Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nyílt tér

„Csoda” vagy utánajárás?

Gyógyulás a Bechterew-kórból

Ezt a betegséget gyógyíthatatlannak tartják. Lehet lassítani a rosszabbodást, enyhíteni a tüneteket, a hivatalos orvoslás azonban tehetetlen. Az alábbi történet egy anya levele arról, hogyan vette fel a harcot – és győzött. Kiderítette, „mindössze” hiánybetegségről van szó.

2/1. oldal

Az alábbi gyógyulástörténetet azért teszem közzé, mert úgy vélem, a konkrét kórképen túlmutató tanulságai vannak. A gyógyulni akaró embernek tudomásul kell vennie, hogy az orvoslás egy szakma, amelyben a még oly lelkiismeretes orvosok is szakmájuk torzulásai miatt bizonyos kérdésekben csőlátással bírnak. Tudhatnak mindent a gyógyszerekről, az orvosi beavatkozásokról, de ez a tudás nem fedi le az alternatív orvoslás megannyi felismerését és tapasztalatát. Az alábbi történetben sok következtetés talán vitatható (mérgek a szervezetben, kineziológus, mint a „lélek” terapeutája), de egy vitathatatlan: az eredmény. A történet üzenete: „Ember, vedd kezedbe a sorsodat! Az egészséged neked a legfontosabb”. (Szendi Gábor)

A diagnózis

2005 őszén elkezdett panaszkodni az akkor 16 éves lányunk, hogy fáj a háta. Mivel nagyon magas volt, (akkor már 176 cm), arra gondoltam, gyorsan nő, és ennek tulajdonítottam a panaszt. De addig-addig panaszkodott és egyre sűrűbben, hogy a végén, 2006 tavaszán úgy gondoltam, ha ennyit nyekereg, meg kellene nézetni, mi okozhatja a panaszt. Sohasem gondoltam volna, hogy egy „gyógyíthatatlan”?? betegségbe botlunk bele.

Először ortopédiára vittük. A 2 irányú gerinc rtg nem mutatott ki elváltozást, így nem ortopédiai ellátásra szorult. Viszont panasz esetén reumatológiai kivizsgálást javasolt az orvos. A panasz nem szűnt meg, és a reumatológián kötöttünk ki vele. Szerencsére az orvosnő komolyan vette a panaszt, és kiírt betekintő szakrum felvételt (ami annyit jelent, hogy a beteg hanyatt fekszik az rtg alatt, és egy bizonyos szögben fényképezik le a medencét, mintha kiterítve lenne, úgy látszik a felvételen) és izotóp vizsgálatot. Nos, a 17. születésnapjára ajándékként kapott egy diagnózist, Bechterew-et, más néven SPA-t, vagyis spondylitis ankylopoetika. A dr-nőnek 2 mondata volt:

1. Nem írtam még le, de így szokott kezdődni a Bechterew. (Miután látta, hogy kikattantam – az orvos elszólta magát, hiszen nem tudta, hogy én eü-s háttérrel rendelkezem, és tudom, miről van szó, tételem volt a szakvizsgán, és ennek sajnos minden formáját láttam.) Lett egy második mondata is.
2. Szedje össze magát, mert nagyon sok lelki támaszra lesz szüksége.
De az első gondolatom az volt, hogy ezt nem, ezt nem engedem meg, mindegy, hogy mit kell megtenni, megteszem, de a lányom nem hagyom. Ez volt a mozgatórugó.

A kór

A Bechterew multifaktoriális kóreredetű betegség, tehát küszöb feletti mértékű speciális poligén terheltség esetén, környezeti tényezők provokációs hatására alakul ki. Idült, előrehaladó, a gerinc elmerevedését és az ízületek pusztulását okozó betegség, amely később érinti a belső szerveket is, így az aortabillentyűt és a veséket is. Összenő a gerinc és a borda, a szegycsont és a borda, altatni nem lehet, ha netán valamikor műtétre kerülne sor, mert nincs mellkasi kitérés. Epidurálni sem lehet, mert az összenőtt csigolyák között nem lehet beszúrni a tűt. A betegség átterjed a csípőre, vállakra, a szivárványhártyára – ez látáskárosodással jár –, majd mikor a baj annyira elhatalmasodott, sebészeti úton eltávolítják a gyulladt szöveteket, és protézisek beültetésével javítják az elveszített mozgást. Eközben a vese érintettsége miatt ott az amyloidosis (lerakódás a vesékben, fehérjevizelés hívhatja fel rá a figyelmet, és igen gyakran nephrosis-szindróma alakul ki) veszélye. És lehet, hogy nem is volt beteg.

Először nem hittem el. Nyakamba vettem az országot, és vittem, amerre az eszem kiadta. Arra gondoltam, hátha mégsem Bechterew, és a legjobb esetben félrediagnosztizálták, engem meg jól megijesztettek. Hát nem.

A New York-i kritériumoknak teljesen megfelelt, az rtg és izotópvizsgálat a kontrollon is pozitív lett. Nem volt mese, ez van. Elkezdtük a terápiát, de tudtam, hogy hagyományos kezeléssel ez az út hova vezet. Ment a gyógytorna, vízitorma, UH-kezelés, Aflamin, Apranax, Indometacin, mindegy, hogy mit tettünk, semmi nem ért semmit, de semmit. És egyre betegebb lett.

