Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Egész-ség

Vén Péter:

Látásjavítás, szemtorna (1.)

A látástréning működik, de nehezen érthető, ha hagyományos, klisészerű gondolkodással szemléljük. Vén Péter szemtréner szakértő összefoglalja, mi az, amit többnyire rosszul értünk, segítve ezzel azoknak, akik természetes, egyszerű módszerrel szeretnének „sasok” lenni.

2/2. oldal

Felejtse el, hogy van szeme!

A tréningezők teljesen értetlenül állnak a feladatok előtt akkor is, ha azt kérem, hogy ne akarjanak olvasni, ha teszteken, szövegen gyakorolnak, mert az nem annyira tartozik a látáshoz. Csak nézegessék a betűket, mintha házak, vagy éppen fák volnának, és felejtsék el, hogy van szemük. A lineáris logikai klisék azonban szinte rabul ejtik őket. A rossz szokástól nem egykönnyen tágítanak.

A tudatalattiban annyira benne van a frász, hogy szinte emberfeletti munkát igényel a titok megértetése. Márpedig ha akarnak olvasni, és ehhez a szemüket is „bevetik”, szinte kizárt, hogy tovább jussanak a fejlődésben. A látás ugyanis csak a legteljesebb relaxált állapotban működik helyesen, amit viszont már maga a szemüvegviselés sem biztosíthat.

Teljesen meg kellene feledkezni a szemről, és olvasás közben a szövegsoroknak is inkább a fehér részeit kellene „értelmezni” – a szóközt, a bekezdések fehér részeit, a sorközöket, a betűkben lévő fehér részeket – ahol nincs mit nézni, és ezért nem is görcsölhet a szem. A feszültség, a rossz látás oka, nem az előrehaladott kor vagy az öröklöttség – állítja számtalanszor dr. Bates amerikai szemorvos.

A szem laza hintáztatása

Itt vannak azután a mozgások, amelyeket az emberek általában összevissza értelmeznek. Nem akarattal, hanem valamiféle „másképpen értés” miatt. Nehezen tudom megértetni, hogyan követi a szem és a fej a nézése tárgyát: az olvasott sort, a tájat stb. Ilyenkor minden a szem és a fej mozgásával ellentétes irányban látszik eltolódni. Ha ezt sikerül elfogadtatni, akkor nagy lépést tettünk a hibás látású ember önbizalmának erősítésében. Szinte azonnal beindul egy jobb, tisztább nézési periódus. A páciens tekintete végre nem fixál egy pontra, nem bámul kidülledt szemekkel, nem „akarja” látni a tárgyakat, betűket, hanem a szeme lazán hintázgat.

Persze nem csak a könyv sorain vízszintesen, hanem a házon, a hegycsúcson, bármin. Ha olvasunk, akkor éppen vízszintesen tolódik el a kép az ellenkező irányba, ha mást nézünk, akkor más irányokban is. (Ennek megfelelően, ha felfelé kezdünk nézni, a kép látszólag lefelé, ha pedig lefelé irányul a tekintet, akkor felfelé csúszik minden.) Akkor is mindig gondoljunk erre, ha egy egészen kicsi részletet szemlélgetünk egy képen, vagy épp a legkisebb betűt a látásteszten.

(Folytatjuk)

Vén Péter
szemtréner

Szemwellness Budapesten 12 éves kortól április 25-én, szombaton, 10-től 16 óráig. További információ: info@szemtorna.hu, tel.: (1) 216-1976.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com