Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Itthon

Lóránth Ida:

Hamis gyógyszerek, veszélyes pirulák

Akinek van számítógépe, Internet-kapcsolata, naponta akár több tucatnyi, kéretlen reklámlevéllel is kénytelen megküzdeni. Közülük a legveszélye­sebbek a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező felszólítások, amelyek online gyógyszervá­sárlásra buzdítanak.

Legjobb, ha ezeket a reklámleveleket azonnal eltávolítjuk, mert kivétel nélkül olyan készítményeket ajánlgatnak, amelyek jó esetben teljesen hatástalanok, rosszabb esetben pedig súlyosan károsítják a vásárló egészségét. (L. az internetes gyógyszervásárlásokról szóló korábbi cikkünket.) Erre a veszélyre figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti Intézet felhívása is.

Hosszú az út a molekulától a tablettáig

A tudományos felfedezéstől a gyógyszerré válásig nagyon hosszú (akár 20-25 év) az út, amely rendkívül munka- és eszközigényes, ám főként roppant drága folyamat. Nem véletlen, hogy egy-egy új molekula, amelyből egyszer majd gyógyszer lehet, a világ gyengébb gazdasági adottságokkal megáldott országaiból fejlesztésre, a leggazdagabb államok laboratóriumaiba „vándorol”. Egy-egy új gyógyszer kifejlesztése, „patikaéretté” tétele dollármilliárdokat is felemészthet.

A gyógyszerfejlesztés mindenkor betartandó alapelvei a hatékonyság és a biztonságosság. Az alapkutatásokat végző tudósok olyan új molekulákat keresnek, amelyek továbbfejlesztve felhasználhatók lehetnek majd valamely betegség kezelésére. Sokszor előfordul, hogy reménykeltők az alapkutatások, ám gyógyszerként később mégsem alkalmazhatók. Mócsai Attila, a budapesti Semmelweis Egyetem Immunológiai Intézetének adjunktusa szerint a felfedezett molekuláknak kicsiny töredékéből lesz csak gyógyszer.

A fejlesztésnek számos buktatója van, még a humán klinikai vizsgálatok fázisáig eljutó molekuláknak is kevesebb mint 10 százalékából lesz valóban gyógyszer. Problémát jelenthet például (és ez előre nem jelezhető), hogy a klinikai kipróbáláskor az emberi szervezet miként reagál az új hatóanyagra, milyenek és mekkorák lesznek a mellékhatások. A kutatóknak ekkor kell mérlegelni, hogy az új hatóanyagnak a gyógyító vagy a mellékhatásai az erősebbek. Ennek alapján hoznak döntést, hogy tovább fejlesztik azt, vagy sikertelennek nyilvánítják a próbálkozást.

Hosszú az út a fogyasztóig

Ahhoz, hogy egy új hatóanyag gyógyszerként forgalomba kerüljön, át kell esnie a kifejlesztés hosszadalmas és munkaigényes fázisain – mondja Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) munkatársa. A kémiai és gyártási feltételek teljesülését követően kerülhet sor az élő szervezetre való hatásosságának bizonyítására. Ha a klinikai vizsgálatokat megelőző laboratóriumi tesztek bizonyítják az új hatóanyag hatásosságát és viszonylagos ártalmatlanságát, elkezdődhet a többlépcsős, kórházi körülmények között végrehajtott, embereken történő kipróbálás. Ha a humán klinikai vizsgálat sorozat is sikeres, és bebizonyosodik a gyógyítási előny/mellékhatások kockázati arányának megfelelő volta, a gyártó kérheti az új gyógyszer forgalomba hozatalának engedélyeztetését. Az általa benyújtott vizsgálati dokumentációt az OGYI értékeli, pozitív eredmény esetén pedig bejegyzi a gyógyszert a hazai gyógyszertörzskönyve és kiadja a forgalomba hozatali engedélyt.

A fentiekből jól látható, hogy az új gyógyszerek forgalomba hozatalának feltételei rendkívül szigorúak Európában és Magyarországon egyaránt, ám mégis mind nagyobb a veszélye annak, hogy az emberek ellenőrizetlen, nagyon gyakran hamis gyógyszerekhez jutnak, azokat szedik, és jó esetben nem gyógyulnak meg tőle, rossz esetben súlyos egészségkárosodást szenvednek.