A kálvária kezdete

Közben kaptunk egy lehetőséget, hogy biológiai terápiát kaphat, mivel semmi nem használ semmit. Ahhoz, hogy a biológiai terápiát hamarabb kaphassa, belementünk a gyógyszergyártó cég kutatási, kísérleti programjába, amelyben az összehasonlító anyag Enbrel (etanercept) és Salazopyrin volt. De ahhoz, hogy mehessen a program, ahhoz kellettek belgyógyászati és tüdőgyógyászati eredmények. Valahonnan innen indult el a kálvária.

Vittem a belgyógyászhoz, aki gyorsan megcsinált mindent, de mondta, hogy van neki egy barátnője, aki ugyanebben a betegségben szenved/ett, és úgy volt, hogy mi segítünk neki, hogy a megfelelő kezelést megkaphassa. Ma ő masszírozza a lányomat. De máshogy alakult.

Közben nálunk ment a kísérlet, ami nem ért semmit, feltehetően placebót kaphatott, (a mai napig nem tudom), hiszen a szervezet semmire nem reagált. Már havonta kb. 460 db gyógyszert szedett, 3x2 Indometacinum, fokozatosan emelve 3x2-re a Salazopyrin, gyomorvédő, Tramadol, ami nem szüntette meg a fájdalmat, vashiány miatt Maltofert, Movalist, mert az Indometacin nem ért semmit stb.

Mikor befejeződött a kísérlet, másnap az Anyu az Égbe ment. Csak hogy, ha meg kell bolonduljak, biztosan sikerüljön. Majd decemberben Aput vittem a főorvosnőhöz, és csak úgy illendőségből megkérdeztem, hogy van a barátnőd? Te figyelj, jól. Ha hiszed, ha nem, jól. És ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el. Megkérdeztem, mit csinál, és össze tudna-e vele hozni. Persze, nagyon szívesen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#11 Kata1958 2009-10-24 20:08:02
 
Írjatok az l.kata1@citromail.hu-ra.

A világ egyik legegyszerűbb dolga.
#10 gida71 2009-10-19 16:08:44
 
Sziasztok! Az előző társamhoz (ruja) csatlakozva engem is érdekel, hogyan lehetne felvenni olyan emberrel a kapcsolatot aki már a gyógyulás útjára lépett, esetleg meg is gyógyult!!!
Köszi előre is!
#9 ruja 2009-10-18 20:02:22
 
Sziasztok hol lehetne a cikben szereplökkel felvenni a kapcsolatot.Én is becterewes vagyok...
#8 Piroskata 2009-09-03 11:53:32
 
Kedves Hajni! Ha lehet mentsék meg fogaidat, és ne húzzák ki mert nem fog segíteni. Nekem 13 éve a jobb elsőt 1.-t az ORFI-ban ha engedem azonnal kikapják. Idehaza megműtötték (gyökérkezelt és begócosodott) azóta reakciómentes. Ezt a legkönnyebb, kihúzni de nem nő helyette másik. Ezt azért írom mert Édesnyámnak is kiszedték annak idején, és amikor olyan állapotba került hogy magát nem tudta ellátni rengeteg problémát okozott a műfogsor. Pl lene csusszon a torkára amikor fekszik stb. Édesapámnak az utolsó 8-10 fogát khúzták, hogy majd a műfogsor milyen nagyszerű lesz. Sohasem tudta hordani, és egy másik fogorvos azt mondta neki: Uram az Ön szájpadlása anatóniailag olyan, hogy nincs fogorvos aki arra fogsort tudna csinálni. kb 40 éve élek a betegséggel, 13 évig Polydyscopátiával kezeltek. 3 gyermeket neveltünk fel. Nem volt könnyű, most sem az, de vannak megoldások melyek segítenek az elviselésben. Szívesen átadom amit tudok. Közelebbit a pipacs53@gmail.com-on. Szeretettel.:Piroska
#7 Kata1958 2009-08-20 21:27:16
 
Kedves Hajnalka. Tudnék neked segíteni? Még egész jól javítható vagy. üdv: Kata
#6 kadosa 2009-08-18 15:49:42
 
kedves Mindenki!
A bechterewes cikk folytatását szeretném elolvasni, de a regisztráció és a hírlevélre történő feliratkozás után sem tudom megtalálni. Ha valaki tudna segíteni, hol találom meg az említett cikk folytatását, kérem értesítsen!
köszönettel
Kadosa Kiss József
kadosakj@gmail.com
#5 Baloghné Jónás Hajnalka 2009-08-14 07:06:04
 
Sziasztok nálam most diagnosztizálták a kórt 4 év mellékezelés után és ott tartok,hogy kiveszik a mandulámat meg kihuznak 5 fogamat.Nagyon kivagyok lelkileg.A III.stádiumba vagyok.Ezt épp ésszel szerintem nem igazán lehet felfogni.Aki ebben a kórban szenved hát gyogyulást kivánok neki.Üdv:HAJNI
#4 Piroskata 2009-08-02 17:50:13
 
