Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Lézeres visszérműtét
– kevesebb szövődmény

A visszeresség ma már népbetegség, hiszen a felnőtt lakosság egyharmadát érinti. Kialakulásáért az öröklött hajlamtól, a túlsúlytól, a huzamos időn át végzett állómunkától, egészen a gyakori terhességig vagy a helytelen táplálkozási szokásokig sok minden okolható.

A visszeresség amellett, hogy feltűnő esztétikai problémát jelent, fájdalmas is, lábikragörcsöt, állandó duzzadó, égő, feszülő érzést, „lábelnehezülést” okoz. Súlyos szövődmények is kialakulhatnak, mint például lábszárfekély, visszérgyulladás, a bőr keringési zavarai vagy trombózis.

Régebben a visszerek eltüntetését célzó műtét viszonylag nagy és kockázatos beavatkozásnak számított, ezért a többség nem is vállalkozott arra, hogy alávesse magát az operációnak. A műtéti technikák és eszközök fejlődése mára lehetővé teszi, hogy az egynapos sebészet keretében is végrehajtható legyen egy visszérműtét.

Sok apró bemetszés a lábon

A visszeresség kezeléséhez, illetve megszüntetéséhez a hagyományos módok (kompressziós harisnyák, gyógyszerek stb.) mellett egyre gyakrabban alkalmazzák a műtéti megoldást. Sebészi beavatkozásra az eredeti működésükbe már vissza nem állítható visszerek esetében kerül sor. Ez ma már rutinműtétnek számít, általában altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítésben végzik. A modern technikának köszönhetően a műtét hegei nagyon aprók, és meggyógyulva szinte észrevehetetlenek. A műtéti területen a sebész 2-3 milliméteres metszéseket ejt, és ezeken keresztül távolítja el a beteg érszakaszt. E metszések olyan parányiak, hogy varrást sem igényelnek. Az operáció után a betegnek általában csupán egyetlen éjszakát kell a gyógyító intézményben töltenie. A műtétet követően az operált lábra rugalmas pólya kerül. A páciensnek néhány héten át tartózkodnia kell a fizikai megterheléstől, és a rugalmas pólya helyett fásliznia kell a beteg lábát.

Eltűnnek a seprűvénák

A már hétköznapinak számító, modern műszeres operáció mellett bizonyos esetekben egy viszonylag új eljárás, a lézeres varicectomia is alkalmazható. Erre a beavatkozásra azonban nem mindenfajta visszér és nem mindegyik beteg alkalmas. Elvégezhető például az alsó végtagokon lévő, összefüggő vénatágulatok vagy az ugyanott található tágult, kanyarós vénák eltüntetésére, illetve az inkább esztétikai, mint egészségügyi problémát jelentő seprűvénák (nagy kiterjedésű, lilás hajszáleresség) esetében. A lézeres műtét előtt szükséges néhány vizsgálat – vérvizsgálat, EKG és mellkasröntgen – elvégzése. Az eredmények birtokában már biztonsággal elvégezhető a műtét. Külön figyelmet kell fordítani a dohányzó, véralvadásgátlót vagy más gyógyszert szedő betegekre.

A beavatkozást altatásban, intravénás bódításban egyaránt végzik, ám nem ritka a helyi érzéstelenítés sem. A műtétnél egyetlen lágyéki metszést alkalmaznak, ezen keresztül vezetik be a lézerszondát. Az optikai szál visszahúzása közben a lézer hőt termel, ami lezárja a vénát. Minél nagyobbak, kanyargósabbak, tágultabbak a vénák, annál nagyobb a beteg megkönnyebbülése a lézeres műtét után.

Háromnapi ágynyugalom

Ilyenkor a betegnek nem kell tartania a hagyományos műtéti beavatkozásoknál tapasztalt kisebb-nagyobb bevérzésektől, fájdalmaktól. Esetenként csupán minimális vérszivárgást, esetleg enyhébb vizenyőt észlelhet. A lézeres varicectomia végén az orvos gézlapokkal fedi a bemetszést, és rugalmas kötést helyez a korábbi visszeres területre. A frissen műtött betegeknek 2-3 napi ágynyugalom ajánlott.

A műtét napján, szükség szerint, alkalmazható az operált terület hűtése is, ami megakadályozza a duzzanat, a bőrpír kialakulását. A beteg már a műtét másnapján felkel és rövid sétákat tesz, hogy ezzel is javítsa a keringését. Néhány hétig ellenjavallt a hosszú időn át, egy helyben végzett ülőmunka, a láb masszírozása. A speciális, rugalmas kötést 1-2 hétig kell hordani.

A megfelelő szakértelemmel elvégzett lézeres varicectomia után megszűnnek a tágult, kanyargós lefutású visszerek, és elmúlnak az alsó végtag fentebb említett panaszai. A lábszár, a comb bőre feszesebb, fiatalosabb lesz.

A beavatkozás tartós eredménnyel jár, ám vannak, akik hajlamosak a visszeresség kiújulására. Ennek megelőzése végett nekik még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a mozgásban gazdag, aktív életmódra, a súlyproblémák elkerülésére, az egészséges életvitelre.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com