Óvakodjunk a hamisítványoktól!

A hamis gyógyszerek elterjedése világszerte egyre több gondot okoz. Erre hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, amely római ülésén globális együttműködésre szólította fel a világ politikusait és egészségügyi szakembereit. A konferencia résztvevőinek álláspontja szerint Európában központi testületet kellene létrehozni, melynek feladata lenne, hogy figyelje a folyamatokat, és javaslatokat dolgozzon ki a hamisítványok terjesztésének megakadályozására.

A szervezet statisztikája szerint napjainkban a Föld gyógyszerkereskedelmének átlagosan 10 százalékát a hamisítványok teszik ki. Vannak országok, amelyekben ennél sokkal rosszabb a helyzet. Oroszországban például a gyógyszerforgalom 20, Mexikóban 40, Nigériában pedig a 80 százaléka hamisítvány. A kriminológiai statisztikák szerint a gyógyszerhamisítás az egyik legdinamikusabban fejlődő bűnözési ágazat; 2010-re az öt évvel korábbihoz képest a hamisítványok 92 százalékos bővülését jósolják a kutatók. Ennek eredményeként csak az Egyesült Államokban körülbelül 75 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak majd le.

Olyan, mint az eredeti

A hamis gyógyszerek jellemzője, hogy külsejükben nagyon hasonlítanak az eredetire, így megtévesztik a fogyasztót. Egy amerikai felmérés szerint 2004-ben az Interneten magánterjesztők által hirdetett gyógyszerek mindegyike hamis volt, amelyek vagy lényegesen kevesebb hatóanyagot tartalmaztak a gyári készítménynél, vagy egyáltalán nem volt bennük hatóanyag. Olyan is előfordult, amelyikben az emberi szervezetre ártalmas vegyületeket találtak.

A hamis készítmények ajánlatai Magyarországon is megjelentek. Azok általában a világhálón érkeznek, de vannak piacokon, aluljárókban árusítók is. Leggyakrabban különböző férfi potencianövelőket, antibiotikumokat, idegcsillapítókat kínálnak, de előfordult már, hogy hamisított inzulint ajánlottak megvételre.

Az OGYI meghatározása szerint a hamisított gyógyszerek legjellemzőbb egészségügyi kockázatai: a hatástalanság, az előírtnál kevesebb hatóanyag-tartalom, amely például az antibiotikumoknál rezisztenciát (a szervezet gyógyító hatással szembeni ellenállása) eredményezhet. Továbbá a súlyos mellékhatásokat (maradandó károsodást, néha halált) okozó hibás (pl. magasabb) hatóanyag-tartalom, a szennyezett, rossz minőségű olcsó ható- és segédanyagok, a rossz gyógyszerforma, a mérgezőanyag-tartalom. Az intézet állásfoglalása szerint a betegeknek fontos tudni, hogy a gyógyszer-forgalmazási engedéllyel rendelkező ellátónál vásárolt gyógyszernél a gyártót, a nagykereskedőt, a gyógyszerészt és az orvost is törvényben meghatározott anyagi és erkölcsi felelősség terheli. Így az ott vásárolt termékek minősége garantált. Az illegális árusoknál vett gyógyszer által okozott esetleges mellékhatásokért, egészségügyi károsodásokért senki sem vállal felelősséget, a fogyasztó nem számíthat jogorvoslatra vagy kártérítésre.

Miről ismerhető fel a hamisítvány?

Az OGYI szerint a hamis készítmények többsége felismerhető a csomagolóanyagok silányabb minőségéről, a dobozon szereplő grafikai elemek szokatlan formájáról, színéről. A doboz adathiányos (gyártási és törzskönyvi szám, gyártási és lejárati idő) voltáról. Továbbá a gyártók által a hamisítás elkerülése végett alkalmazott jelek (hologramm, biztonsági zár, tépőmatrica, dombornyomás) hiányáról. Árulkodó jel lehet a gyógyszer szokatlan színe, formája, állaga is, esetleg a furcsa mellékíz.

