkalmazásának veszélyei különösen azokban az országokban kerültek a figyelem középpontjába, ahol az importból származó kontaktlencsék nagy választékából válogathatnak az érdeklődők, és gyakran az orvossal való konzultáció nélkül kezdik őket használni. De még abban az esetben is, ha felkeresik az orvost, a beszélgetés és a tanácsadás többnyire csupán arra terjed ki, hogy ellenőrzik a páciens látását és segítenek a megfelelő lencse kiválasztásában. Csakhogy számos egyéb körülmény is létezik, amelyeket figyelembe kell venni mind a kontaktlencse kiválasztásakor, mind pedig a viselésekor és „karbantartásakor”.

Színes lencsék

2005 októberében az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) figyelmeztetést tett közzé a színes kontaktlencsékkel kapcsolatban. Ezek a lencsék ugyanis széles körben elterjedtek az Egyesült Államokban, és mivel a legtöbb ember úgy gondolja, hogy kizárólag a szem színének megváltoztatására szolgálnak, általában az orvossal vagy a látszerésszel való konzultáció nélkül vásárolják meg és hordják őket, akár a napszemüveget.

Az FDA értékelése szerint a színes kontaktlencsék minősége ingadozó. Az érdeklődők akár a strandon, a piacon vagy az interneten keresztül is beszerezhetik őket. Előfordul, hogy ezek a lencsék a szaruhártya (cornea) gyulladásához vezetnek. A legrosszabb esetben pedig olyan fertőzést is beszerezhet az ember, amelynek következtében megvakul. Igaz, ez ritkán fordul elő, de olyan, kevésbé veszélyes szövődmények is fenyegetik az embert, mint a kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis), a szaruhártya ödémája, allergiás reakció, a látásélesség csökkenése stb. Ez utóbbi az élet számos területén, például autóvezetéskor okozhat hátrányt.

Az amerikai gyógyszerhatóság megvizsgálta a kontaktlencséket forgalmazó cégek termékeit. Néhány cég, például a Bwild Incorporated figyelmeztetést kapott, amely szerint a dekoratív kontaktlencséket csak a csomagolásban elhelyezett, megfelelő használati utasítás kíséretében szabad árusítania. Felszólították még a Yahoo! internetes portált és az internetes árveréssel foglalkozó, legnagyobb e-céget, az eBay-t, hogy tartózkodjon a színes kontaktlencséknek a világhálón révén való értékesítésétől.

A kemény víz veszélyei

Anglia déli részén megfigyelték, hogy a kontaktlencsét viselők körében nagyobb számban jelentkeznek szembetegségek, illetve azok szövődményei. Mint a londoni szemklinika kutatói megállapították, az országnak ezen területén kilencszer gyakoribb az amőbás szaruhártya-gyulladás (keratitis), mint máshol. Ez a megbetegedés amúgy igen ritka, de mivel fájdalom kíséri, és látásromlással, sőt vaksággal járhat, feltétlenül érdemes odafigyelni rá. Az 1997-99 között Angliában és Walesben folytatott kutatások alapján kiderítették, hogy ez a megbetegedés a máshol megszokottnál keményebb víznek köszönhető. A különösen kemény víz jóval több ásványi anyagot, mésztartalmú üledéket tartalmaz, és ilyen körülmények között megnő az esélye az amőbás fertőzés esélye. A kórokozó minden valószínűség szerint a vízzel való kontaktus során jut be a szembe – például akkor, ha valaki kontaktlencsét viselve zuhanyozik. Különösen nagy kockázatot mutattak ki a hosszú ideig, általában néhány hétig viselhető kontaktlencsék esetében. A kutatók azt tanácsolják, hogy Anglia déli részének lakói legyenek különösen óvatosak, és ügyeljenek arra, hogy vezetékes víz semmiképpen se jusson a kontaktlencsékre.

Nem tudunk Magyarországra vonatkozó, hasonló kutatásról. Ennek ellenére körültekintést javasolunk mindazoknak, akik kontaktlencsét viselnek és hazánk olyan területén élnek, ahol keményebb a víz.

Ha támad a gomba...

Gombás szemfertőzések ugyancsak fenyegethetik a kontaktlencsék viselőit. Ezeket a fertőzéseket nehéz kezelni, és szerencsétlen esetben akár vaksághoz is vezethetnek. A Miami Egyetem Bascom Palmer Szemklinikájának kutatói megfigyelték, hogy az ilyen fertőzések gyakrabban érintik a kontaktlencsét viselőket, mint a szemüvegeseket. A gombás fertőzések növekvő számával találkoztak az orvosok Szingapúrban, Malajziában és Hongkongban is.

A Fusarium nevű gombáról van szó, amely trópusi és szubtrópusi területeken gyakran megtalálható a talajban. Ha ez a gomba a szembe jut, megfelelő, két-három hónapos orvosi kezelés híján károsíthatja a szaruhártyát, és az áldozat akár meg is vakulhat. A gombás fertőzés tünetei közé tartozik a homályos, elmosódott vagy foltos látás, a fájdalom vagy a szem vörössége, a fokozott fényérzékenység és a szem váladékozása.

A kutatók megfigyelték, hogy a gombás szemfertőzés legtöbb áldozata kontaktlencsét viselt, és meleg égöv alatt lakott. Dr. Eduardo Alfonso, a fent említett miami szemklinika orvos-igazgatója kijelentette, hogy a gombás fertőzést nehéz diagnosztizálni, már csak azért is, mert a szemfertőzések túlnyomó többsége nem gombás, hanem bakteriális eredetű. Ráadásul a pontos diagnózishoz olyan laboratóriumi felszerelésre van szükség, amely nem minden szemorvos rendelőjében található meg.

Külföldi források alapján összeállította:
K. G.

(Folytatjuk)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com