Kedves Kata!
Köszönöm válaszodat, és az elismerést. Köszönöm az elérhetőségedet. Bizonyosan sokat tudunk egymásnak majd mondani. Én is sajnálom hogy nem találkoztunk 30 éve, de most az jutott eszembe ha szüleim most élnének talán a mai ismereteim birtokában tudnék az ő szenvedéseiken is enyhíteni. De ez már elmúlt.
Jelenleg gerincem a derék egy pontján hajlik, kizárólag csípőből tudok és csak előre hajolni. Sajnos az csak mese hogy ez csak a gerinc betegsége, mert ez az egész testet lelket érinti, És az sem igaz hogy kitombolja magát és tovább nem fáj. Legalábbis számomra egy végtelenbe nyúló folyamatnak tűnik. Ugyanis ahol már összeállt, ott valóban nem fáj, mert nem tud megmozdulni, de akkor mellette, és így gyakorlatilag mindig van a testnek olyan része ami mellette van. Annyi bizonyos hogy ezt a betegséget főként az érzékeny lelkű szorongó emberek hordozzák. Visszatekintve elmúlt szeretteimre mindkét ágon garázdálkodott a kór. Apai Nagyanyám utolsó évtizedében csak székkel tudott közlekedni. Anyai nagyanyámnak elég volt a bot, de kampósbottá formálódott apró gerincéhez csatlakozó kezeit, lábait fürge gyíkként használta, mert mindig sietett. Legalábbis erre emlékszem. Hogy miért alakult így életük a válasz csak annyi lehet: Ezt az élet hozta.Harc a gonosszal? Nincs értelme bűnbakokat keresni.
A gyermekeimnek is vannak panaszaik, de semmi sem úgy van ahogy nálam volt, és azokba a sikertelen kezelési kísérletekbe nem is akarom őket bevonni amelyeken én keresztül mentem. Egyet tudok mondani, mindig azokat a megoldásokat kell keresni melyek szoros kapcsolatban vannak a természettel, és bizonyítottan nincs mellékhatásuk.
Ami a legnehezebb volt elfogadni az emberi értetlenséget, illetve annak megnyilvánulási formáit megtanulni kezelni, és feldolgozni. Szeretettel: Piroskata
#3 Kata1958 2009-08-01 11:59:16
 
Kedves Piroska.

Köszönöm a jókívánságaidat, és nagyon, de nagyon sajnálom, hogy nem találkoztunk 30 éve, és én nem tudtam azt, hogy hogyan tudnék neked segíteni így ismeretlenül is. Ami becsontosodott végleg, az úgy marad, és hát, 35 év után el tudom képzelni, min mntél keresztül. Láttam minden formáját. De vigasztaljon az a tudat, hogy legalább tudod azt, hogy hogyan tudod a gyermekeidet megvédeni. Minden tiszteletem a TIED, és úgy gondolom, eléggé kitombolta magát a kór, így kezd békén hagyni. Amit tennék a helyedben. Óvatosan kezdeném a tisztító kúrát, májat, vesét nem hirtelen megterhelve. De azt folyamatosan, hogy ne terheld meg a szervezeted. De azt hiszem, nem kell neked már az én zseniális agyam, minden le van írva. Azt látom, a Te tapasztalataid igencsak felül múlja az emberi tűrőképesség határát, a gyerekek tartották benned az erőt, a muszáj nagy úr. Kívánok Neked jó sok erőt, kitartást, és ha gondolod, írhatsz a l.kata1@citromail.hu- ra. Köszönök mindent Neked, Kata
#2 Piroskata 2009-07-29 23:57:16
 
Gratulálok az Édesanyának, és sok-sok erőt kívánok mnikettőjüknek! Én is a kórral küzdök több mint 35 éve, miközben 3 gyermeket veveltünk fel. 2 éve kénytelen voltam a leszázalékolást mint terhelés csökkentő dologot igényelni, de addig dolgoztam, ami egyáltalán nem volt egyszerű a mai intoleratív világban. A hagyományos gyógymódokból kigyóntam, és annak ellenére, hogy jelenleg csak a biológiai terápiát jelölték meg számomra mint üdvözítő gyógymódot, még mindig bízom abban, hogy van más út is. És íme van. Igaz én is kutattam, és találtam, de meggyógyulni nem sikerült. Jelenleg az akkupunktúra az ami elviselhetővé teszi fájdalmaimat. Sok lemondással járt eddigi életem, gondolok itt a diétákra, életmód változtatásokra, (és a tény elviselésére, hogy egyes orvosok leírtak), melyek gyakorlásához szükséges erőm el-elfogy. Eddigi tapasztalataimat szívesen megosztanám bárkivel akinek szüsége van rá. Szerettel: Piroskata
#1 czmor kati 2009-07-29 23:03:16
 
Nagyon gratulálok az anyukának, hogy ezt végig csinálta és rá jött, hogy miröl is van szó egyáltalán. Az az igazság mindenkinek magára oda kell figyelni. üdvözlettel Kati

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com