Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Itthon

Wellness&Spa: a teljes körű fürdőszolgáltatás

Különleges vegyi összetételükből fakadóan a hazai gyógyvizek többféle betegség kiegészítő kezeléséhez, akár fürdő- vagy ivókúraként, akár inhalációs terápiaként sikerrel alkalmazhatók. A világon egyedülállóan változatos és gazdag gyógyvízkincs páratlan értéket képvisel.

Magyarországon naponta körülbelül 350 köbméter 30 Celsius-fok feletti termálvizet használnak fel, ám ezzel a természet adta lehetőségeknek csupán a töredékét hasznosítják.

Gyógyvizeink közül a többség az egyszerű szénsavas, a földes-meszes, az alkáli-lúgos, a glaubersós, a konyhasós, illetve a jódos-vasas kategóriába tartozik. A szénsavas vizek ivókúraként alkalmazva kiválóak idült gyomorhurut kezelésére, és kiemelkedő vízhajtó hatásuk is. A földes-meszes ásványvizek literenként egy grammnál több ásványi anyagot, leginkább kalciumot, nátriumot és kálium-hidrokarbonátot tartalmaznak. Legismertebbek a balfi, a harkányi, a balatonfüredi, a kékkúti, a parádi Szent István forrásból eredő ásványvizek és a Mohai Ágnes. Lúgosítják a gyomrot és a vizeletet, főként idült bél- és gyomorhurutra, kőképződés gátlására, a vizeletelválasztás fokozására, a szervezet mésztartalékainak pótlására javallottak. Az alkáli-kénes vizek legismertebbjei a bükkszéki Salvus, a balfi, a parádi csevice és a szegedi Szent Anna forrás gyógyvizei. Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás, epe- és epekőbántalmak, köszvény és krónikus székrekedés kezelésénél alkalmazhatók. A konyhasós ásványvizek fokozzák a nyálkahártya vérbőségét, a gyomorsavtermelést, a perisztaltikát. Idült gyomor- és hörgőgyulladás kezelésénél különösen eredményesek. A jódos-vasas sóshartyányi, egri Dobó-forrásból származó, debreceni és hajdúszoboszlói gyógy-termálvizek többek között bizonyos pajzsmirigy- és nőgyógyászati betegségek terápiás kezelését segítik.

Cél a teljes körű szolgáltatás

A gyógy- és termálturizmus évről évre jövedelmezőbb, és nagyobb tömegeket vonz a vele foglalkozó szolgáltatókhoz. A tradicionális turizmussal szemben nagy előnye, hogy nem kötődik a szezonalitáshoz, és vendégköre – a szolgáltatás természetéből adódóan – legalább egy, de inkább két hetet tölt a gyógyszállóban. A vendégek által elköltött minden száz forint után 75 a nemzetgazdaság munkajövedelme.

A kedvező természeti adottságok, az ágazat kiszámítható és előre jól tervezhető bevételei ellenére a hazai gyógy- és termálturizmus fejlődése nem eléggé dinamikus. Viszonylag szűk körű a felkínált szolgáltatások palettája, és a színvonal sem a legmagasabb. A hazai fürdőkultúra általában az idős, beteg embereket tekinti potenciális vendégnek, holott ma már egyre több fiatal vagy középkorú belföldi és külföldi turista is igényli a hosszú hétvégére vagy néhány napos ünnepre szóló szolgáltatásokat. Ennek alapfeltétele, hogy a szolgáltatók, az eddigi, kifejezetten gyógyításra szorítkozó terápiás tevékenységet kiterjesszék az aktív pihenést, regenerálódást segítőkre is. Így a fitnesz és wellness, a szépészeti és fogyókúrákra is, illetve a kikapcsolódást segítő sporttevékenységek lehetőségének megteremtésére. A pihenni vágyók többsége komplett szolgáltatást igényel, melynek révén pár nap leforgása alatt kipihenheti magát, és felfrissülve térhet vissza a munkába.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Program feladata a hazai gyógy- és termálturizmus fejlesztése, versenyképessé tétele. Állami pályázatok révén szorgalmazza a már meglévő termálfürdők rekonstrukcióját, illetve segíti újak építését. Támogatja a már feltárt, ám a szolgáltatások szempontjából inaktív termálkutak turisztikai hasznosítását. A rekonstrukciós program és az új fürdők építése mellett fontos szempont a hazai gyógyturizmus széleskörű népszerűsítése is, bel- és külföldön egyaránt. Míg korábban a termálszállók vendégeinek háromnegyede külföldi volt, mára megfordult az arány. A szolgáltatásokat igénylők 75 százaléka belföldi vendég, így kiemelt hangsúlyt kap a hazai népszerűsítés.

