Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 4. (szo) – Mónika,Flórián
Egész-ség

Vén Péter:

A szem táplálékai századok előtt és ma

Aki helyesen táplálja testét, jót tesz a látásának is. Ma az ételek elkészítésekor és feldolgozásakor azonban az eredeti, létfontosságú alkotóelemek részben vagy egészben megsemmisülnek, érdemes hát megfogadni néhányat az alábbi – évszázados és modern – tanácsok közül.

3/3. oldal

Nyerskoszt-kúra és jó víz

A nyers koszt fogyasztása – tehát a tésztafélék, a kenyér, a kávé, az alkohol, a műszörpök, az édességek, valamint a húsfélék, zsiradékok elhagyása évente 2-3x 2-4 hétre – olyan mértékű tisztítást visz végbe, amilyet nem is gondolnánk! Helyettük javasolt a saláták, a nyers, reszelt zöldségek fogyasztása, gyümölcsökkel kiegészítve. És persze semmi csapvíz a kúra alatt! Az embert kicserélik, állítom! Közben „káros mellékhatás” is jelentkezik: jól lefogyunk. Az első 10 nap persze nem könnyű, amíg az enzimtermelés nem csökken, utána a bevitt étel mennyiségét is csökkenteni kellene, ami nagy előny a szervezet pihentetése szempontjából. Magam az első napok maró éhségérzetét keserűvíz kortyolgatásával enyhítem, ez mindig bejön. (Akinek tartós egészségügyi problémája van, ne hősködjön, jó volna a szakovosa véleményét kikérni).

Apropó, dr. Bates is foglalkozik cikkeiben a szem keringése és a táplálkozás összefüggésével. Többször említi, hogy a keringéssel összefüggésbe hozható szemporblémáknál mennyire fontos a napi több pohár víz fogyasztása. A szem lerakódásainak sejtszintű kipucolására akkor még elegendő volt a csapvíz. Ma próbálnánk csak meg ivóvizünket egészségünk érdekében használni! Már csak a klór miatt sem lehetséges... Az ivóvizeinket a baktériumok ellen klórozzák, Ph-értékét állítólag mesterségesen tartják fenn. Ettől ugyan megbízhatóvá, „ihatóvá” válik, a szomjunkat oltja ugyan,de a testet átmosó, tisztító hatása erősen csökken. A klórnak más a szerkezete, mint a test sejtjeinek, ezért nem megy át rajtuk az éltető folyadék. Marad tehát az ásványvíz, a víztisztító berendezés.

Édes alma, vizelet?

Lapozzunk bele egy régi herbáriumba, amelyet Rákóczi Ferencünk használt nagy bujdosásában. Az 1700-as évek elején magyarra fordított és kézzel írt műben már különbséget tettek a hallomás útján szerzett informácók hatékonysága (parasztorvosságok) és a kipróbált módik, a növények gyógyhatása között. Huszonnégy recipe található itt, gyógynövény alapúak, meg néhány paraszti. Először nézzünk egy utóbbit: „Galamb szárnyáról tseppents négy tsep vért az szemedbe, le vészi az hájogot”. Míg a szemfájás elleni sok gyógyító hatású növényi ír egyike ilyen: „Édes almát főzz meg meleg hamuba, mesd két felé, kösd a szemedre, fájdalmát a szemnek enyhíti”. Ezt ki merném próbálni. A hamu tiszta, és a párolt gyümölcs – némi lemosás után – nyugodtan ráhelyezhető a behunyt szemre.

De hogy mennyire idegenek és bizarrnak ható az évszázados tapasztalatok némelyike, azt jól tükrözi az ájurvédikus szemlélet. A vizeletterápia nem ismeretlen az indiai népgyógyásztaban (sem). A magyar népi hagyományokban is fellelhető, a fiatal lányoknak ajánltatik az első reggeli vizelettel történő arclemosás. Mivel a vizeletben ammónia és rengeteg hormon található, a csíramentesség garantált, a dehidratáló hatás egyértelmű, fogyasztása az egész szervezetnek hasznot hozó, és térítésmentesen beszerezhető. Ghandi például élete végéig fogyasztott pár kortyot saját vizeletéből. Aki nyers ételeket fogyaszt, annak a vizelete teljesen semleges ízű és szagtalan, csak az undort kell legyűrni valahogy – állítja a kis példányszámban megjelent, csak nehezen fellelhető magyar kiadás, amelyben a gyógyszerész szerző évekig történt megfigyelés után állítja, hogy a vizelet nagy barátja a szembetegségeknek. Nem lehet anyira mese a dolog, ha az élet vizének nevezik az ősi matériát – ezek szerint nem csak a pálinkát –, amellyel a hírek szerint a rákot és az AIDS-et is érdemes kezelni, az 5. világkongresszust pedig éppen jövőre tartják e topicból Mexico Cityben.

Summa summárum, nyugodtak lehetünk, a keringési, emésztési panaszokat enyhítő természestesebb életmódra, az étkezési szokások megváltoztatására, a rendszeres mozgásra, a stresszmentesebb életmódra való átállás segíteni fog a látásunkon is – minden korban és minden szembetegségnél. Ehhez azonban a társadalmi és a saját szemléletváltásunkon keresztül vezet az út. Csak el kéne kezdeni végre! Az igény szerintem már megvan, a Natúrsziget olvasóinál különösen!

Vén Péter
info@szemtorna.hu
www.szemtorna.hu
T.:216-1976

Ön is el akarja dobni a szemüvegét? Vagy szeretné, hogy soha ne legyen szüksége rá? Vén Péter legközelebb Vácon, november 22-én, szombaton 10-14 óra között tart látástréning tanfolyamot. Érdeklődni lehet e-mailben, az info@szemtorna.hu és a szemtrener@freemail.hu címen, vagy telefonon: (1) 216-1976.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com