KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 19. (sze) – Gyárfás
Egész-ség

Vérnyomásunk és az időjárás (2.)

Nemrégiben arról írtunk, hogy amikor melegszik az idő, megszaporodnak a magas vérnyomással küzdő emberek gondjai. Egy új olasz tanulmány kimutatta, hogy ha melegebbre fordul az idő, az idős emberek vérnyomása felszökik, csökken azonban a középkorúaké. Tovább árnyalja a képet, hogy melyik napszakról, nappalról vagy éjszakáról van szó. A 65 évesnél idősebb emberek vérnyomása meleg időben éjszaka megnő, miközben a fiatalabbaknál éppen ellenkező jelenség figyelhető meg. Most ehhez a kutatáshoz szeretnénk hozzátenni néhány olyan, a légnyomás hatására vonatkozó szempontot, amely tovább árnyalhatja a képet.

Az időjárás és a vérnyomás változásainak kapcsolata bizonyára különböző folyamatok igen összetett eredményeként határozható meg. E sorok írója biztos abban, hogy nemcsak a levegő hőmérsékletét, hanem a légnyomás változásait is figyelembe kell venni a jelenség értékelésekor. Mielőtt ugyanis melegedne az idő, emelkedik a légnyomás, vagyis fokozódik az emberi szervezetre gyakorolt külső nyomás, amelynek következtében ereink összeszorulnak, és ennek eredményeként nő a vérnyomásunk. (Hogy ez mennyire így van, arról a melegfronti hatásra jelentkező migréntől szenvedők többet tudnának mondani...) De amikor már meleg van és a légnyomás stabil, a szervezet alkalmazkodik hozzá, akkor egy másik hatás érvényesül. Jelesül az, hogy melegben az erek kitágulnak, tehát a vérnyomás csökken.

Ha viszont a barométer „esőre áll” vagy lehűlés következik, akkor esik a légnyomás, következésképpen csökken a szervezetre nehezedő külső nyomás, és emiatt a vérnyomás is süllyed. Ilyenkor szoktak könnyebben elbóbiskolni az idősebbek. Ha pedig már megérkezett a rossz, hűvösebb idő, és a légnyomás stabil, ismét a hőmérséklet uralkodó hatása érvényesül: a környezet alacsonyabb hőmérséklete, a hideg következtében összehúzódnak az erek, és nő a vérnyomás.

Mindezt azonban egyelőre ne tekintsék többnek, mint hipotézisnek: nem más, mint e sorok írójának elmélete, egyben saját és betegein észlelt tapasztalata is. Jó lenne, ha portálunk látogatói, köztük orvosok és más természetgyógyászok is hozzászólnának a témához – akár külön cikk formájában, akár a Fórumban.

Kürti Gábor

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com