Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Életmód

Mit tehetünk az asztalra?

Őszi kedvenceink

Itt van az ősz, itt van újra! Az ősz jobbnál jobb zöldségekkel és gyümölcsökkel ajándékoz meg bennünket. Nézzük, hogy mit tehetünk az asztalunkra! Védi egészségünket az áfonya, a csipkebogyó, az alma, a körte, a szőlő, a sárgarépa, a cékla – és még hosszan sorolhatnánk.

Áfonya

Kiemelkedően magas K-vitamin-tartalom mellett van még benne Ca, Fe, Mg, Mn, S, P, anticián, C-vitamin, B1-vitamin, béta-karotin, niacin.

Ezeknek az összetevőknek köszönheti az áfonya az összehúzó (adsztringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériákkal és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, mikroszkopikus vérzékenység esetén hasznos; visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét.

Csipkebogyó

Magas C-vitamin (400 mg) tartalma mellett van még benne B1-, B2-, K-vitamin, fontos ásványi anyagok és nyomelemek, valamint flavonoidok, karotinoidok, P-vitamin, Ca.

A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal, és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásában (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak. Magas C-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére.

Alma

Pektinben leggazdagabb gyümölcs; egyéb összetevői: Ca (5,5mg), P (8 mg), Fe (0,3 mg), Mg (6 mg), Na (2 mg), K (112 mg), nyomelemek, A-, B1- és C-vitamin.

Gyógyhatását a benne lévő ásványi anyagoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektintartalma, ami a sejtfal alkotórésze. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve az alma tisztító hatású. Depresszióban és alacsony vércukorszint esetén – amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektintartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglicerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, máj- és vesetisztító tulajdonsága.

Körte

Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a bór; megtalálhatók még benne a következők: K- és P-vitamin, Ca, Na, karotinoidok, E-vitamin, B1-, B2-, B3-vitamin.

Tartalmánál fogva számos betegség gyógyítására felhasználhatjuk. A gyomorbajosok és a vesebajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek, az emésztőrendszer és a légutak gyógyításában alkalmazzák. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a bór, ami jótékonyan hatású a csontokra és az izmokra. A körte hűsítőleg hat a gyomorhurutra, és gyógyítja azt. Fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

A teljes cikk a Fittség portálon olvasható.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com