KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 22. (szo) – Paulina
Egész-ség

Természetes gyógymódok (2.)

Ha ünnepnapokon támad a depresszió

Aligha akad olyan ember, aki egyszer-egyszer ne lett volna rosszkedvű, netán depressziós. A hangulatváltozás mindenki életében természetes jelenség, de milyen rosszul jön, ha éppen az ünnepnapok táján tör ránk... Éppen akkor, amikor a legjobban vágyunk mások szeretetére.

Baj van persze akkor, ha valaki szinte mindig szomorúnak, kedvetlennek érzi magát, valósággal bezárkózik önmagába, illetve elzárkózik a világ elől. Elveszíti érdeklődését a saját ügyei és mások dolgai iránt, fekete szemüvegen át szemléli az egész világot. A máskor valósággal röpülő órák számára szinte vánszorognak, alig várja, hogy alhasson, és ha már elaludt, nincs sok kedve felébredni.

A depresszió ilyenkor, a karácsonyi ünnepek és az év vége előtt különösen sok olyan embert érint, aki egyedül tölti az ünnepeket. A klinikai depresszió tünetei közé tartoznak a következők: étvágytalanság vagy fokozott étvágy, álmatlanság vagy fokozott aluszékonyság, fizikai hiperaktivitás vagy az aktivitás hiánya, energiavesztés és fáradtság érzése, haszontalanság érzése, önvádak, indokolatlan szégyenérzet. Hiányzik továbbá az érdeklődés a megszokott tevékenységek iránt, illetve ezek végzése közben nincs örömérzés. Csökken vagy hiányzik a szexuális érdeklődés, örömérzés. Mindezzel együtt jár a gondolkodási és a koncentrálóképesség csökkenése. Súlyos esetben pedig a depresszióst vissza-visszatérő halál- és öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják.

Ha valakinél már a legutóbb említett fokozat is bekövetkezik, feltétlenül pszichológushoz vagy orvoshoz kell fordulnia, nehogy kárt tegyen önmagában. Enyhébb depressziót azonban, főleg ha a fent említett tünetek közül csupán 3-4 tapasztalható, alternatív módszerekkel, természetgyógyászati eljárásokkal érdemes kezelni. Sokszor már az is elég, ha a rosszkedvével küszködőnek sikerül előnyösen változtatnia korábbi étrendjén és életmódján.

Mielőtt egy kedélybeteg szükségképpen önmagát hibáztatná a betegsége miatt, jusson eszébe, hogy a hajlam gyakran öröklődik. A depresszióban szenvedők mintegy felének egyik vagy mindkét szülője ugyancsak depressziós volt.

Több olyan betegség ismert, amely egyebek mellett depressziós tünetekhez vezet. Ilyenek: hipoglikémia (alacsony vércukorszint), allergiák, a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) és különféle anyagcsere-betegségek, felszívódási problémák. Ilyen esetekben az alapbetegség megfelelő kezelésével a depressziós tüneteket ugyancsak csökkenteni lehet.

Tisztító hatású étrend, gyógydiéta

Értékes a diéta, illetve a 3-4 hetes gyógydiéta tisztító hatása. Érdekes és több „fogyókúrás” klinikán egybehangzóan megfigyelt jelenség, hogy a diéta, illetve a test méregtelenítése olyan betegségekben és panaszoknál is segít, mint a túl magas vagy túl alacsony vérnyomás, a migrén, az aranyér, a szabálytalan menstruáció, a krónikus ízületi gyulladás és a pattanások. A megtisztulás nem csak testi értelemben érvényesül: a depresszió tünetei szintén mérséklődnek vagy megszűnnek.

Az étrend nagy hatással van az agy működésére. Jó, ha tudjuk: az idegingerület-átvivő anyagok, a neurotranszmitterek képződése attól függ, hogy mit eszünk, iszunk. A legfontosabb ilyen anyagok: a szerotonin, a dopamin és a norepinefrin. Ha az agy szerotonint termel, csökken a feszültség, megnyugszunk, míg a másik két anyag képződésekor gondolkodásunk és cselekedeteink felgyorsulnak, és feszültebbé, éberebbé válunk.

A szénhidrátok fogyasztása önmagában nyugtató hatású, míg a fehérjék fokozzák az éberséget. A legjobb a kettő megfelelő kombinációja: esszenciális zsírsavakat tartalmazó fehérjéket és/vagy szénhidrátokat érdemes fogyasztani. Jó választás a lazac. A telített zsírokban gazdag ételeket azonban érdemes kerülnünk, mert azok lassítják a gondolkodást, és fáradttá, kimerültté tesznek, a zsírok ugyanis gátolják az agyban a neurotranszmitterek képződését.