Hogyan kerüljük el a hamisítványokat?

Csak patikákban vagy azokban a kijelölt üzletekben vásároljunk gyógyszert, ahol ehhez megvannak a törvényben előírt feltételek. Nyaralás, utazás alkalmával az Európai Unió határain belül szintén a gyógyszerárusításra kijelölt helyeken vásároljunk, távolabbi országokba pedig itthonról vigyük magunkkal a megfelelő mennyiségű gyógyszert. Internetről, piacról, „kéz alól” saját egészségünk védelmében soha ne vásároljunk. Kivételt képezhet ez alól a Magyarországon is hamarosan elterjedő on-line patikai szolgáltatás. Az ilyen tevékenységre vállalkozó gyógyszertárak honlapjai szabadon megtekinthetők, működésük a Magyar Gyógyszerész Kamaránál bármikor ellenőrizhető.

Hamisítás ellen technika

Az Egyesült Államokban olyan rádiófrekvenciás azonosító rendszert mutatott be az IBM, amely egy beépített chip segítségével végigkíséri a gyógyszereket az útjukon, a gyártótól egészen a felhasználóig. A rendszer szoftverei és szolgáltatásai révén kiszűrhetők a gyógyszertolvajok, a hamisítók, a forgalmazókat pedig megkíméli a visszahívott termékek becserélése miatti kellemetlenségektől.

Lóránth Ida

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#44 Zocsesz 2008-11-19 13:30:40
 
tényleg ijesztő... megcsináltam a tesztet... 13 pontom lett. :( és igazad is van, nekem is hiányzik már, hogy egy nagyon spricceljek! bár a csajom szeret, azt mondja, nem gáz, és hogy szereti, ha mást csinálunk, de biztos neki is jobb lenne... tudod, amióta együtt vagyunk, nem is igazán ment nekem, de ő kezdettől megértő volt. ennyit igazán megtehetek érte! de a doki kezét letöröm, ha a seggemet meg meri közelíteni!
#43 richie76 2008-11-19 11:57:59
 
ne viccelj már, ember? asszed a csajod örökre eltűri majd, hogy csak a kezedet használod 100%-osan? kinek jó ez? mikor élveztél utoljára akkorát, mint tizenhat évesen? menj orvoshoz! olvasd el a tájékoztatót a honlapon! tényleg, már írtam, mi volt a bátyámmal! nem veszíthetsz semmit! csak a filmeken nyomnak be oda tövig valamit... mert így jobban röhögsz a szereplőkön. nem kell félned egyetlen orvostól sem!
#42 Zocsesz 2008-11-19 11:39:17
 
pfú haver! nagyon kemény ez a videó! ha ennek a fele igaz, akkor lefosom a bokám! mégis, mit tegyek? parázok egy dokitól, vágod? nem hiszem, hogy elmegyek, inkább maradok így! néha azért még megy... és általában ha a csajom segít egy kicsit, néhány percig mindig kitartok, aztán áttérek kézi üzemmódra...
#41 richie76 2008-11-19 11:29:10
 
ja, és a filmet nem küldtem el: http://szexdoktor.hu/videok/ne-dolj-be-az-interneten-kaphato-hamisitvanyoknak.html vagy ott is fenn van, amit még az előbb írtam. hardboy.hu érdemes!
#40 richie76 2008-11-19 11:27:19
 
ne! Zocsesz! figyelj! nézd meg a filmet! nagggyon kemény! most ne is a faszit vagy a patkányt, hanem hogy mi a szar lehet azokban, amit nem patikából veszel! hallottam egyszer, hogy van olyan, amiben cián is van... szerinted? lépten-nyomon áll valaki az utcán, aki bármikor szivesen elad neked bármi ilyet... persze, a költségeket majd természetben visszafizeted egyszer!
#39 Zocsesz 2008-11-19 11:12:12
 
