Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Sportolók szívhalálának titkai

Gének, erőkifejtés, szója, magnézium?

Ma sem látunk igazán tisztán, mi állhat Kolonics György rejtélyes szívhalálának hátterében. Tény: egyre több sportoló esik áldozatul, és szinte kizárólag férfiak. Alább két érdekes elméletet ismertetünk, szerzőik: Csáky István szójakutató és prof. dr. Török Szilveszter.

Csáky István, aki korábban az Állatorvos-tudományi Egyetemen folytatott szójakutatásokat, a nagy erőkifejtést, egy-egy apró genetikai hibát, valamint az ételeinkben és a táplálékkiegészítőkben mind nagyobb számban megtalálható szóját tartja bűnösnek. Csáky úgy véli, több mint 20 ezer termék tartalmaz szóját. Benne van például a kenyérben, az olajban, a tejszínben, a tejfölben, a fagylaltban, a párizsiban stb. – igaz, nem koncentrált formában. (A génmódosított szója egyébként napjainkban szinte észrevétlenül kerül be a táplálékláncba, anélkül, hogy a vásárló biztosan tudhatná, vajon GMO-mentes élelmiszert tesz-e az asztalra – a szerk.)

A szójakoncentrátumok jelentik a veszélyt?

Még egy döbbenetes adat, ugyancsak a szójakutatótól: a csecsemő a tápszerével napi 5-6 fogamzásgátló tablettának megfelelő hormonmennyiséget fogyaszt el. (Ha belegondolunk, mit jelenthet mindez a lányok és főleg a fiúk hormonrendszerének kialakulása és későbbi működése szempontjából, akkor nem tűnik túl merésznek a következtetés, hogy az emberiség egyre szélesebb utat nyit a saját kipusztítása felé – a szerk.)
Az utóbbi időben a sportolók között egyre népszerűbbé váltak a doppingszernek nem minősülő, de energiát adó szójafehérje-koncentrátumok és -izolátumok – azok Csáky szerint már komoly veszélyeket rejthetnek magukban.
A Csáky Istvánnal a Magyar Hírlapban a minap közölt beszélgetés szerint minden ilyen tragédia mögött felfedezhető egy apró genetikai hiba, de önmagában véve ettől még Kolonics Györgynek sem kellett volna meghalnia. A kutató határozott véleménye, hogy emellett az ösztrogén hormon felszaporodása és a nagy erőfeszítés okozza a tragédiát.
Egy 1996-os amerikai felmérésben 158, sportolóknál bekövetkezett hirtelen szívhalált vizsgáltak meg. A tragédiák leggyakrabban baseball és rögbi közben jelentkeztek, de voltak jégkorong-, atlétikai és úszásesetek is. Legtöbbször komoly fizikai megterhelés, azaz edzés vagy mérkőzés alatt, illetve közvetlenül utána következett be a tragédia. Okként leggyakrabban szívnagyobbodást találtak. (Európában inkább a focistákkal végez ez a „járvány” – a magyarok közül legutóbb Zavadszky Gábor, előtte Fehér Miklós esett áldozatul –, de érthető a különbség az érintett sportágakban, ha arra gondolunk, hogy Amerikában a futball nem olyan elterjedt és népszerű, mint az öreg kontinensen - a szerk.)

Legtöbbször szívnagyobbodás következik be

Csáky – a közvélekedéssel egyetértésben – úgy gondolja: ha nem mondják meg egyértelműen, hogy egy sportoló miért halt meg, mindenki találgatni kezd. „És persze mindenki elsőnek a doppingszerekre gyanakszik. Éppen ezért, már csak a gyanú megerősítése vagy eloszlatása kedvéért is, érdemes lenne megismerni a tragédiákat megelőző fehérjekoncentrátum-fogyasztási szokásokat. ...Egyszerűen nem tudjuk, hogy a tragikus esetekben milyen szerepet játszhattak a szójakoncentrátumok. Forgalmazóik szerint ugyan kedvezőek az egészségre, ám a tragédiák nem ezt mutatják.”
A kutató rámutatott: a szójában lévő hormonok befolyásolják a szívnagyobbodás kialakulását. Állatkísérletek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a nőstényekben lévő nemi hormon a nőstényeket védi, a hímeket viszont nem. Ez azzal magyarázható, hogy „a nőstényekben, és ez természetes, sokkal több a női nemi hormont befogadó molekula, mint a hímekben. A szójahormonok ezekhez hozzákötődnek, és nem engedik hatni a női nemi hormon védőhatását. Mivel a hímekben a befogadó molekulából kevesebb van, így valószínűleg sokkal érzékenyebbek a hiányra.”

