Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Vén Péter cikke a szemműtétekről

Kevésbé ismert lézeres szövődmények

A lézerkéses és a „párologtatásos” mikrosebészeti eljárásokkal, „futószalagon” végzett műtétet a volt Szovjetunióban dolgozták ki. Először szabad kézzel operáltak, ezt hozták át Magyarországra Arcibasevék és mások, hogy szinte percek alatt kisimítsák a homályos látást.

2/2. oldal

Óvatos kijelentések szerint az időskori problémák sok esetben előbb jönnek el akkor is, ha az olvasószemüvegre csak később lesz szükség. A szürke hályogra, a szemfenéki problémákra gondolok. Ráadásul az operált szemhez még egyszer hozzá kell nyúlni, ami nem veszélytelen, mert az apró lézeres bemetszések, az elvékonyított rétegek szétnyílhatnak. Nem igen örülnek a szemészek akkor sem, ha a műtött szemnek nekipuffan a hógolyó, beleütközik a törülköző sarka vagy más sérülés adódik. A hegek mentén a szem ekkor is szétnyílhat, az újabb műtét már komoly szakértelmet kíván.

Leo Angart holland szemtréner budapesti előadásán közölte: az amerikaiak tervezik az ilyen típusú műtétek leállítását, mert sok velük a gond. Különösen az éjszakai vezetésnél, mert az illető korcsolyapályát lát a szemén, ha kitágul a pupilla, és megannyian nem látnak élesen középtávon, ami szintén újszerű betegség. (Középtávon nem látni – új kifejezés. Sokan az operáltak közül nem látnak kb. 2-3 métertől 10-12 méterig, nem látják például az autójuk elejét, vagyis nem látnak minden távolságra élesen.)

„Egy százaléknál az eljárás súlyos következményekkel járhat”

Az egyik egészségügyi portál legutóbbi cikke is egy amerikai szondázás eredményeire hivatkozik. Az értékelés az évenként 700 ezer műtéttel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: „A nagy többségnek valóban előnyös is a műtét, ám négy ember közül egy nem alkalmas a műtétre, és kb. egy százaléknál az eljárás súlyos következményekkel járhat.”

Akkor hány százalékuknál lehet nem súlyos a szövődmény? De nézzük tovább az amerikai következtetéseket.

„Van, akinek homályos lesz a látása, mások nem tudnak éjszaka vezetni, sokan panaszkodnak kettős látás miatt, több esetben depresszióba torkollnak a fájdalmak és a kudarc élménye.”

A hátteret is firtató cikk szerzője, a káros mellékhatásokat vizsgálva, szinte széttárja a kezét: „A Lasik műtét gyors és fájdalommentes, az orvos bemetszi a szaruhártyát, és lézersugárral alakít rajta, hogy a látás élesebb legyen. Nem világos azonban, hogy az operált betegek közül hánynál jelentkeznek súlyos szövődmények.”

Az emberi lustaságra alapozva

Összefoglalva: lényegében a műtét győzött, és a módszer zseniális. Az emberi lustaságra alapoz. Pillanatok alatt tisztára varázsolja a homályos látást, és nem kell öngyógyításba, akár hónapokig tartó látástréningbe kezdeni. Ha rákeresnek a témára a neten, nem egy önbizalomtól duzzadó hirdetést találhatnak. Ilyeneket lehet olvasni:
Szemtorna éveken át? A látáshibák többsége napok alatt megszüntethető lézeres kezeléssel.
Erre ilyen ellenreklám kampány dukálna:
Lézeres műtéttel elszúrták a látását? Sebaj, szemtornával még minden rendbe hozható.
Ráadásul milyen remek volna, ha a számlát a lézeres műtétet végző cég egyenlítené ki.

És mi az a hirdetésben, hogy „éveken át”, hiszen mindig azonnali eredményekről kell beszámolni a jó szemtrénernek. Kicsit etikátlan a kijelentés, de arcátlanság ellen nincs mit tenni.

A Lazik eljárások által károsodott látás – eddigi tapasztalataim alapján – szemtréninggel valóban kitűnően és hamar gyógyítható. Türelmetlenül várom, hogy elteljen még pár év, mert azt nem tudni, hogy ugyanolyan tartósak-e az eredmények, mint akkor, ha a szemüveges páciens úgy dönt, hogy a gyors és kényelmes lézeres operáció helyett a szemtornát választja.

Az is biztos, hogy a mikrosebészeti úton szerzett szövődmények esetén a beteg már egyáltalán nem szeretné a másik szemét is kitenni az említett kockázatoknak. Ráadásul megint az ő zsebéből húznának ki vagy százezer forintot.

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com