na jó, figyelj, ha jól tudom, nem a gyógyszertár az egyetlen, ahol lehet ilyen pirulákat kapni, úgyhogy úgy lesz a legjobb, ha utána nézek valami weblapon, azt megveszem valakitől. olcsóbb is, gyorsabb is, és még a seggembe se nyúlnak majd bele!
#38 richie76 2008-11-19 10:41:14
 
figyelj, nem tudom, miket képzelsz ezekről a vizsgálatokról, de inkább tájékozódj egy kicsit! biztosan megnyugtatnak majd ezek az információk: http://hardboy.hu/ a bátyám 10 évvel idősebb nálam, neki volt már ilyen gondja, és amikor beutalta urológushoz a háziorvosa, akkor mindössze egy vérvételre és egy ultrahangra kellett elmennie! nem egy szörnyűség egyik sem! ennyit igazán megtehetnél az asszonyért! nem?
#37 Zocsesz 2008-11-18 16:34:29
 
akkoris, ez nőknél sokkal elfogadottabb!! nekik évente, félévente kötelező vizsgálat van, de az én farkamba még nem dugtak soha semmit..
#36 Zocsesz 2008-11-18 16:34:27
 
akkoris, ez nőknél sokkal elfogadottabb!! nekik évente, félévente kötelező vizsgálat van, de az én farkamba még nem dugtak soha semmit..
#35 richie76 2008-11-18 16:30:46
 
ne hülyülj már ember? hogy lenne ez kínos? miért amikor a csajod elmegy nőgyógyászhoz, neki ne legyen kínos? benne turkál egy pasi, aztán megfogdossa a melleit... gondolkodj már el ezen egy kicsit! azért teszi, hogy egészséges maradjon, és nem utolsó sorban azért, hogy te jól tudd vele érezni magadat, és ne ragasszon rád semmit... akkor most ő megteszi, te nem? szerintem menj el. igazság szerint nekünk, férfiaknak is minimum évente mennünk kéne...
#34 Zocsesz 2008-11-18 15:02:35
 
azért ez eléggé férfiúsági kérdés...
#33 harmatlaci 2008-11-18 13:36:17
 
hát ez nem kínos! szerintem nézz körül a környezetedben,és a 35 év fölötti férfiak legalább a felel hidd el,hogy használ valamilyen potencia készítményt! Szomorú, hogy ilyet kínosnak érzel!
#32 Zocsesz 2008-11-18 12:05:36
 
borzasztóan kínos. meg nekem ne súgjonak össze a hátam mögött h : "ennek a köcsögnek sem áll föl!!"
#31 mano699 2008-11-18 11:57:33
 
pedig bizony érdemes szakvéleményt kérni, ha nem is akarsz levetkőzni, legalább jó tanácsokkal el tud látni, és meg tudja mondani, melyik a megbízható gyógyszer, és hol lehet beszerezni
#30 Zocsesz 2008-11-18 11:05:52
 
az én farkamat ne lesegesse senki!! tuti h nem mennék orvoshoz, már bocs.
#29 mano699 2008-11-17 15:11:32
 
nem kellemetlen csak nem kell arra gondolni h most valaki azt nézegeti :P
de mindenképp menj el és ne valami netes spamről rendelj tablettákat. túl sok a kockázat.
#28 imendei 2008-11-04 10:44:04
 
Férfitársaimat kérdezném,hogy nem volt cikis elmenni háziorvoshoz vagy szexológushoz? Egyáltalán kihez lehet fordulnom "gond" esetén?
#27 typerman 2008-10-22 11:11:51
 
Nálam meg az az alapvető, hogy egészségügyi problémákkal orvoshoz megyek, és nem találom ki magamnak mit szedjek
#26 remember 2008-10-21 09:59:15
 