A magnéziumhiány következményei

Kolonics György halála kapcsán felidéződött bennem az a beszélgetés is, amelyet csaknem 4 évvel ezelőtt prof. dr. Török Szilveszterrel folytattam a fémterápiáról. Más témák mellett Török professzor szólt a magnéziumról is, amelynek szerepét hosszabb ideig kutatta. Ezt mondta:
„Valamikor sokat foglalkoztam a magnéziummal, Rigó professzorral együtt a magnéziumtartalmú italokat – Viroma, Diviroma – kísérleteztük ki. Ennek a technológiai része az én feladatom volt, Rigó professzor pedig a klinikai vizsgálatokat irányította. Tudni kell, hogy a magnézium valósággal kiveszett a talajból azáltal, hogy az agrotechnikában a természetes alapú trágyázás helyett uralkodóvá vált a kálium-, foszfor- és nitrogénalapú műtrágya. Elromlott a talaj természetes makro-, mikro- és nyomelemállapota. Ez azt jelenti, hogy hiába eszünk sok zöldséget, abban már nem kapjuk meg azt a magnéziummennyiséget, mint régebben. A magnézium nélkülözhetetlen, vagyis esszenciális makroelem. Az orvostudomány úgy véli, hogy kb. napi 300 mg bevitelére van szükség. Szív- és érrendszeri betegségeknél hiány lép fel belőle, ami akár váratlan, előzmények nélküli szívgörcsöt és halált is okozhat. Ez történhetett Fehér Miklós futballistával is Portugáliában. Emellett a magnézium mintegy 400 enzimnek az aktivátora, oldja a simaizomgörcsöket, és még sok más funkciója is van, például elősegíti a csontosodást.
Lehet, hogy ma gyakorlatilag nem létezik olyan élelmiszer, amelyben benne volna a szükséges mennyiségű magnézium?
- Talán abban a csipkebogyóban, amely márgás hegyoldalakon vadon terem, még benne van. Az egyik legjobb magnéziumforrás éppen a csipkebogyó.”

Fontos a karnitin is

Eddig az interjúrészlet. Talán nem járunk távol az igazságtól, ha úgy véljük, hogy a sok hirtelen szívhalál hátterében több tényező együttes szerepe állhat. Ami pedig a magnéziumot illeti, szerencsére ma már egyre többféle, jó minőségű, magnéziumtartalmú étrend-kiegészítő áll rendelkezésre, sőt olyan is létezik, amelyben a szívműködés szempontjából ugyancsak igen fontos aminosav, az l-karnitin is megtalálható a magnézium mellett.
Akkor tehát, gondolhatnánk, megfelelő ételek és táplálékkiegészítők kiválasztásával elháríthatjuk a magnéziumhiány okozta veszélyeket. Így is van – de csak akkor, ha valóban tudunk róla, hogy kevés van belőle a szervezetünkben. Ehhez azonban kérnünk kell, hogy a rutin vérvizsgálat során a legtöbbször elemzett nátrium-, kálium-, kalcium- és vasszint mellett a magnéziumszintet is mérjék meg a szervezetünkben. Mert lehet, hogy a kezelőorvos erre nem gondol, amikor vérvizsgálatra a laborba irányít bennünket.

(kürti)

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 kigyo 2008-08-10 20:37:28
 
Nem igazán tudok mit mondani. De egy biztos, minden egyes ember a maga tudományos szakterületének a professzora lehet, mindenesetre egy azonos problémát minden szemszögből vizsgálni kell. A mai légszenyezettség akkora, főleg nálunk a fővárosunk környékén, hogyha itt keményen "edz" a sportoló, akkor az umond maga alatt vágja a fát, a szén-dioxiod és -monoxid tudvalevőleg megköti a vérben lévő vörösvértestek által szállitott.hemoglobinokat, amely berobbantja - természetesen annal nagyobb ütemben ahogy a levegővétel megtörténik- a test motorját, a szivet. A ház sem omlik oly könnyen össze, ha jók az alapok. Tapasztalat. Keleten élek most már négy éve. Láttam a világ élsportolóit előttem összeesni, sokukat ... nem tudom mi történ a mentő jött.. miért? hol edzett? 40 C fokban a legforgalmasabb kis hegyi erdelyi utakon.. és láttam a nem élsportoló keleti harcosokat edzeni a dzsungel közepén,, Ők birják, birták és birni is fogják... holott szoja tejet isznak , szóját esznek... és talán azzal is alszanak.. hiába az ásványi anyag egyensuly beállitás, minden szervezet minden adott körülményben más és más, értve ezt az egész élővilágra.
Tisztelettel Timi

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com