KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

Természetes gyógymódok (7.)

Megfázás, influenza

Az ősz sokak számára szinte menetrendszerűen együtt jár a hurutos betegségekkel, elsősorban a megfázással és az influenzával. Pedig nem törvényszerű, hogy így legyen. Segíthet a betegségek elkerülésében immunrendszerünk megerősítése, a megfelelő életmód és táplálkozás.

3/1. oldal

Ha ez mégsem sikerül, akkor is sokféle módon enyhíthetjük a tüneteket, gyorsíthatjuk a gyógyulást. Az egyszerű náthával különösebben nem kell törődni, vélik általában az emberek. Az esetleges szövődmények miatt mégis komolyan kell vennünk, hiszen a gyulladásos folyamat az orrüreg nyálkahártyájáról átterjedhet a homlokürege, a garatra, a középfülre vagy a szemre.

A náthát és az influenzát egyaránt vírus okozza, amely több százféle változatban felbukkanva, igencsak megnehezíti a védekezést. Általában nem nehéz eldönteni, hogy egyszerű megfázásról vagy influenzáról van szó. Megkönnyíti az eligazodást, hogy a nátha tünetei (orrfolyás, tüsszögés, torokfájás) többnyire fokozatosan alakulnak ki és enyhébbek, mint az influenzáé (gyorsan felszökő láz, erős fáradtság, fej- és izomfájdalom, gyakori légúti, esetleg végtagi tünetek). Az utóbbi betegség hosszabb ideig tart, és gyakori szövődménye a hörghurut, illetve a tüdőgyulladás.

Az életmód szerepe

A legfontosabb a megelőzés. Elengedhetetlen része ennek a megfelelő ruházat: öltözködjünk rétegesen, hordjunk pamut alsóneműt, tartsuk melegen a lábunkat. Soha ne öltöztessük túl a gyerekeket, szájukat ne kössük be sállal vagy kendővel, mert a kicsapódó pára miatt könnyebben megfázhatnak. Nyakukat megtapintva könnyen meggyőződhetünk arról, fáznak-e. Ha átázott a cipő, nedves lett a zokni, mielőbb cseréljük ki.

Orron át lélegezzünk, a szobát gyakran szellőztessük, és télen is sportoljunk. A langyos fürdőt vagy a tusolást mindig hideg vizes zuhanyozással fejezzük be. Influenzajárvány idején a cseppfertőzés megelőzésére kerüljük azokat a helyeket, ahol egyszerre sok ember hosszú ideig tartózkodik (például mozi).

Ha mindezen óvintézkedések ellenére mégis megbetegszünk, akkor is lényeges a megfelelő életmód. Bőségesen igyunk, főleg gyógyteát.

Jótékony hatású ételek

Étrendünk legyen könnyű. Fogyasszunk sok vörös-, lila- és fokhagymát, vitaminokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt. Kerüljük a cukrot, az édességeket, mert csökkentik immunrendszerünk hatékonyságát. Narancslét csak mértékkel igyunk, mert nem csak C-vitaminból van benne sok, magas a cukortartalma is.

Kipróbálhatjuk a „kalapkúrát” is: igyunk meg 1 dl forralt bort (szegfűszeggel, fahéjjal, ízlés szerint borssal elkészítve), egy evőkanál mézzel és citrommal ízesítve, majd vegyünk jó meleg fürdőt (persze csak akkor, ha nem vagyunk lázasak).

Kezdődő megfázást „megfoghatunk” azzal is, hogy szaunázunk (ha még nincs lázunk). Fokozza az izzasztó hatást, ha szauna előtt fél órával gyógyteát iszunk.

Ágynyugalom, élettani sóoldat

Náthánál és influenzánál egyaránt elengedhetetlen az ágynyugalom, legalább néhány napig.

Antibiotikumot kizárólag orvosi előírásra és csak akkor vegyünk be, ha szövődmény veszélye fenyeget, a betegséget kiváltó vírusokra ugyanis nem hat az antibiotikum.

Orrcsepp helyett fiziológiás (élettani) sóoldatot – kapható a patikában – csöppentsünk naponta többször mindkét orrlyukba, miközben kb. egy percig hátrahajtva tartjuk és mindkét oldalra többször elfordítjuk a fejünket, hogy a sóoldat eljusson valamennyi orrmelléküregbe. A szoba levegőjét párologtatóval tartsuk nedvesen.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 NEMEVA 2007-11-26 14:48:32
 
Kedves Kürti Gábor!
Azért annyira ne legyen szerény, hogy a cikk elejére nem írja ki a nevét. Így aztán nehéz kideríteni a szerző kilétét, pedig írásaira szívesebben rákeresnék célirányosan már az elején a neve alapján, ha nem a cikk végén derülne ki, hogy ki volt a szerzője.
Egy olvasói vélemény, melyet elkövetett:
Németh Évi

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com