Azért vannak alapvető dolgok szerintem. Egy a sok közűl, hogy nem olvasom végig ezeket a spam leveleket, hanem azonnal tőrlöm őket. A másik, hogy interneten keresztűl én nem szívesen vásárolok. Ki tudja, hogy honnan jött, mit tartalmaz. Főleg azok után amiket ugye hall az ember. Tejpor stb. Vigyázni kell, és tájékozódni szerintem.
#25 balazs107 2008-10-16 15:55:02
 
egyik ismerősömnek is ilyen problémája volt,feketén szuerzett be viagrát kb 2 hétig szedhette és utána korházba került vesekövel a gyógyszer miatt,de az ottani kivizsgálások miatt kiderült h cukorbeteg és amiatt voltak neki merevedési problémái.Aztán arra is kapott gyógyszert és minden megjavult.szóval ez is csak azt bizonyítja h érdemes időben elmenni orvoshoz és nem a fekete piacon vásárolni...
#24 aftershocktime 2008-10-15 16:56:52
 
ez igaz a spameléssel engem is meglehet örjíteni...naponta kb 5 ilyen levelem érkezik.
#23 Csorlo 2008-10-15 16:28:58
 
Pont erre, hogy nem reklámoz hanem segítséget nyújt, meg mivel nem küld spameket!
#22 nuggirl 2008-10-15 16:26:08
 
Csorlo! Te miről beszélsz??? Amiket kapsz mailban nap mint nap (nekem is azzal van tele a spam mappám) konkrét interneten rendelhető termékeket reklámoznak. A hardboy.hu nem reklámoz semmilyen terméket...tehát mire is érted hogy megbízható? és mit értessz többi alatt? De lehet hogy csak félre értettelek...
#21 aftershocktime 2008-10-15 16:21:03
 
jah oké most olvastam bele az oldalba figyelmesebben ,szóval ezeket csak receptre adják ki...dokihoz viszont nem megyek szivesen kivizsgálásra:/
#20 Csorlo 2008-10-15 15:11:10
 
Mellesleg sztem pont azért megbízható mert ugye arról szól, hogy csak megbízható forrásból vegyünk ilyen gyógyszereket
#19 Csorlo 2008-10-15 15:02:25
 
én is megnéztem ezt a hardboy-t
Sztem azért megbízhatóbb, mint a többi mert mint mindenki én is kapom viagras spameket de hardboy-osat még nem kaptam, persze ettől még nem tudom 100%-an hogy megbízható, de megbízhatóbbnak tűnik mint a többi
#18 aftershocktime 2008-10-15 13:52:04
 
jó és ha erről az oldalról rendelsz nem ugyanolyan??honnan tudod h ők nem vágnak át?
#17 pongor 2008-10-15 12:01:22
 
Tényleg hasznos oldal a hardboy.hu, de elég érdekesnek tartom azt aki pl egy rakat spamből ami mind azt írja hogy vegyél viagrát, vesz valaki! Az szerintem eléggé egyértelmű hogy nem egy megbízható forrásból van!
#16 willi 2008-10-07 12:51:54
 
Na hát ide lehetetlen berakni a linket:(
#15 willi 2008-10-07 12:51:08
 
Sziasztok!Megnéztem ezt a jó kis oldalt én is.Itt a linkje,merthogy eddig nem nagyon sikerült beszúrni:http://www.hardboy.hu/.
Nagyon sok hasznosságot találtam,az a film a kedvencem,vicces,de sajna elég komoly problémát jelenít meg.És sokan tényleg továbbra is bedőlnek a hamisítványoknak,amik a neten terjengenek.Nem szabad!
Ezenkivül van ott egy teszt mellyel lemérheted magad mennyire vagy férfi.
#14 mucsbel 2008-10-03 16:03:35
 
Egyetértek! Jobb is inkább az orvoshoz menni!
#13 Zocsesz 2008-10-03 12:45:51
 
hamisítványt? ugye most csak viccelsz? megéri az a pár száz forint különbség a pasidnak, és aztán vállalja hogy esetleg tönkremegy az egészsége vagy a férfiassága végleg?
#12 alexandra232 2008-10-03 12:06:57
 
