Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Itthon

A nemválasztás tudományos kérdőjelei

Fiú vagy lány – valóban eldönthető?

Valóban megnőne a születések száma, ha a szülők megválaszthatnák a leendő gyermekük nemét? Mennyire lenne biztos kimenetelű a nemválasztás? Tudományos és etikai szempontból tisztázatlan kérdések tömkelege vár válaszra ebben az ügyben. Munkatársunk utána járt néhánynak.

2/1. oldal

A feltételezések szerint lényegesen kevesebb volna az egykéket nevelő család, és a kétgyermekes is, ha a szülők megválaszthatnák következő utódjuk nemét. Mostanában e tárgyban született egy (társadalmi vitára bocsátandó) parlamenti javaslat, amely szakmai beállítottságuk, vallási világnézetük, saját etikai, morális normáik szerint borzolja az emberek kedélyét. Vannak, akik helyeslik az abban tervezetteket, mások viszont keményen elutasítják.

Borúlátóbb demográfusok szerint 2050-re a magyar népesség alig lesz több 7-8 milliónál, ezért úgy vélik, minden eszközt meg kell ragadni, hogy a szülőképes generációkat gyermekvállalásra bírják. A demográfiai helyzet már ma sem mondható rózsásnak, hiszen a statisztikai adatok szerint napjainkban családonként 1,3 fő a gyermekszám, és 54 százalékuk egyke. Vagyis egyre gyorsabb ütemben fogy a magyarság.

Ausztrália, Kanada, Hollandia, Belgium: plusz 20%

Török Zsolt országgyűlési képviselő, a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szakcsoportjának vezetője a napokban nyújtotta be országgyűlési határozati javaslatát, mely lehetőséget kínálna a születendő gyermekek nemének megválasztására. Ezzel szerinte a jövőben kedvezőbbek lehetnének a népesedési mutatók. A lehetőséggel a javaslat szerint a már egy vagy több gyermekkel rendelkező szülők élhetnének.

A képviselő információi szerint a gyermek nemének megválasztását engedélyező országokban mérhetően nőtt a szülések száma. Például Ausztráliában, Kanadában, Hollandiában, Belgiumban 20 százalékkal több újszülött jött világra, mint a nemük megválasztását engedélyező törvény kihirdetése előtt. (Arról a statisztika nem tesz említést, hogy a tipikusan nagyszámú bevándorlót befogadó államokban vajon az általában több gyermeket vállaló migránsok betelepülése miatt nőtt a születések száma, vagy pedig azért, mert hatásos volt a lehetőség törvénybe iktatása.) Török szerint legalább 8, jelenleg hatályos hazai törvény módosítására volna szükség a gyermekek neme megválasztásának engedélyezéséhez, vagyis még évek telhetnek el, amíg a lehetőségből valóság válna.

Az abortusz legális, a nemválasztás nem

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus egy televíziós nyilatkozatában leszögezte: a népességfogyás megállítása céljából minden legális eszközt fel kell használni. Becslése szerint Magyarországon ma néhány ezer olyan család lehet, amelyik az első/második gyermek után kifejezetten azért nem vállalt újabbat, mert bizonytalan volt a születendő utód nemében. Pillanatnyilag itthon törvény tiltja a születendő gyermek nemének megválasztását, ám engedélyezi a magzati élet kioltását, az abortuszt. Ezen az abszurd helyzeten kellene változtatni a genetikus szerint.

Az említett országokban sikerrel alkalmazott módszer nem azonos a korábban etikai/vallási problémák miatt elvetett technikával. Míg az utóbbi eljárásnál a már megtermékenyített petesejteket „szelektálják” a nemük szerint, és a nem kívántakat elpusztítják, az új módszer még a megtermékenyítés előtt választja ki a megfelelő ivarsejteket. A kiválasztásnál a női (X) és a férfi (Y) kromoszómák (örökítő anyag) sajátosságaiból adódó fizikai lehetőségeket veszik figyelembe. Ezzel a lehetőséggel nálunk ma csupán azok a házaspárok élhetnek, akiknek a családjában halmozottan fordul elő valamelyik genetikai betegség. A nem kiválasztása céljából végzett ilyenfajta beavatkozást a törvény tiltja, és végrehajtóját maximum 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com