Összefoglalva: ha valaki ideges és szeretne megnyugodni, akkor fogyasszon több szénhidrátot, mint fehérjét, ha viszont fáradt és energiára van szüksége, egyen több fehérjét és kevesebb szénhidrátot. Nem véletlen, hogy a depressziósok valósággal vonzódnak a – szerotonin képződéséhez szükséges – triptofánban és a fehérjékben gazdag ételekhez, olyanokhoz, mint például a pulykahús és a lazac.

Érdemes tudni azt is, hogy szervezetünk gyorsabban reagál a cukor jelenlétére, mint a komplex szénhidrátokéra. Ezért is célszerű kerülni az egyszerű cukrokat, amelyek gyorsan bekövetkező mellékhatása a fáradtság és a depresszió.

Legalább ilyen fontos a megfelelő életmód. A depressziós beteg – még akkor is, ha úgy érzi, valósággal erőszakot kell tennie önmagán – járjon minél többet társaságba, keressen magának rendszeres elfoglaltságot (munka, szabadidő, hobbi, sport). Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres testmozgás, a sport jótékony hatását, hiszen ennek révén fokozódik az agy szerotonin termelése, így a megfelelően hosszú ideig és intenzíven végzett sportolás után valóságos örömérzet keríti hatalmába az embert. Gondoljunk csak arra az eufóriára, amit a hosszútávfutók éreznek.

Orbáncfű, kakukkfű, ginkgo

A gyógynövények közül a depresszió kezelésében első helyen áll az orbáncfű. Nyugtató hatása is van, ezért különféle nyugtató és altató teakeverékeknek fontos alkotóeleme, de hatása elsősorban az egész idegrendszer erősítésében mutatkozik meg. A depresszió elleni növényi gyógyszernek is nevezik. Fő hatóanyaga, a hipericin hasonlóan működik, mint az úgynevezett MAO-gátlók az élénkítő készítményekben, ám az utóbbiakkal ellentétben nem tompítja a központi idegrendszer működését. Az orbáncfüvet nemcsak teaként, hanem tinktúrával is bevihetjük a szervezetbe. Fontos, hogy több héten vagy hónapon keresztül napjában többször fogyasszuk. Így érezhető javulást érhetünk el vele. Ma már egyébként többféle, orbáncfű alapú gyógyszer is forgalomban van.

Ha valaki súlyos veszteséget, érzelmi megrázkódtatást él át (haláleset, válás stb.), depresszió ellen ideális orvosság, ha napi 3-6 csésze orbáncfűteát iszik és 3x20 csepp -tinktúrát vesz be.

Gyakran veszítik el életkedvüket azok az idős emberek, akik úgy érzik: magányosak, az élet peremére szorultak. Ilyenkor is jó az orbáncfű tea, amely még hatásosabb, ha citromfűvel és galagonyával kombinálják.

Felnőtteknél megszünteti az ideges feszültséget és a depressziót a kakukkfű fürdő (amely egyébként nyugtalan vagy ideges gyermeknek ugyancsak egészséges alvást biztosít).

Ugyancsak ajánlott depressziónál a svédcseppes fejkezelés. Kevés vízzel felhígítunk egy evőkanálnyi svédkeserűt, és bekenjük vele a halántékot, a homlokot, a szemet, valamint a fül mögötti részeket. Az egész testre kiterjedő élénkítő hatás azonnal érezhető.

Újabban egyre több adat utal a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) depresszióellenes hatásaira. Eddig is tudtuk, hogy a ginkgo javítja az agyi keringést, most már azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy szedése növeli az agyban a szerotonin receptorok felületét.

Aromaterápia citromfűvel, levendulával

Az illóolaj terápia igen hatékony a depresszió kezelésében, a tünetek enyhítésében. A következő illóolajok alkalmazhatók: bazsalikom, citrom, citromfű, geránium, jázmin, kamilla, levendula, muskotályzsálya, szantálfa, ilang-ilang.

Gyógyító fény

Megfigyelték, hogy a depressziósok tünetei általában súlyosabbak télen, amikor a napok rövidebbek és sötétebbek, mint nyáron. Valószínű, hogy a napfény és a világosság hatására a tobozmirigyben bővebben termelődő melatonin hormon felelős azért, hogy nyáron több a jókedvű ember és kevesebb a kedélybeteg. Ebből kiindulva a sötét téli napokon érdemes jól megvilágított szobában tartózkodnunk, és ha mégis kisüt a nap, feltétlenül sétáljunk egyet. Kutatások szerint a depressziós tünetek enyhítésében igen hatékony a kétórás reggeli napfürdő során felvett energia, míg a késő délutáni napozás csekély eredményekre vezet.