Jó neked nuggirl!! Nekünk már volt egy pár kellemetlen helyzetünk:S Az a kulcs a megoldáshoz, hogy gyorsan orvoshoz kell fordulni. A férfiakat elég nehéz revenni az ilyesmire, de meg kell velük értetni, hogy muszáj orvoshoz fordulni ilyen panaszokkal.
#11 nuggirl 2008-10-03 11:58:13
 
jó hát biztos jó, mivel csak orvossal lehet feliratni, de szerencsére az én barátomnak nincsenek ilyen bajai, mondjuk ha lenne, kapna is ha nem az orvoshoz menne hanem vmi hamisítványt venne
#10 alexandra232 2008-09-30 13:46:10
 
csak ajánlani tudom! a pasim már tesztelte a szakértelmüket:p
#9 bormarcsi55 2008-09-30 10:41:50
 
No ennek örülök. Ha egy harcraképes férfival több szaladgál a világban, nekem már megérte :P
#8 mucsbel 2008-09-30 09:53:19
 
Bormarcsi55 köszi a segítséget :), tényleg találtam hasznos infókat a hardboy.hu-n
#7 bormarcsi55 2008-09-25 13:33:22
 
No látszik, hogy a kódokhoz nem értek. Mindegy, www.hardboy.hu , www. szexdoktor.hu érdemes megnézni. Ha valaki tudja, hogy kell a linket is megcsinálhatja:)
#6 bormarcsi55 2008-09-25 13:31:59
 
Még egy dolog. Mindenki azt mondogatja, h legtöbbször csak pszichés eredetű a dolog, pedig én több helyen is azt olvastam, hogy általában szervi okok vannak. [url=http://www.hardboy.hu]Hardboy[/url] [url=http://www.szexdoktor.hu]Szexdoktor[/url] például.
#5 Pumpeti 2008-09-25 11:52:53
 
Egyetértek bormarcsa! ez nem játék! én biztos, hogy nem próbálnék ki semmi ilyen netes vitamint stb. ha egyszer csődöt mondana a lompos!! hülye aki ezekhez nyúl!
#4 bormarcsi55 2008-09-25 10:54:32
 
Én elhiszem, hogy ez nem egy büszkeségre okot adó dolog, de akkor sem értem, hogy vagytok képesek az életetekkel játszani. Nekem egy cukros pasim volt, akinek gondjai voltak a dologgal, de nem merte elmondani az orvosának, csak kínlódott. Végül én beszéltem a dokival, és utólag hálás volt érte, hogy segítettem.
#3 Zocsesz 2008-09-25 10:04:58
 
Hát én netről egyedül vitaminokat rendeltem, de úgy éreztem semmi értelme a kényelmességnek, egészséges egy kicsit járni utána. Ha már netről rendelek, akkor csak patikák honlapjáról, és nem vényköteles gyógyszereket. pláne nem ilyen fontosságúakat! Nézzetek szét neten, vannak külön oldalak, amik felhívják a figyelmet az illegális szerek mellékhatásaira. Na meg ha már támogatok valakit azzal, h gyógyszert veszek, akkor az egy olyan cég legyen, aki további kutatásokra fordítja a pénzt, és nem tünteti el egy pillanat alatt.
#2 pongor 2008-09-25 09:50:09
 
Egyszer én is belefutottam abba a hibába, hogy neten vettem magamnak gyógyszert, mert szégyelltem elmenni orvoshoz. (igen, potencianövelőt vásároltam) Elkezdtem szedni, majd egy hét után napi szinten volt hasmenésem, émelygés és rosszullétek. Ráadásul a teljesítményem sem javult. Ezek után mentem el egy orvoshoz, aki először jól megszidott, majd azt tanácsolta, hogy soha többet ne vásároljak ilyen termékeket. Sem netről, sem újságból, mert azok csak ártani fognak. Megfogadtam a tanácsát, azóta csak receptre kapható készítményeket vásárolok. Lehet, hogy drágább, de legalább nem, tesz tönkre.
#1 Gloria 2007-04-18 19:52:53
 
A cikk legvégéhez csak annyi, hogy a gyógyszerazonosító chipeket nem csak a hamisítás megnehezítése végett találták ki, felhasználható a fogyasztói szokások követésére is, valamint arra is, hogy mérjék, hogy melyik környéken mennyi fogy bizonyos gyógyszerekből, és a gyógyszergyárak ehhez az információhoz igazíthassák reklámjaikat. Nekem egy kicsit borsózik a hátam ettől a technikától.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com