Parádi ivókúra májbetegeknek

A pihenni, regenerálódni vágyók újfajta igényeinek kielégítése mellett továbbra is látogatottak azok a gyógycentrumok, amelyek a betegek kiegészítő kezelését végzik. Sokan igénylik például a különböző ivókúrával, gyógy- és iszapfürdővel, gyógymasszázzsal egybekötött szolgáltatást. A kéntartalmú gyógyvizek például a máj- és epebántalmak mellett a diabétesz és a reumatikus panaszok kiegészítő kezelésére is sikerrel alkalmazhatók. Betegségfajtától függően fürdő és ivókúraként egyaránt eredményesek. Kénes forrásaink közül legismertebbek a harkányi, a gyöngyöspataji, a mezőkövesdi, a parádi, a balfi, a hévízi (egykori SZOT-szanatórium területén eredő) gyógyvizek.

Jelentőségük egyre nő, hiszen a megváltozott társadalmi és gazdasági körülmények miatt évről évre több emberen mutatkoznak a kénanyagcsere-betegségek. Okuk: a helytelen vagy hiányos táplálkozás, a folyamatos és tartós stressz, a megváltozott környezeti és klimatikus tényezők. A kénes gyógyvizek biológiai vizsgálatainak eredményei kimutatták, hogy hatásukra élénkül a sejtosztódás, katalizálódnak a regenerációs folyamatok, így például a sebgyógyulásban is fontos szerepük van. Mind fürdő-, mind ivókúra formájában jelentős szerepet játszhatnak a szervezet egészséges biokémiai folyamatainak helyreállításában.

A két vegyértékű kén antiallergén hatású, a gyógyvizekben általában tioszulfát alakban jelenik meg. Kimutathatóan pozitív hatása van az asztmára, illetve bizonyos bőrbetegségekre. Mivel a kénhidrogén serkenti az izomrostokban végbemenő glikolízist, jelentős befolyása van a szervezet szénhidrát-anyagcseréjére. Fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését. A parádi gyógyvíz, ivókúra formájában, a diabétesz kiegészítő terápiájában nyújt hatékony segítséget. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a cukorbetegek állandó kénhiányban szenvednek, szervezetük képtelen annak tárolására, így a szervezet kénháztartása károsodik.

A kén emésztőszervekre gyakorolt jótékony hatása az ivókúráknál jól megfigyelhető. A kénes víz (Hunyadi János, Ferencz József keserűvíz, glaubersós Mira) fokozza a bélperisztaltikát, a diasztáz és a tripszin emésztőképességét. A parádi kénes víz az epeürítést serkenti. A kénes ivókúra után fokozódik a húgysavürülés, enyhülnek a köszvényes tünetek. A máj méregtelenítő tevékenysége is fokozódik. A kénes víz további szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében, hurutoldó és értágító hatása is figyelemre méltó. Az ivókúra mellett a terápiás kezelésben jelentős javulás érhető el a kénes fürdőkúrák segítségével, hiszen a reumatikus panaszok legeredményesebb megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmasak.

Iszappakolás a hévízi tóból

A hazai gyógy-idegenforgalomban kiemelt szerepe van a hévízi melegvizű tónak. A fürdőterápia kombinálható ivókúrával, gőz- és gázinhalálással. A fürdőkúra orvosilag indikált reumatikus és degeneratív mozgásszervi betegségek (artrózis, spondilartrózis, diszkopátia), krónikus gyulladásos gerincoszlop és ízületi problémák (PCP, Bechterew-kór), kötőszöveti reumák (izom- és ízületiszalag-megbetegedések), anyagcserezavar miatt fellépő ízületi panaszok, a belső elválasztású mirigyek működési zavarai, bizonyos bőrbetegségek (psoriasis), krónikus nőgyógyászati panaszok kezelésében. Továbbá alkalmas törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek, ízületi és porckorong-operációk rehabilitációs kezelésére. Ellenjavallt viszont a rákbetegeknek, a krónikus, súlyos magas vérnyomásosoknak, az akut gyulladásban (visszér, ízületi gyulladás aktív fázisa), fertőző vagy vérképzőszervi betegségben szenvedőknek, továbbá a hirtelen fellépő, tudatvesztéssel járó betegséggel (epilepszia, Adam-Stockes szindróma) küszködőknek, a krónikus alkoholistáknak. Ugyancsak nem ajánlott az ekcémás betegeknek, a terápiás röntgenkezelésen átesetteknek (hat hétig) és a terheseknek.

