KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 23. (csü) – Dezső
Egész-ség

D-vitamin
– új fegyver a rák ellen?

Aki elegendő D-vitamint vesz magához, annál csökken a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata. Ezt állapította meg egy új európai vizsgálat. Emellett a D-vitamin jótékony hatású szívbetegségben, rák ellen, cukorbetegség, bélbetegségek esetén, csontritkulásban stb.

Az olaszországi Milánóban működő Európai Onkológiai Intézet, valamint a franciaországi Lyonban található Nemzetközi Rákkutató Ügynökség munkatársai összesen 18, több mint 57 ezer emberre kiterjedő kutatás eredményeit tekintették át. Ezekben a vizsgálatokban a D-vitamin napi adagolása 300 NE-től (nemzetközi egység) egészen 2000 NE-ig terjedt, az alkalmazott átlagos napi adag 528 NE volt.

Az adatok nyilvánvalóvá tették, hogy a D-vitaminpótlásban részesülők halálozási kockázata 7%-kal volt alacsonyabb, mint azoké, akik nem fogyasztottak ilyen tartalmú étrend-kiegészítőket. A vérminták elemzésével az is kiderült, hogy akik D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőket fogyasztottak, azoknál a vér D-vitamin-szintje 1,4-5,2%-kal volt magasabb, mint az ilyen kiegészítést nem fogyasztóknál.

Mérsékli a sejtfalak áteresztő képességét

Mivel a D-vitamin mérsékli a sejtfalak áteresztő képességét – ez a rák esetén rendkívül fontos –, a kutatók úgy vélik, hogy a mostani eredmények hozzájárulhatnak új rákellenes, illetve más betegségek ellen hatásos gyógyszerek kifejlesztéséhez.

A D-vitamin, mint ismeretes, ahhoz is szükséges, hogy a kalcium be tudjon épülni a csontokba. A kutatók ajánlása szerint naponta 400-600 NE D-vitamint szükséges magunkhoz venni. A bőrünk is képes megtermelni napfény segítségével a D-vitamint, ha rendszeresen és elegendő időt töltünk a napon.

Dr. Mercola, ismert amerikai orvos szakíró úgy véli, hogy a D-vitamin sokkal fontosabb az egészségünkhöz, mint gondolnánk. A D-vitaminnak sok más szempontból is előnyös hatásai vannak. Ilyenek például: jótékony hatású szívbetegségben, rák ellen, a cukorbetegség és különböző gyulladásos bélbetegségek esetén, reumás ízületi gyulladásban, sclerosis multiplexben (SM), csontritkulásban stb.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint évente 600 ezer esetben lehetne megelőzni a rákbetegséget pusztán azzal, hogy az emberek megfelelő, a jelenleginél nagyobb mennyiségű D-vitamint vesznek magukhoz. A fő kérdés azonban az, hogy mi a legjobb módja a D-vitamin adagolásának.

Mi a legjobb módja az adagolásnak?

Bár a kutatások szerint a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők hatékonyabbak, mint a napozás, dr. Mercola ellenkező véleményt fejt ki. Annál is inkább, mert – érvel – a D-vitamin szedésekor túladagolás is bekövetkezhet, tehát az embereknek pontosan tudniuk kell, milyen a D-vitamin-szint a vérükben, illetve, ha ilyen tartalmú étrend-kiegészítőt szednek, akkor rendszeresen ellenőriztetniük kell ezt a vérszintet. Természetes eredetű élelmiszerekben – tojásban, szerves húsokban, állati zsírban, tőkehalmájolajban és tengeri halakban – megtalálható a D-vitamin abban a D3 formában (kolekalciferol), amely leginkább megfelel a szervezetünknek. Semmiképpen sem szabad D2-vitamint magunkhoz venni.

Mekkora az optimális mennyiség a D-vitaminból? Dr. Mercola szerint ez 45-52 ng/ml (115-128 nmol/l). Aki rászánja magát, hogy D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőt szedjen, annak mindenképpen kérnie kell a kezelőorvosát a D-vitamin-szint rendszeres ellenőrzésére. Kétféle D-vitamin vizsgálat létezik, ezek közül a 25(OH)D elnevezésű tesztet szükséges elvégezni. (A rövidítés a 25-hidroxivitamin D-t takarja.)

Forrás: Archives of Internal Medicine, September 10, 2007;167:1730-1737 és Forbes.com September 10, 2007

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com