Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

A zöld tea rendszeres fogyasztása
védi a húgyhólyag egészségét

A legújabb vizsgálatok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása erőteljes gyulladásgátló hatású a húgyhólyagban. Mint amerikai kutatók nyilvánosságra hozták, a zöld tea bizonyos alkotórészei laboratóriumi kísérletekben megvédték a húgyhólyag sejtjeit a károsodástól.

Az Amerikai Urológiai Társaság (AUA) éves konferenciáján a kaliforniai Anaheimben 2007 májusában bejelentették: a pittsburgh-i orvosi egyetem munkatársai felfedezték, hogy a zöld teában található, erőteljes antioxidáns hatású katehinek mind a húgyhólyag egészséges, mind pedig a rákos sejtjeit védik a gyulladástól. A laboratóriumi kísérletekben hidrogén-peroxid hatásának tették ki a húgyhólyag sejtjeit. Bár további kutatások szükségesek, a szakemberek szerint a zöld tea fogyasztása a gyulladás, illetve sérülés okozta húgyhólyagproblémák esetén rendkívül hatékony védelmet, gyógyulást jelenthet. A vizsgálatot dr. Michael B. Chancellor, a pittsburgh-i orvosi egyetem urológus és ginekológus munkatársa vezette.

A vizsgálat során a húgyhólyag normális és rákos sejtjeit a zöld teában megtalálható kétféle katehin hatásának tették ki. Az egyik volt az epigallo-katehin-gallát (EGCG), a másik pedig az epikatehin-gallát (ECG). A 23 órán át tartó vizsgálat során hidrogén-peroxiddal kezelték ezeket a sejtvonalakat, és a katehinek jelentős védőhatását tapasztalták. A hidrogén-peroxid képes a sejtek károsítására vagy elpusztítására. A vizsgálatokban alkalmazott EGCG és ECG koncentrációja azonos volt a naponta fogyasztott zöld tea esetében a szervezetben kialakulóval.

Mintegy 10 millió amerikai felnőtt szenved a húgyhólyag problémáitól, amelyek egyaránt érinthetnek férfiakat és nőket. Közéjük tartozik a vizelet megtartásának képtelensége (inkontinencia) vagy az interstitialis cystitis, vagyis egy olyan krónikus gyulladásos állapot, amely gyakori, sürgető és fájdalmas vizeléssel, valamint a kismedence diszkomfort érzetével jár együtt.

Forrás és további információ: Medical News Today, University of Pittsburgh Schools of the Health Sciences

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com