Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Itthon

Mozgásszervi kórképek: kétmillió ember érintett

A mozgásszervi kórképek a legköltségesebb betegségcsoportba tartoznak; Magyarországon életüknek valamelyik szakaszában legalább 2 millióan szenvednek miatta – tájékoztatott Bálint Géza professzor, a 2000-ben kezdődött csont és ízület évtizede hazai koordinátora.

Hazánkban 50-100 ezerre tehető a rheumatoid arthritises (RA) betegek száma, 20 ezer ember Bechterew-kórban, 800 ezer csontritkulásban szenved, és 1,3 milliónak van ízületi kopása.

Az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet egykori főigazgatója, Bálint Géza hangsúlyozta, hogy az életminőség nagyfokú romlásához vezető mozgásszervi megbetegedések az érintetteknek és az egészségbiztosítónak már ma is óriási költséget jelentenek, és egyre öregedő társadalmunkban bizonyára tovább nő a következő évtizedekben a gyógyításra, illetve a szinten tartásra fordítandó kiadás. Hatalmas pénzeket emésztenek majd fel az európai egészségügyi és szociális rendszerekben a kórházi, a gyógyszerezési, a rehabilitációs kiadások, és megnövekednek a munkából kiesett napok miatti veszteségek.

Az ízületi betegek világnapján tartott tudományos rendezvény előadói kiemelték, hogy a különböző korosztályokban Európában százmilliónál több a mozgásszervi beteg, az érintettek évente 450 millió napot töltenek betegállományban, emiatt a nemzeti össztermék várhatóan 2 százalékkal csökken. Nem véletlen, hogy az Európai Parlament különféle intézkedéseket sürget, így a mozgásszervi betegségek megelőzése, a megfelelő időben elkezdett terápia fontossága és a rehabilitáció jelentősége várhatóan szerepelnek majd a népegészségügyi programban.

Bálint Géza az évtized hazai eredményei közé sorolta, hogy már működnek az ízületi betegek ellátását végző központok, és az érintettek többségét időben kezelhetik. Míg korábban nőtt, az utóbbi időben stagnál a csonttörések száma. Ma már oktatják a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen a reumatológiát. Az RA-s betegek kezelésére a legkorszerűbb biológiai gyógyszerek egyedi kérelmekre nálunk is kaphatók. A szakember elmondta, hogy egy ilyen terápia rendkívül drága – kétmillió forint –, de három éven belül megtérül, hiszen hatására a páciens teljes életet élhet. Az örömben nem csekély üröm, hogy az ilyen kezelésre szorulóknak csupán ezreléke, Nyugat-Európában 4-5, az Egyesült Államokban pedig 30 százaléka jut hozzá a drága szerekhez.

(Forrás: Magyar Hírlap)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com