Szabályozott időtartamú légzés

Pusztán a belégzés, illetve a kilégzés időtartamának szabályozásával képesek vagyunk megnyugtatni vagy élénkíteni magunkat. A hosszan tartó, mély belégzés a szimpatikus idegrendszer révén serkenti a vérnyomást, a szívritmust, a szexuális vágyat, míg a hosszan tartó, lassú kilégzés nyugtató hatású. Az utóbbi esetben a paraszimpatikus idegrendszer közvetítésével csökken a vérnyomás, lassul a pulzus és mérséklődik a szexuális késztetés.

Egyszerű módszer a következő: ha serkenteni kívánjuk szervezetünk működését, 15-ig számolva lassan lélegezzünk be, 10-ig tartsuk vissza a levegőt, majd 5-ig számolva viszonylag gyorsan lélegezzünk ki. Ha viszont feszültek vagyunk és meg szeretnénk nyugodni, akkor fordított legyen az ütemezés: gyors belégzés (5), légzésszünet (10), majd lassú kilégzés (15).

B-vitaminok, lecitin, alga – és társaik

Talán a legfontosabb étrend-kiegészítő a B-vitamin komplex, amely elengedhetetlen a normális agyműködéshez. Külön kiemelendő a B-vitamin családból a B3-vitamin, amely javítja az agyi vérkeringést, valamint a B6-vitamin, amely a szerotonin szintéziséhez szükséges. Nem véletlen, hogy a depressziós betegek B6-vitamin szintje tipikusan alacsony, különösen a fogamzásgátló tablettát vagy más hormonkészítményt szedő nőknél.

Ugyancsak javítja az agyműködést és az idegingerület-átvitelt a kolin és az inozitol. Mindkettő megtalálható a lecitinben.

Hasznos még a kalcium és a magnézium (ideális arányuk: 2:1), ezek az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

Egyes kutatások szerint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya ugyancsak összefügg a depresszióval, ezért érdemes jó minőségű multivitamin és multi ásványi anyag pótlást választanunk.

A szervezet valamennyi sejtjének szüksége van telítetlen zsírsavakra, amelyeket ligetszépe-, lenmag-, kendermag- vagy tengeri hal olajjal vihetünk be.

Növeli általános energiaszintünket a tengeri alga tabletta. Ez egyébként kiváló jódforrás is. Köztudomású, hogy a jód hiánya a pajzsmirigy alulműködéséhez, a szellemi teljesítmény hanyatlásához, közönyhöz és egykedvűséghez vezet. Mivel Magyarországon a talaj igen szegény jódban, táplálékunk nem biztosítja a megfelelő jódforrást, ezért a legtöbb embernek jódbevitelre van szüksége. Különösen igaz ez a változás korán túljutott nőknél.

Gyógyító homeopátia

Számos homeopátiás készítmény javíthatja a hangulatunkat. Ne feledjük a fontos szempontot, hogy a tünetek lehető legnagyobb mértékű egyezése alapján válasszunk szert, mert csak ekkor lesz számunkra megfelelő. Alább megemlítünk néhányat – azzal, hogy a tüneteknek és a lehetséges szereknek érdemes utánanézni a Natúrsziget homeopátiás szerkereső programjában.

SEDATIF PC – komplex készítmény. Átmeneti szorongás, nyugtalanság, el- és átalvási zavarok kezelésére alkalmazható, akár heteken keresztül is, nem okoz függőséget vagy hozzászokást, mint a hagyományos nyugtatók.

IGNATIA – a bánat elleni legismertebb szer. Túlérzékeny, változó a hangulata. Nagy, hangos nevetés váltakozik sírással. Sóhajtozik, sírdogál. Kísérheti tüneteit gombócérzet a torokban, illetve migrén is, mintha szöget vernének a fejébe. Javul a közérzete, ha bármivel eltereljük a figyelmét. Érzelmi terhelésre rosszabbodás lép fel.

NATRIUM CHLORATUM – a depressziós hangulatot erős kimerülés is kíséri, fáradtságérzettel, nagy alvásigénnyel. Ha egyedül van, sírdogál, kerüli a vigasztalást.

SEPIA – lehangolódás, sírások jellemzik, a várva várt esemény ellenére. Keresi az egyedüllétet, elutasítja, nem szereti a vigasztalást.

PULSATILLA – érzékeny, szomorú, nagyon könnyen elsírja magát. Könnybe lábad a szeme örömtől és bánattól egyaránt. Kifejezetten jólesik neki, igényli a vigasztalást, amitől megszűnik a rossz hangulata.

Valamennyi fent említett monokomponensű homeopátiás szert C15 vagy 15 CH potenciában, naponta 1x5 golyónyi adagolásban érdemes, nyelv alá téve, elszopogatni. Ne feledjük, hogy ha homeopátiát alkalmazzuk, kerülnünk kell az illóolajokat!

Kürti Gábor

Bejelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére:
E-mail:
kurti.gabor@natursziget.com
Tel.: (30)-996-2787.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com