A fürdőkúra mellett közismert a tó iszapjából készült, kúraszerűen alkalmazott pakolás jótékony hatása is. A testre 40-50 Celsius-fokosan felkent iszapréteg vérbőséget okoz, ezáltal felpezsdíti a keringést, az anyagcsere-folyamatokat és segíti az immunrendszer működését. Az iszapban lévő, bőrön át felszívódó anyagok pozitívan befolyásolják a vegetatív idegrendszert és a hormonháztartás funkcióit.

Otthoni termálfürdő

Az ásványi anyagokban gazdag termálvizek gyógyító hatását ma már bárki otthonában is élvezheti. A Holt-tengeri só vagy a sárvári termálkristály előírt mennyiségben, kúraszerűen alkalmazva az otthoni fürdőkád vizében is csaknem olyan hatásos, mint a kristályok származási helyén vett fürdőkúra. Napjainkban egyre többen élnek a thalassoterápia gyógyító erejével. Az ásványi anyagokban gazdag tengervizet a benne lebegő algákkal együtt alkalmazzák a kozmetikai és gyógyító kezelésekben. Mindenekelőtt mozgásszervi betegségekre, kopásos bántalmakra ajánlják. Ha a fürdőkúrát mozgásterápiával kombinálják, csökken a beteg fájdalma, javul az állapota. A terápiát testi-lelki túlterhelés, kimerültség, általános gyengeség kezelésére is alkalmazzák, továbbá az ekcéma, a pikkelysömör (psoriasis), az allergiás bőrpanaszok gyógyításánál. A kozmetológiában alakformáló hatását használják fel, mert kúraszerűen alkalmazva eltünteti a cellulitiszes gödröcskéket, méregteleníti a szervezetet, és segít a fogyókúrában.

Sebészek munkaköri ártalmai

A hát- és derékfájás, az izomzat állandó feszültsége nemcsak a folyamatosan ülőmunkát végzők panasza. A myogelosisos csomók a fogorvosok, sebészek hátán is megjelennek. Az állandó és egyforma statikus megterhelés miatt mozgásszerveik komoly károsodást szenvedhetnek. Néhány, műtőasztal mellett töltött évtized után szinte mindegyiküknél kialakulnak a mozgásszervi panaszok. Ezek ellenszere az életmódváltás, illetve komolyabb esetekben az ortopéd vagy reumatológus szakember beavatkozása. A reumás panaszok kezelésére a fizioterápiás eljárások széles skálája használható. A gyógyfürdők mellett alkalmazható a masszázs, a víz alatti vízsugármasszás, a súlyfürdő, illetve az iszapkezelés.

Jelentős forgalomnövekedés a Wellness&Spa hatására

A hazai gyógyszállók többsége ma már a wellness&spa szolgáltatást egyszerre kínálja. Ennek is köszönhető, hogy tavalyi forgalmuk 20-30 százalékkal nőtt a hagyományos szálláshelyekéhez képest. Az összes szállodai vendégéjszaka több mint egyharmadát az ilyen szolgáltatást is nyújtó hotelekben töltötték.

Magyarországon jelenleg körülbelül ötven, termálvizes szolgáltatásra alapozó wellness központ működik, ám ennek a többszörösére lenne szükség. A tradicionális gyógyvízszolgáltatást kínáló hotelek mellett egyre több szállodát modernizálnak úgy, hogy a környék addig kihasználatlan termálvízkincsét is kiaknázzák. Nemrégiben nyílt például Hékúton, Tapolcán, Zalakaroson, Egerben és Siófokon új wellness centrum.

Lóránth Ida

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com