Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Légzésünk és az egészség (2.)

Percenként 12-20 vagy csak 2-4 légzés?

Cikksorozatunkban a légzés és az egészség bonyolult kapcsolatának témáját járjuk körül. Az előző részben az alapokat ismertettük, most anatómiai és élettani tudnivalók következnek. Szó lesz négy légzésfázis szerepéről, szünetek időtartamának fontosságáról is.

3/1. oldal

Ne feledjük azt, ami akár cikksorozatunk mottója is lehetne: a levegő korlátlanul és ingyen áll rendelkezésünkre, és nélküle nincs egészség.

Alapvető anatómiai ismeretek

A legtöbb ember a légzés kapcsán kizárólag a tüdejére gondol. Tudnunk kell azonban, hogy a légzés sok más szerv együttes, összehangolt működése következtében megy végbe. Elengedhetetlen hozzá a következő szervek működése: agyi légzőközpontok, kilégző és belégző izmok, rekeszizom, száj, orr, légcső – és tulajdonképpen az egész keringés, illetve közvetve más szervek is.

Az orrüreg nem csupán arra szolgál, hogy a levegő átjusson rajta, hanem a belélegzett levegőt felmelegíti és párásítja, megszűri a szennyező anyagoktól, ezáltal védve a mélyebb légutakat. Mielőtt a levegő a tüdőbe kerül, fontos tisztításon esik át az orrnyálkahártya mirigyváladékai és az úgynevezett csillószőrös hám segítségével.

Aki helyesen, vagyis az orrán át lélegzik, annak tudnia kell, hogy így jobban felmelegszik a levegő, mint ha a száján át lélegezne, emellett a szája sem fog kiszáradni. Aki az orrán át veszi a levegőt, annál a tüdőbe kerülő levegő megközelítőleg a testhőmérséklet szintjére melegszik fel – függetlenül attól, hogy a környezete milyen hőmérsékletű.

Tisztítás sós vízzel

Mi kell ahhoz, hogy az orrunkon át tudjunk lélegezni? Elsősorban az, hogy ezek a járatok tiszták legyenek, a levegő szabadon áramolhasson bennük. Ha ez nem történik meg, akkor az orrjáratokat érdemes rendszeresen tisztítani, aminek a legegyszerűbb módja a sós vízzel való csepegtetés vagy átmosás.

Többféle jógalégzés segítségével ugyancsak megtisztíthatjuk az orrüregünket. Az egy orrnyíláson át történő légzés sokféle változata ilyen hatású. Jó tudni, hogy az orrüregnek kifogástalanul tisztának kell lennie, mert ha az orrlégzésünk megnehezül, az már önmagában sokféle betegséget okozhat.

Az orrüreg hátsó része az orrgarathoz vezet. Az orrsövény, ez a csontos, porcos képződmény, az orrt hosszában kétfelé választja, és ha elferdül, akkor nagymértékben megnehezíti a légzést, illetve a légzőgyakorlatok végrehajtását. Hasonló hatású, ha az orrnyálkahártyánk duzzad meg.

A szájüreg légzés szempontjából csak akkor válik fontossá, ha az orrjáratokon át megnehezül a légzés. Van néhány olyan jóga légzőgyakorlat, amelyet szájon át kell végezni, de az általános szabály az, hogy jóga légzőgyakorlataink közben az orrunkon lélegzünk.

Lazítsuk el a nyelvünket

A szájüregben foglal helyet a nyelvünk, amelyről fontos tudni, hogy ha sikerül ellazítanunk, akkor ezáltal testünk valamennyi izmát is el tudjuk ernyeszteni. Az egyik jógagyakorlat szerint a nyelv hegyére koncentrálva ellazíthatjuk a nyelvünket, miközben képzeletben a nyelv hegyén át „fújjuk ki” a levegőt, és vele együtt a feszültséget is.

A gégén át a levegő a légcsőbe jut, onnan a főhörgőbe, majd a hörgőkbe és a hörgőcskékbe jut.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com