KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 28. (ke) – Emil,Csanád
Nagyvilág

Kapcsolat a pikkelysömör és a szívbetegségek között?

A legújabb tanulmány szerint a pikkelysömör (psoriasis) súlyos formája növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Több mint 680 ezer brit beteg adatait áttanulmányozva következtettek erre a kutatók, elsősorban a gyulladással magyarázva a kapcsolatot.

A megvizsgált személyek esetében azt találták, hogy a 40-es éveikben járó, súlyos pikkelysömörben szenvedő betegeknél a szívroham valószínűsége dupla akkora, mint az e bőrbetegségben nem szenvedőknél.

Hogy mi lehet ennek az oka, arra nincs egyértelmű válasz. Feltételezik azonban, hogy elsősorban a gyulladásos állapot felel érte, amely a pikkelysömör és a szívbetegség kialakulásában egyaránt közrejátszik.

Ugyanakkor azt találták, hogy e bőrbetegség enyhébb formájánál a szívbetegséggel való kapcsolat mérsékeltebb, hiszen a 40-es éveikben járó, könnyebb lefolyású psoriasisban szenvedőknél a szívroham valószínűsége csupán 20%-kal nő.

Dr. Joel Gelfand, a pennsylvaniai egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője kijelentette, hogy azoknak az embereknek, akiknél csupán a könyökön és a térden jelentkezik a pikkelysömör, nincs okuk aggodalomra. Hozzátette, hogy nem szeretne ráijeszteni az emberekre, de ajánlja, hogy ha valakinek pikkelysömöre van, akkor végeztessen egy teljes egészségügyi szűrővizsgálatot, és bizonyosodjon meg arról, hogy létezik-e nála más olyan kockázati tényező, amely fokozza a szív- és érrendszeri betegségek jelentkezésének valószínűségét.

A kutatás eredményeit a Journal of the American Medical Association (JAMA) című, tekintélyes orvosi folyóirat tette közzé. Az objektív értékeléshez tudni kell azonban, hogy a vizsgálathoz szükséges összeg egy részét egy olyan gyógyszergyár bocsátotta rendelkezésre, amely a pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszert gyárt.

A pikkelysömör, mint ismeretes, jellegzetes tünetekkel járó bőrbetegség, amelyet valószínűleg az immunrendszer túlműködésével és a szervezet saját sejtjeinek megtámadásával magyarázható. Amerikában több mint 5 millió ember szenved tőle.

Szakértők a kutatási eredmények kapcsán rámutatnak: nehéz megállapítani, mely esetekben számít a pikkelysömör komolynak vagy súlyosabb állapotúnak. Mindenesetre körülbelül 100 ezer olyan amerikai beteget tartanak nyilván, akinél a bőrfelület legalább 10%-a érintett a betegségben, és körülbelül 500 ezerre becsülik azoknak a számát, akiknek a mindennapi életében a psoriasis komoly problémát jelent.

Akinek pikkelysömöre van, annál valószínűbbnek tartják, hogy dohányzik, cukorbetegsége alakul ki, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje. Természetesen a kutatók ezeket a tényezőket is figyelembe vették, és úgy találták, hogy még ezek beszámítása után is magasabb a kockázata a szívbetegségnek a pikkelysömörben szenvedőknél.

Dr. Fred Leya, a Loyola Egyetem munkatársa szerint a kardiológusok már régóta tudnak erről a kapcsolatról. Egy másik szakértő, dr. William Weintraub viszont megkérdőjelezi a tanulmány fontosságát a betegek szempontjából. Úgy gondolja, hogy a súlyos pikkelysömör viszonylag ritka, az enyhe lefolyású pikkelysömör esetén pedig alig valamivel nő meg a szívbetegség kockázata.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com