Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Itthon

Lóránth Ida:

Egynapos sebészet: hályogtól aranyérig

Az egynapos sebészet, melynek lényege, hogy a beteg 24 óránál többet nem tölt a gyógyító intézményben, nem új szolgáltatásforma. Egy brit gyermeksebész már a múlt század elején több mint 7 ezer ilyen műtétet végzett sikerrel, és utána otthonukban gyógyította pácienseit.

A rohamosan fejlődő orvosi technikának, az egyre korszerűbb gyógyszereknek köszönhetően ma már az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is a beavatkozások túlnyomó többségét egynapos sebészeti klinikákon végzik. Angliában például a végrehajtott műtétek 74 százaléka, Hollandiában 70, Norvégiában 68, Németországban 60, az USA-ban 75, Kanadában pedig 84 százaléka egynapos ellátásban történik. Oka, hogy az ilyen beavatkozások sokkal olcsóbbak, a betegek pedig otthonukban hamarabb gyógyulnak. Ráadásul egy ilyen műtét mind a betegnek, mind az egészségbiztosítónak sokkal kevesebbe kerül, mint a többnapos kórházi bennfekvés.

Magyarországon az ezredforduló táján jelentek meg az első egynapos sebészetek. Ma már a társadalombiztosítás által finanszírozott rendelők is működnek, ám elterjedtségük még korántsem megfelelő. Az itthon végzett egynapos műtétek aránya alig éri el a 2-3 százalékot.

Elenyésző a szövődmények száma

Az államilag támogatott szolgáltatók pályázat útján, mint egy modellkísérlet részesei, kapták meg rövidlejáratú működési engedélyüket. 2005 nyarán kedvezően változott az egynapos sebészet állami finanszírozása, elkészült az a lista, amely felsorolja az ilyen szolgáltatás keretei között elvégezhető csaknem 300 műtétfajtát. Ezek köre folyamatosan bővül, így egyre többféle operációt végezhetnek az egynapos ellátásban.

Dr. Kovács Attila, az EuropMed egészségügyi centrum igazgatója elmondta, hogy másfél év alatt több mint 3000 sikeres beavatkozást végeztek az egynapos sebészeti részlegükben, és ezek között mindössze két szövődményes eset volt. E figyelemre méltó és a tradicionális kórházi sebészetnél nagyságrendekkel jobb eredményt annak köszönhetik, hogy alaposan megvizsgálják és szigorúan szűrik a műtétre váró betegeket. Az operáció előtt a hagyományos laborvizsgálatokon kívül mindannyiukat megvizsgálják az aneszteziológiai ambulancián is. Ott kiszűrik a kezeletlen magas vérnyomásban, rejtett cukorbetegségben vagy vérzékenységben szenvedőket. Nekik tradicionális kórházi ellátásra van szükségük.

Alapfeltétel az otthoni felügyelet

Az egynapos beavatkozás alapfeltétele, hogy probléma esetén a frissen műtött lakása személygépkocsival vagy mentővel elérhető legyen. Továbbá legyen telefonja, hogy szükség esetén bármikor kapcsolatba léphessen a kezelőorvosával. Szükség van arra is, hogy az operációra jelentkező beteg kísérővel érkezzen és távozzon az intézményből, illetve otthon megfelelő felügyelet álljon a rendelkezésére.

A műtéten átesett betegeknek az orvosok azt tanácsolják, hogy az operációt követő napon már sétáljanak a lakásukban, két-három nap elteltével pedig a szabad levegőre is kimehetnek, ám kerüljék a zsúfolt helyiségeket, a tömegközlekedési eszközöket. Egy hét elteltével pedig munkába állhatnak még akkor is, ha munkahelyükön fizikai tevékenységet végeznek. Az első napokban persze ajánlatos a kíméletes munkavégzés, a páciensnek nem érdemes túlhajtania magát. Sem a munkában, sem a sportolásban.

Jönnek a nappali kórházak

Az egészségügyi reform a kórházi ágyszámok országos csökkentésével előnyt ad az ambuláns szakrendeléseknek és az egynapos sebészetnek. Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára szerint éppen ezért a jövőben a jelenleginél sokkal több feladatot kapnak majd az egynapos sebészetek és a nappali kórházak. Az egészségbiztosító által finanszírozott intézményekben ma már számtalan egynapos beavatkozást végeznek: a szürke hályog levételétől, az aranyérműtéttől kezdve, egészen az egyszerűbb nőgyógyászati beavatkozásokig.

Számos magánklinika is végez egynapos műtéteket. A többségük különböző szépészeti, plasztikai beavatkozásokra specializálódott, illetve lézeres látásjavító szemműtéteket, valamint kriosebészeti operációkat vállalnak el. Ez utóbbiak lényege, hogy fagyasztásos módszerrel távolítják el a különböző kinövéseket, korrigálják a deformitásokat.

Lóránth Ida

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 stajritsne 2007-09-13 12:32:39
 
Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy Győrben is van-e lehetőség az egynapos operációkra.
Köszönettel Stajritsné

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com